AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Ψηφίστηκε η Οδηγία για το Greenwashing, αλλαγές στη σήμανση τροφίμων


Ουσιαστικά, το επιχείρημα είναι πως η μεθοδολογία υπολογισμού του περιβαλλοντικού αντίχτυπου ενός προϊόντος αγροδιατροφής δεν μπορεί να είναι ο ίδιος με τα βιομηχανικά αγαθά. Θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο σύστημα, ώστε να υπολογίζονται ορθολογικά οι αμφίδρομες σχέσεις μεταξύ τροφής και γης και όχι με βάση την ποσότητα των εκροών.

Η σχετική οδηγία που ψηφίστηκε στις 12 Μαρτίου προβλέπει επίσης μεταξύ άλλων την θέσπιση νέων κανόνων ώστε να εμποδιστούν τοι εταιρείες να αξιοποιούν παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και να επιτρέψει στους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες περιβαλλοντικές επιλογές.

Το αρχικό κείμενο της οδηγίας κατατέθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 22 Μαρτίου 2023 και είναι διαθέσιμο εδώ.

Στο εισαγωγικό κείμενο αιτιάσεων, το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει πως «ο ισχυρισμός ότι ένα προϊόν είναι «πράσινα» και «βιώσιμο» έχει γίνει παράγοντας ανταγωνιστικότητας, με τα πράσινα προϊόντα να καταγράφουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τα συνήθη προϊόντα.

Εάν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που προσφέρονται και αγοράζονται στην εσωτερική αγορά δεν είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον όσο παρουσιάζονται, αυτό θα παραπλανούσε τους καταναλωτές, θα εμπόδιζε την πράσινη μετάβαση και θα εμπόδιζε τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για αυτό το λόγο, προτείνεται αναθεώρηση των κανόνων».

Ικανοποίηση από τους φορείς Βιολογικών προϊόντων

Η IFOAM Organics Europe χαιρετίζει με τη σειρά της τη σημερινή ψηφοφορία στην ολομέλεια για την οδηγία σχετικά με τους πράσινους ισχυρισμούς. Η οδηγία αυτή αποσκοπεί στην πρόληψη του «πράσινου ξεπλύματος», έναν στόχο που η IFOAM Organics Europe συμμερίζεται πλήρως. 

Ο Jan Plagge, πρόεδρος της IFOAM Organics Europe δήλωσε: «Η IFOAM Organics Europe υποστηρίζει πλήρως την καταπολέμηση του greenwashing και χαιρετίζει την άποψη του Κοινοβουλίου ότι ο σεβασμός των πλανητικών ορίων θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών ισχυρισμών».

Ο Plagge πρόσθεσε: «Είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ότι, για ορισμένες ομάδες προϊόντων, η μέθοδος του περιβαλλοντικού αποτυπώματος προϊόντος (PEF) δεν είναι κατάλληλη για την παροχή μιας ολιστικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης και ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες μεθοδολογίες.

Ενώ το PEF λειτουργεί καλά για τα βιομηχανικά προϊόντα, είναι ακατάλληλο για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αγροδιατροφικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό, χαιρετίζουμε την έννοια του «φόρουμ διαβούλευσης» που εισήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς θα επιτρέψει στους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το κατά πόσον ορισμένοι κανόνες και μέθοδοι είναι κατάλληλοι για την τεκμηρίωση περιβαλλοντικών ισχυρισμών σε συγκεκριμένους τομείς».  

Source link

Related posts

Βελτιώνονται οι προοπτικές στο γάλα, μειωμένα κόστη ζωοτροφών διεθνώς βλέπουν οι ειδικοί

Δολοφονία 41χρονης στην Θεσσαλονίκη: Το «θέατρο» του κατηγορούμενου συντρόφου της που θύμισε… Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Πρόταση για διάλογο με 20μελή αντιπροσωπεία βάζει τους αγρότες να μαλώσουν

Αφήστε ένα σχόλιο