AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας

[ad_1]

Μεσάαλ Αλ-Άχμαντ Αλ-Τζαμπέρ Αλ-Σαμπάχ - Νέος εμίρης του Κουβέιτ

Δριμεία κριτική και σοβαρές κατηγορίες πως “έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας”, απηύθυνε ενάντια στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο του Κουβέιτ ο νέος εμίρης του, Μεσάαλ Αλ-Άχμαντ Αλ-Τζαμπέρ Αλ -Σαμπάχ, μετά τη σημερινή ορκωμοσία του ως 17ου μονάρχη του ζάμπλουτου πετρελαϊκού εμιράτου.

Διαδεχόμενος τον ετεροθαλή αδελφό του, Ναουάφ, που απεβίωσε το Σάββατο, ο Μεσάαλ θέλει να βγάλει τη χώρα από μια μακροχρόνια πολιτική κρίση και να μεταρρυθμίσει τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα που έχει κάνει το Κουβέιτ να υπολείπεται της προόδου άλλων χωρών του Περσικού Κόλπου.

“Αναφέρθηκα σε προηγούμενες ομιλίες σε εθνικούς στόχους που πρέπει να εκπληρωθούν”, δήλωσε ο 83χρονος ηγέτης ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου, επικρίνοντας τους θεσμούς ότι δεν ανέλαβαν “καμμία δράση”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση αντιθέτως “έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας”, προχωρώντας κυρίως σε διορισμούς και σε προαγωγές στο δημόσιο τομέα που “δεν ανταποκρίνονται στα πιο απλά κριτήρια Δικαιοσύνης και εντιμότητας”. Μάλιστα, ο ίδιος δεσμεύθηκε να επανεξετάσει αυτές τις αποφάσεις, αφού υπέγραψε ήδη στις 5 Δεκεμβρίου διάταγμα με το οποίο δίνει εντολή να σταματήσουν οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Το Κουβέιτ, το οποίο συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, διαθέτει το 7% των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου. Το δημόσιο χρέος του δεν είναι υψηλό και διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα κρατικά ταμεία στον πλανήτη. Εντούτοις η χώρα αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενες κρίσεις ανάμεσα στο αιρετό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχεί η πριγκιπική οικογένεια των Αλ-Σαμπάχ.

Οι διενέξεις αυτές έχουν εμποδίσει την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων για τη διαφοροποίηση της οικονομίας, ενώ τα συσσωρευμένα δημοσιονομικά ελλείμματα και η έλλειψη ξένων επενδύσεων προκαλούν της αντιδράσεις του νέου εμίρη. “Πρόκειται για μία από τις πιο ισχυρές ομιλίες ορκωμοσίας που έχουν εκφωνηθεί ποτέ”, έγραψε στην πλατφόρμα X ο Μπαντέρ Αλ-Σαΐφ του πανεπιστημίου του Κουβέιτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος εμίρης επετίμησε “με πρωτοφανή τρόπο” την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του στη διοίκηση των δομών Ασφάλειας της χώρας του, ο κ.Μεσάαλ παρέμεινε μακριά από τις διενέξεις στην πριγκιπική οικογένεια. Τώρα, θα πρέπει να επιλέξει ένα πρίγκιπα διάδοχο και το ζήτημα θα είναι αν θα επιλέξει ή όχι έναν αντιπρόσωπο της νέας γενιάς των Αλ-Σαμπάχ.

Ο νέος εμίρης θα πρέπει επίσης να διορίσει έναν πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο του οποίου θα έχει να αντιμετωπίσει ένα κοινοβούλιο με δραστήρια Αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμους 2.000 στρατιωτές, η Τουρκία δηλώνει ότι συζητά με Χαμάς για τους ομήρους

«Σκωτσέζικο ντουζ» από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, «συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα λόγω των S-400»

Επιτυχής εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Αφήστε ένα σχόλιο