AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Διπλασιάζεται στα 600 εκατ. το ταμείο της Κρατικής Αρωγής εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

[ad_1]

Διπλασιάζεται στα 600 εκατ. το ταμείο της Κρατικής Αρωγής εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

«Διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής, από τα 300 στα 600 εκατομμύρια, για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πρέπει να ενισχύσουμε αυτό το ταμείο και θα το χρηματοδοτήσουμε με ένα πράσινο τέλος στα ακριβότερα τουριστικά καταλύματα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Θέλω να είμαι σαφής. Οι πόροι του Κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι και στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης. Για αυτό και από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τα αποθεματικά τους. Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας ένα κίνητρο. Την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 10% για τα σπίτια που θα είναι ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές. Ίσως κάποιοι να αντιδράσουν, αλλά οφείλω να μιλήσω με απόλυτη ευύτητα. Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μία χώρα, η οποία αφενός είναι σεισμογενής και αφετέρου είναι ευάλωτη σε φωτιές και σε πλημμύρες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η αποκατάσταση των ζημιών θα ξεπεράσει σε κόστος τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαϊκοί πόροι, αλλά προφανώς θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός και θα συμπληρωθεί η ευρωπαϊκή ενίσχυση από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει στην ελληνική οικονομία η πολιτική που ακολουθούμε. Θα είμαστε δίπλα στους πολίτες. Το κάναμε με τον Ιανό. Θα το κάνουμε και με τον Ντάνιελ σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από την διαχείριση των πρόσφατων θεομηνιών από το κράτος μας. Πολύ περισσότερο όταν αυτό ξέρουμε ότι υποφέρει ακόμα από παθογένειες δεκαετιών. Ωστόσο θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή, με βάση την οποία λειτουργεί η πολιτεία και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών και εθελοντών. 
  • Εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν με μέσα εναέρια και πλωτά. Μεταφέρθηκαν σε χώρους υποδοχής που δημιουργήθηκαν γρήγορα και είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα…Στον κρατικό μηχανισμό δεν υπήρχε η συμπυκνωμένη εμπειρία για το πώς αντιμετωπίζει κανείς μία πολυσύνθετη κατάσταση όμως η πραγματικότητα είναι ότι και επιδημιολογικές παρατηρήσεις έγιναν και συνεχείς έλεγχοι στα νερά και στο έδαφος και παρά τις μεγάλες δυσκολίες έγινε καύση 70.000 νεκρών ζώων και 110.000 πτηνών. 
  • Ο μηχανισμός της κρατικής αρωγής, όπως έχει θεσμοθετηθεί από αυτήν την κυβέρνηση, είναι μία κατάκτηση και πρόοδος σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν. Έχουμε εκταμίευση 120 εκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται στους λογαριασμούς 33.000 νοικοκυριών και αυτό έγινε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Έχουν γίνει 36.000 αυτοψίες και έλεγχοι σε 339 κοινότητες και σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία και τις επόμενες ημέρες ξεκινάει και το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης με διάρκεια μέχρι δύο χρόνια. Θέλουμε να στηρίξουμε τις πλημμυροπαθείς για να φτιάξουν το σπίτι τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Είναι πόσα έως 22.000 ευρώ…
  • Οι αποζημιώσεις για τους αγρότες μας είναι πολύ σημαντικές και 107 εκατομμύρια έχουν ήδη κατατεθεί στους δικαιούχους. Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν όχι απλά να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν αλλά να ανακατασκευάσουν και τους στάβλους τους με κόστος που καλύπτεται από το κράτος. Για τις επιχειρήσεις προχωράμε, πριν τις γιορτές, στην προκαταβολή του 35% της ζημιάς τους, από το 70% που θα καλυφθεί, διευκολύνοντας την επαναλειτουργία τους. Τα ίδια ακριβώς θα συμβούν και στον Έβρο. 
  • Στις υποδομές και, ξεκινώντας από το σχολεία, εκεί τελείωσαν γρήγορα οι πρώτες επισκευές. Σε συνεννόηση με την ένωση εφοπλιστών θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία…Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο σιδηροδρομικό δίκτυο που υπέστη μία μεγάλη καταστροφή. Μπορούμε μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε με μόνη γραμμή την εμπορική σύνδεση της Λάρισας με το Λιανοκλάδι και πριν από τα Χριστούγεννα να λειτουργεί και η επιβατική γραμμή, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση σχεδιάζεται και για το τμήμα από τη Λάρισα στο Βόλο. 
  • Μας είχε ασκηθεί κριτική από την αντιπολίτευση όταν ταξίδεψα στο Στρασβούργο για να συνομιλήσω με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διερευνήσω τη δυνατότητα σημαντικής Ευρωπαϊκής στήριξης. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε κάποια σημαντικά κονδύλια. Η κυβέρνηση προβαίνει στην κατάθεση ενός τεκμηριωμένου αιτήματος για χρηματοδότηση από το ταμείο αλληλεγγύης, το οποίο καλύπτει μόνο ζημιές σε υποδομές και εκτιμούμε αυτές τις ζημιές στα 2,3 με 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου για το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο εγκρίθηκε χωρίς αστερίσκους, εξασφαλίσαμε 686 εκατομμύρια που θα στραφούν σε έργα υποδομών. Όπως η αποκατάσταση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου στη Μαγνησία και στην υπόλοιπη Θεσσαλία. Η παρέμβαση θα μας στοιχίσει γύρω στα 200 εκατομμύρια για τους σιδηροδρόμους και προφανώς αρκετά περισσότερα θα κοστίσουν οι παρεμβάσεις στο τραυματισμένο οδικό δίκτυο. 
  • Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι μία υπόθεση παγκόσμια και όχι μόνο ελληνική. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών που είχαν όλες οι χώρες και χρέος μας είναι όχι απλά να παρατηρούμε μοιρολατρικά το φαινόμενο αλλά να επεξεργαζόμαστε νέα μέτρα αντίδρασης. 
  • Πληρώσαμε ένα βαρύ τίμημα σε αυτήν την αναμέτρηση με τις ακραίες συνθήκες. Ξέρουμε ότι παγκόσμια ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ του 2010 και του 2020 τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50%, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Εφέτος αντιμετωπίσαμε το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία του πλανήτη, αλλά και το θερμότερο φθινόπωρο. Στη Μεσόγειο πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας των μερών κατά δύο βαθμούς στα επόμενα 15 χρόνια. 
  • Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη συμφωνία στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ισραηλινών ομήρων που συνδυάζεται με μία προσωρινή παύση του πυρός απόλυτα απαραίτητη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πρωτοστατεί ως αξιόπιστος συνομιλητής με όλα τα μέρη και ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Υψηλή διαθεσιμότητα σε σιτηρά φέρνει ακυρώσεις παραγγελιών από Κίνα που προσδοκά νέα υποχώρηση τιμών

Πανσαμιακή αγροτική κινητοποίηση στις 17 Γενάρη στο Βαθύ

Μέχρι την Κρήτη θέλουν να στέλνουν τα έλατα τους οι παραγωγοί του Ταξιάρχη

Αφήστε ένα σχόλιο