AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

«Ανάσα» επιζητούν οι επαγγελματίες του Αγρινίου – Γενικό κούρεμα χρεών και οφειλών

[ad_1]

«Ανάσα» επιζητούν οι επαγγελματίες του Αγρινίου – Γενικό κούρεμα χρεών και οφειλών


«Ανάσα» επιζητούν οι επαγγελματίες του Αγρινίου από επικείμενο νομοσχέδιο, ζητούν όμως επαναφορά του αφορολόγητου, διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων

Το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να προωθεί νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στο γενικό κούρεμα χρεών και οφειλών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το γενικό αυτό κούρεμα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τα νοικοκυριά!

Φέρεται να προβλέπει διαγραφή χρεών έως 28% για εγγύηση ακινήτου, ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και τα ταμεία για επιχειρήσεις που έκλεισαν, τη διευθέτηση χρέους για οφειλές προς τους δήμους, την εφορία, τις τράπεζες, τα funds, αλλά και επτά δικλείδες ασφαλείας για την πρώτη κατοικία.

Φέρεται επίσης το νομοσχέδιο να δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης, μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, με 240 δόσεις για οφειλές προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, αλλά και με 420 δόσεις για τις οφειλές προς τις τράπεζες.

Ωστόσο, μέχρι να παρουσιαστεί επίσημα οι περισσότεροι κρατούν μικρό καλάθι, καθώς από τις πληροφορίες που έχουν ήδη γίνει γνωστές τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι πολλά, αν και υπάρχουν και θετικά σημεία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Κώστας Γιαννόπουλος μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

 «όταν ολοκληρωθεί και κατατεθεί το νομοσχέδιο και θα γνωρίζουμε λεπτομέρειες τότε θα απασχολήσει σίγουρα το διοικητικό συμβούλιο και τότε θα τοποθετηθούμε επίσημα και με λεπτομέρειες, αλλά μέχρι τότε οφείλω να αναφέρω πως κάθε νομοσχέδιο που έρχεται αυτή τη στιγμή προς συζήτηση είναι βέβαιο πως θα εφαρμοστεί, το θέμα όμως είναι τι ακριβώς θα περιλαμβάνει και με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί.

Ένα νομοσχέδιο που μιλάει, είτε με τον ένα  είτε με τον άλλο τρόπο, για ρυθμίσεις οφειλών και χρεών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ και αφήνει εκτός συζήτησης τις διάφορες στρεβλώσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην οικονομία όπως λ.χ. τον πληθωρισμό που καλπάζει, όπως λ.χ. την ακρίβεια που υπάρχει παντού, αλλά ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπου όλα αυτά έχουν δυσκολέψει πολύ τη θέση τόσο του ελεύθερου επαγγελματία και του καταναλωτή γενικότερα, όσο και του ιδιωτικού και του ελεύθερου επαγγελματία και του αγρότη, τότε πως μπορούμε να πούμε πως θα είναι πραγματικά προς όφελος της κοινωνίας;

Όταν ακριβαίνουν ανελαστικές δαπάνες, τα καύσιμα, το σουπερ μάρκετ δημιουργείται η φτωχοποίηση του καταναλωτή και του ελεύθερου επαγγελματία και της κοινωνίας γενικότερα. Ακόμη και από έρευνες και δημοσιεύσεις το αντιλαμβανόμαστε αυτό, εκτός από τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας.

Αρχές που ελέγχει η κυβέρνηση μιλούν για μείωση των μικρών και των πολύ μικρών καταθέσεων. Αυτό σημαίνει πως όλοι μας όχι μόνο παλεύουμε να βιοποριστούμε, αλλά αναγκαζόμαστε να «τραβήξουμε» και ότι απόθεμα υπάρχει, μικρό, μεσαίο, μεγαλύτερο από αυτά που έχουμε βγάλει με κόπο στο παρελθόν ή έχουμε κληρονομήσει, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο πολύ υψηλό κόστος ζωής. Και καλώς αν υπάρχει, αν δεν υπάρχει τι γίνεται;

Από πού μπορεί να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, ότι και ευελιξία να προσφέρεται, αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα βασικά του έξοδα. Οι αυξήσεις είναι πραγματικές; Όταν ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% τι να κάνεις μια αύξηση. Θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις; Δύσκολα. Αυτές είναι οι στρεβλώσεις που δεν συνυπολογίζονται και παρουσιάζεται κάθε νομοσχέδιο ως μάνα εξ ουρανού.

Η κυβέρνηση βάζει τους δήμους υποχρεωτικά να προχωρήσουν σε αναγκαστικές κατασχέσεις για οφειλές από 50 ευρώ και άνω. Αυτά δεν συνυπολογίζονται και αυτά μαζί με τις συνεχείς αυξήσεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ότι νομοσχέδιο και αν υπάρξει το μόνο βέβαιο είναι πως στο μεγαλύτερο ποσοστό ο πληθυσμός έχει φτωχοποιηθεί, αλλά οι έμποροι ενέργειας αισχροκερδούν σε βάρος των πολλών. Ο πόλεμος δεν θα μας επηρεάσει;  Η θηλιά συνεπώς συνεχώς σφίγγει και θα συνεχίσει να σφίγγει στο λαιμό της ελληνικής και τοπικής κοινωνίας.

Όποιος δεν τα βλέπει ή κάνει πως δεν τα βλέπει όλα αυτά, εθελοτυφλεί. Οποιαδήποτε ρύθμιση οφειλών σε όσες δόσεις και αν είναι αν δεν συνοδεύεται με διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων τότε δεν γίνεται κάτι. Αν δεν συνοδεύεται με επαναφορά και κατοχύρωση του αφορολόγητου για τον ελεύθερο επαγγελματία, επίσης δεν γίνεται τίποτε.

Με νομοθεσίες που καθημερινά ενισχύονται λ.χ. την υποχρεωτική χρήση των POS, την υποχρεωτική σύνδεση στο internet εμείς βλέπουμε πως έχουμε συμμέτοχο το τραπεζικό σύστημα, διότι αν ψωνίσεις σε ένα κατάστημα κάτι με 10 ευρώ και πληρώσεις με κάρτα το 24% είναι το ΦΠΑ, το 1% με 1,5% πάει στην τράπεζα, φορολογούμαστε επίσης από το πρώτο ευρώ με άνω του 30%, έχουμε 100% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, έχουμε ασφαλιστικές εισφορές και τέλος επιτηδεύματος. Πως θα βγουν οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες από τα 10 ευρώ ή από τα 1.000 ευρώ σε μια οικονομία που ο καταναλωτής «ματώνει» για να ζήσει. Άλλα έξοδα και ανάγκες δεν υπάρχουν»;

Kωσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές επηρεάζει – Πού αναμένεται να πέσει ο μεγαλύτερος όγκος νερού

[ad_2]

Related posts

Εμπεσός Αμφιλοχίας: Στις φλόγες 1.500 μπάλες τριφύλλι – Φωτιά σε αγροτική αποθήκη

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του πρώτου συνέδριο της Ελληνικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ «δείχνει» τον αντιπρόεδρο για τον κοριό

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο