AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Πώς ο Μπάιντεν «ντριπλάρει» το Κογκρέσο μέσω Ελλάδας για τον εξοπλισμό του Κιέβου

[ad_1]

Όπως είναι γνωστό, η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία που έχει ζητήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει βρει έναν έμμεσο τρόπο για να «ντριπλάρει» το Κογκρέσο.

Όπως αναφέρει ανάλυση του Forbes, καθώς το «μπλόκο» της βοήθειας προς την Ουκρανία από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο Κογκρέσο συνεχίζεται για τέταρτο μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν βρήκε ένα νέο τρόπο για να δώσει στις δυνάμεις της Ουκρανίας τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Πρόκειται, στην ουσία, για μια αμερικανική εκδοχή του κυκλικού εμπορίου όπλων της Γερμανίας -το λεγόμενο Ringtausch. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρίζουν παλαιότερα πλεονάζοντα όπλα στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δωρίσει στην Ουκρανία κάποια από τα δικά της πλεονάζοντα όπλα.

«Πλεονάζοντα αμυντικά είδη»

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν την είδηση την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέφερε στην ελληνική κυβέρνηση τρία περιπολικά σκάφη κλάσης Protector μήκους 87 ποδιών, δύο αεροσκάφη C-130H, 10 στροβιλοκινητήρες Allison T56 για περιπολικά αεροσκάφη Lockheed P-3 καθώς και 60 οχήματα μάχης M-2 Bradley και ένα φορτίο φορτηγών μεταφοράς. Όλο αυτό το υλικό είναι αμερικανικό στρατιωτικό πλεόνασμα – και είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, δωρεάν, βάσει ενός νόμου των ΗΠΑ που ονομάζεται «πλεονάζοντα αμυντικά είδη» (EDA). Ο νόμος επιτρέπει σε έναν Αμερικανό πρόεδρο να κηρύξει στρατιωτικά συστήματα πλεονάζοντα για τις ανάγκες του, να τους αποδώσει μια αξία -πιθανώς μηδέν δολάρια- και να τα χαρίσει υπό τον όρο ότι ο παραλήπτης θα τα μεταφέρει.

Ο νόμος περιορίζει τις ετήσιες μεταβιβάσεις στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος νόμος δεν υπαγορεύει την αξία που αποδίδει ο πρόεδρος στα πλεονάζοντα όπλα. Σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τα πλοία, τα αεροπλάνα, τις μηχανές και τα οχήματα ως «δωρεάν παραχωρήσεις». Τα δώρα του νόμου EDA προς την Ελλάδα κάνουν πιο ελκυστικό ένα μεγαλύτερο πακέτο όπλων που περιλαμβάνει 40 stealth μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, τα οποία η Ελλάδα αγοράζει έναντι 8,6 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως εγκρίνει, το 2022 και το 2023, χρηματοδότηση ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων για αγορές όπλων από την Αθήνα.

Τα ανταλλάγματα

Σε αντάλλαγμα για αυτή τη γενναιοδωρία, οι Αμερικανοί θέλουν οι Έλληνες να δωρίσουν περισσότερα όπλα στους Ουκρανούς. «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταφέρει ή να πουλήσει στην Ουκρανία», έγραψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, στην επιστολή του προς τον Κ. Μητσοτάκη. Οι Αμερικανοί προσέφεραν μάλιστα και αμοιβή μόλις ολοκληρωθεί η δωρεά. «Αν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εν αναμονή της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την αμερικανική κυβέρνηση, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση των ξένων ενόπλων δυνάμεων μέχρι 200 εκατομμύρια δολάρια για την Ελλάδα».

Ο ελληνικός στρατός διαθέτει ή έχει στην αποθήκη του μια σειρά από όπλα σοβιετικής και αμερικανικής σχεδίασης που θα είχαν άμεση αξία για τον ουκρανικό στρατό – συγκεκριμένα, συστοιχίες αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300 και Hawk, οχήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Tor-Μ1 και Osa και πυροβόλα αεράμυνας ZU-23-2. Επίσης διαθέτει πυρομαχικά για όλα αυτά τα συστήματα. Μερικά ή όλα αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Ουκρανία. «Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε απαρχαιωμένα συστήματα και εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον ελληνικό στρατό να μεταφερθούν στην Ουκρανία», αναφέρουν ελληνικά ΜΜΕ.

Λεπτή υπόθεση

Η εκδοχή αυτή του Ringtausch ήταν μια λεπτή υπόθεση, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημαίνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν συνήθως και στις δύο χώρες νέα όπλα την ίδια στιγμή -και στην ίδια περίπου ποσότητα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι, ταυτόχρονα με την ελληνική συμφωνία για τα όπλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια στην Τουρκία να δαπανήσει 23 δισεκατομμύρια δολάρια για 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 79 κιτ αναβάθμισης για παλαιότερα F-16, καθώς και πυρομαχικά για τα μαχητικά. Η συμφωνία ήταν επίσης μια ανταμοιβή για την Τουρκία που τελικά συναίνεσε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα Ringtausch της Γερμανίας επιτάχυνε την αποστολή στην Ουκρανία δεκάδων αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων όπλων. Το «εμπορικό δαχτυλίδι» της Αμερικής θα μπορούσε να κάνει το ίδιο -ενδεχομένως σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με παλιά όπλα που θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν κάτι σε αντάλλαγμα. Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπλίνκεν υποστηρίζουν ένα Ringtausch με βάση το νόμο EDA δεν θα πρέπει να εκπλήσσει τους στενούς παρατηρητές της αμερικανικής πολιτικής. Το περασμένο φθινόπωρο, οι φιλορώσοι Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο κατέστησαν σαφές ότι πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν ποτέ την άμεση στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν

Οι Ρεπουμπλικανοί συντάσσονται με το προσωπικό μίσος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία -και την εξίσου προσωπική προτίμησή του στη Ρωσία. Η υποταγή των Ρεπουμπλικάνων στον Τραμπ δεν αποτελούσε θέμα για την Ουκρανία μέχρι που κέρδισαν οριακά τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2022. Όταν η προηγούμενη χρηματοδότηση για την Ουκρανία εξαντλήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον -ο εκ των ακραίων Ρεπουμπλικανών, πρόεδρος της Βουλής- αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία πρόσθετη βοήθεια προς το Κίεβο, παρότι στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται υπέρ της βοήθειας αυτής.

Έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εξέλιξη, ο Μπάιντεν δεν μπορεί να πάρει τα επιπλέον 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρή χρηματοδότηση που θέλει για την Ουκρανία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τιμήσει τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των Αμερικανών και να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η αρμοδιότητα του Μπάιντεν για την EDA είναι ένας από τους πολλούς νομικούς μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή του και μπορούν να απελευθερώσουν παλαιότερα όπλα για περαιτέρω μεταφορά στην Ουκρανία. Και ενώ ο Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει τα πλεονάζοντα αμυντικά είδη απευθείας στην Ουκρανία, αρχικά χρησιμοποιεί την EDA για να εφαρμόσει τη δική του εκδοχή του Ringtausch, ενισχύοντας και συμμαχικές χώρες όπως η Ελλάδα, και την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Γιατί ο Πούτιν «διώχνει» τους ξένους επενδυτές από το αεροδρόμιο της Πετρούπολης

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς διχάζει την G-20, με κίνδυνο παράλυσης της συνόδου

Η Χαμάς δεν πρέπει να ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ να σεβαστεί τους αμάχους

Αφήστε ένα σχόλιο