AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Τι αλλάζει στο πρόγραμμα – Ποιους αφορά

[ad_1]

Στη Βουλή κατατέθηκε  από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας η ρύθμιση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που θα εισαχθεί προς συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη (20/2) θεσπίζεται πρόβλεψη για προκαταβολή μέρους της επιδότησης (50 εκατ. ευρώ) στο Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω».

Συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση που κατατέθηκε, προστίθεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος. Σκοπός της προσθήκης αυτής είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας του προγράμματος και η βέλτιστη δυνατή προσέλκυση και εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των δικαιούχων. Επιπλέον, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες .ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ακόμη και ίσο του 50%, ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι μεγαλύτερο του 50% επί του ακινήτου. Η παραπάνω τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην αποκλειστούν ζευγάρια ή οικογένειες με ιδανικά μερίδια επί της εκάστοτε ιδιοκτησίας.

Επιπλέον, με την ρύθμιση το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, ύψους 50 εκ., με την εξεύρεση των αναγκαίων κονδυλίων από τον τακτικό του προϋπολογισμό και στόχο την άμεση εκκίνηση υλοποίησης του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών και αφορά την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν, έως 40% επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως 10.000€. Μέρος της επιδότησης, έως του 50%, μπορεί να δοθεί ως προκαταβολή. Επίσης, στόχος είναι και η αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών.

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Ποιους αφορά και πόσο θα είναι η επιδότηση

Μέσω του προγράμματος εκτιμάται ότι μπορεί να ωφεληθούν από 12.500 έως και 25.000 ιδιοκτήτες και να απελευθερωθούν ισάριθμα κλειστά ή εγκαταλειμμένα ακίνητα.

Η συνολική επιδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν διατεθεί το μέγιστο όριο της επιδότησης, δηλαδή 4.000 ευρώ για κόστος ανακαίνισης 10.000 ευρώ, θα ωφεληθούν 12.500 ιδιοκτήτες.

Αν το κόστος των ανακαινίσεων είναι κάτω από 10.000 ευρώ, για παράδειγμα 5.000 ευρώ, τότε η επιδότηση θα είναι 2.000 ευρώ και θα ωφεληθούν 25.000 ιδιοκτήτες.

Με ένα μέσο ποσό επιδότησης στις 2.500 ευρώ, θα ωφεληθούν 20.000 ιδιοκτήτες.

Τα… ψιλά γράμματα

Σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος:

* Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα.

* Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας του υπό ανακαίνιση ακινήτου.

* Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι έως 40.000 ευρώ και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους έως 300.000 ευρώ.

* Η προς ανακαίνιση κατοικία να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και να µη δηλώνεται ως α’ κατοικία, ούτε να είναι µισθωµένη.

*Οι υποψήφιοι δικαιούχοι να μην έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονοµώ».

Ερχονται κοινωνική αντιπαροχή και μέριμνα για ευάλωτους

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να υπογραφεί και η απόφαση για την «κοινωνική αντιπαροχή» που αφορά στην ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών οι οποίοι αρχικά θα πληρώνουν ένα χαμηλό ενοίκιο και στη συνέχεια θα μπορούν να αγοράσουν το σπίτι σε χαμηλή τιμή στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα ενοίκια που πληρώθηκαν (rent to own). Τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν για το πρόγραμμα προέρχονται από την ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ. Η «κοινωνική αντιπαροχή» θα λειτουργήσει με σύμπραξη κράτους και ιδιωτών, όπου το μεν κράτος θα διαθέσει ακίνητα σε κατασκευαστικές εταιρίες (κατόπιν διαγωνισμού) οι οποίες θα ανεγείρουν με δικά τους έξοδα σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε ποσοστό 50% ως 60% σε νέα ζευγάρια έναντι χαμηλού μισθώματος, ενώ το 40% θα το κρατήσουν οι εταιρίες και θα το διαθέσουν με όρους αγοράς.

Επίσης εντός του έτους θα ξεκινήσει η διάθεση 100 διαμερισμάτων έναντι συμβολικού ενοικίου για 200 ωφελουμένους. Τα διαμερίσματα θα διατεθούν από ιδιοκτήτες των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα επιδοτηθούν στο 100% από το Ταμείο Ανάκαμψης για να τα ανακαινίσουν.

Ενα ακόμη στεγαστικό πρόγραμμα που θα συνεχιστεί φέτος είναι το «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους». Στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη 600 νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας. Υλοποιείται σε 45 δήμους και προκηρύσσεται ανά διετία. Περιλαμβάνει: α) την επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών, μαζί με την κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού, β) την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και γ) την ένταξη των δικαιούχων σε προγράμματα επιδότησης απασχόλησης. Αναμένεται νέα πρόσκληση μέσα στο 2024.

[ad_2]

Related posts

Η Χριστίνα Σταρακά στην έκθεση FOOD EXPO 2024

aitoloakarnanianews

ΣΚΕΑΝΑ-Πάτρα: Ρεκόρ παράνομης υπαίθριας εστίασης το τριήμερο του καρναβαλιού

aitoloakarnanianews

Δημήτρης Τραπεζιώτης: Ούτε λέξη για τη ταμπακέρα

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο