AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Τι θα κάνει η Βρετανία με τα παλιότερα μαχητικά

[ad_1]

Η Βρετανία, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της RAF, σκοπεύει να προχωρήσει σταδιακά στην απόσυρση κάποιων παλιότερων μαχητικών αεροσκαφών, κίνηση η οποία στο παρελθόν είχε απασχολήσει την Τουρκία. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής των Εργατικών Κλάιβ Λιούις κατέθεσε ερώτηση προς τον Βρετανό υπουργό Άμυνας αναφορικά με τις διαθεσιμότητες στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon που υπηρετούν στην βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και εστίασε την ερώτησή του στην έκδοση Tranche 1 που αποτελεί την πρώτη «γενιά» των μαχητικών.

Ειδικότερα, ο Βρετανός βουλευτής της αντιπολίτευσης ζήτησε να μάθει πόσα Eurofighter Typhoon Tranche 1 έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία της RAF και πόσα έχουν παραχωρηθεί ως δωρεά στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις και για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Άμυνας για την τελική κατάληξη των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών.

Πόσα μένουν, πόσα αποσύρονται

Αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε λέγοντας ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 κανένα Typhoon Tranche 1 δεν έχει αποσυρθεί από την υπηρεσία της RAF ούτε έχει παραχωρηθεί ως δωρεά στην Ουκρανία. Ο στόλος των αυτών μαχητικών θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Reduce to Produce (σ.σ. Μείωση για Παραγωγή), μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν από την RAF για ανταλλακτικά και εξαρτήματα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του βρετανικού Yπουργείου Άμυνας, τα συνολικά 30 Typhoon Tranche 1 θα υπηρετήσουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2025, όταν και θα αποσυρθούν 26 μαχητικά ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα παραμείνουν σε επιχειρησιακή λειτουργία έως το 2027. Μετά την απόσυρση των μαχητικών έκδοσης Tranche 1, η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 67 Eurofighter Typhoon Tranche 2 και 40 Eurofighter Typhoon Tranche 3.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας

Σημειώνεται ότι, όταν διαφαινόταν πως η προσπάθεια απόκτησης νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης για παλιότερα αεροσκάφη του τύπου αυτού έβαινε προς… τοίχο, η Τουρκία, στο πλαίσιο της αναζήτησης τρόπου ανανέωσης της Πολεμικής της Αεροπορίας είχε απευθυνθεί στη Βρετανία, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αποκτήσει (σχετικά φθηνά) κάποια από τα Eurofighter Typhoon Tranche 1 που έβαιναν προς απόσυρση.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το σχέδιο αυτό κάπου… σκάλωσε, ενώ η αλήθεια είναι ότι, παρότι τα Eurofighter Typhoon Tranche 1 είναι νεώτερα από τα παλιά F-16 που διαθέτει η Τουρκία, εντούτοις το γεγονός ότι η RAF ήδη τα προόριζε για απόσυρση έκανε την Άγκυρα να το ξανασκεφθεί και να επιχειρήσει να… ζωντανέψει την προσπάθειά της να αποκτήσει τα νεώτερα F-16 ή Eurofighter Typhoon νέας… εσοδείας, αν και το σχέδιο αυτό μοιάζει να συναντά τις αντιρρήσεις της συμπαραγωγού χώρας Γερμανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

NBC: Η Δύση πιέζει τον Ζελένσκι για συμφωνία με τη Ρωσία

Κάνει… πάρτι το οργανωμένο έγκλημα, η χώρα έχει μετατραπεί σε «άσυλο» για τους γκάνγκστερ

Γιατί ο Πούτιν τηρεί στάση αποστάσεων και σε τι προσβλέπει η Μόσχα

Αφήστε ένα σχόλιο