AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Γιατί ο εθνικός ήρωας της Ουκρανίας είναι “στα μαχαίρια” με τον Ζελένσκι

[ad_1]

Ο στρατηγός Βαλερί Ζαλούσνι είναι εθνικός ήρωας για τους Ουκρανούς μετά την απόκρουση του πρώτου κύματος εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στα περίχωρα του Κιέβου.

Αλλά δύο χρόνια μετά τον πόλεμο, οι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και οι πολιτικές αντιζηλίες στην πρωτεύουσα έχουν θολώσει τη σχέση του με τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος προσπάθησε -και απέτυχε- να διώξει τον αρχιστράτηγο του, αποκαλύπτοντας έτσι ένα επιζήμιο  ρήγμα  στην καρδιά της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας.

Η διαφωνία τους βοηθά στην εξήγηση της αναποφασιστικότητας σχετικά με την πρόσφατη  στρατιωτική στρατηγική της Ουκρανίας που ανησυχεί τους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και προσθέτει ένα ανεπιθύμητο στοιχείο αβεβαιότητας σε ένα σημείο όπου:

  • η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο κρέμεται από μια κλωστή,
  • τα Ουκρανικά στρατεύματα έχουν επικίνδυνη έλλειψη πυρομαχικών και
  • η Ρωσία βρίσκεται και πάλι στην επίθεση.

Το μήνυμα ενδεχόμενης απόλυσης του Ζαλούσνι

Ο Ζελένσκι θα μπορούσε απλώς να απολύσει τον στρατηγό του, και αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι το τέλος του παιχνιδιού. Ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που μιλά τακτικά με την ομάδα του Zελένσκι δήλωσε ότι θεωρούν πιο πιθανό να απολυθεί ο Ζαλούσνι και ανησυχούν για το μήνυμα που θα στείλει στους συμμάχους της Ουκρανίας. Ο διοικητής συναντήθηκε με το αφεντικό του για μια τακτική συζήτηση στρατιωτικού σχεδιασμού το βράδυ της Παρασκευής.

Η διαφωνία τους έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τον πρόεδρο και η απομάκρυνση του Ζαλούσνι είναι βέβαιο ότι θα έπληττε το ηθικό τόσο των στρατευμάτων όσο και των πολιτών.

“Αν δεν ήταν ο Ζαλούζνι, όλοι θα μιλούσαμε ήδη ρωσικά”

“Αν δεν ήταν ο Ζαλούζνι, όλοι θα μιλούσαμε ήδη ρωσικά”, δήλωσε ο Γιεβέν, ένας 38χρονος στρατιώτης που υπηρετεί στο μέτωπο της νότιας Ουκρανίας, ο οποίος ζήτησε να μην αναφερθεί το πλήρες όνομά του για λόγους ασφαλείας. “Αν ο Ζαλούζνι απολυθεί, θα μπορούσε να γίνει εξέγερση”.

Η απήχηση του 50χρονου στρατηγού οφείλεται εν μέρει στο βαθύ σεβασμό προς το στρατό σε μια χώρα που δέχεται επιθέσεις.Αλλά στους Ουκρανούς αρέσει επίσης ο τρόπος με τον οποίο παρέμεινε επικεντρωμένος στη δουλειά του και όχι στη δημιουργία δημόσιου προφίλ. Και τους αρέσει επίσης η περιφρόνησή του για τις παλιές σοβιετικές συμπεριφορές της χώρας. Όταν ο Ζαλούσνι διορίστηκε τον Ιούλιο του 2021, έγινε ο πρώτος σύγχρονος αρχηγός του στρατού που εκπαιδεύτηκε στην ανεξάρτητη Ουκρανία και όχι σε σοβιετικές ακαδημίες και εκπροσωπεί μια νέα γενιά αξιωματικών.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Ο Ιμάμογλου θα είναι και πάλι υποψήφιος για το δήμο Κωνσταντινούπολης

Κέρδη 3 δισ. Ευρώ από τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά Ρωσικού ενεργητικού

Μην επιδεινωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αφήστε ένα σχόλιο