AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Ενιαίο πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης για τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο Χοίρο ζητά ο ΑΣ «Μυρτάλη»

[ad_1]

Με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Μυρτάλη», εκφράζουν τις θέσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα τονίζοντας πως είναι υπέρ ενός προγράμματος γενετικής βελτίωσης της Φυλής το οποίο θα είναι μακροχρόνιο, μιας και απαιτούνται συνδυαστικές δράσεις από πολλούς τομείς (οικονομικών, διαχείρισης, στατιστικής, λογιστικής κ.α.).

Αναλυτικά η επιστολή του ΑΣ «Μυρτάλη»

«Εμείς σαν μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυρτάλη καταθέτουμε την άποψη και την πρότασή μας για όσους φακέλους τυχόν κατατέθηκαν μεμονωμένα από οιονδήποτε στα πλαίσια του προγράμματος γενετικών πόρων που αφορούν τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο χοίρο και ζητάμε την απόρριψη τους για τους εξής λόγους:

Για λόγους που πιστεύουμε και θεωρούμε και που αποδεικνύονται – μέσω παλαιών προγραμμάτων – ότι ο τρόπος αυτός θα είναι λάθος και θα επιφέρει αμφίβολα αλλά και λανθασμένα αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι θα εξελιχθεί σε μία ακόμα κακοδιαχείριση χρημάτων. Πολλοί λόγοι είναι που συντρέχουν στην απόφασή μας αυτή, όπως οι κίνδυνοι αλλοιώσεις των εξωτερικών χαρακτηριστικών της Φυλής αλλά και όχι μόνον.

Είμαστε υπέρ ενός προγράμματος γενετικής βελτίωσης της Φυλής το οποίο θα είναι μακροχρόνιο, μιας και απαιτούνται συνδυαστικές δράσεις από πολλούς τομείς (οικονομικών, διαχείρισης, στατιστικής, λογιστικής κ.α.) και τους οποίους δεν εγγυάται αλλά ούτε και προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα (όσον αφορά χρόνους και ποσά), όπως θα έπρεπε να συμβεί για σοβαρά προγράμματα γενετικής βελτίωσης και μάλιστα για ένα τέτοιο ζώο εκτατικής εκτροφής και αξίας.

Όλες οι ιδιότητες ή τα χαρακτηριστικά των παραγωγικών ζώων ελέγχονται από γονίδια που βρίσκονται στα χρωματοσώματα, αλλά ιδιότητες με οικονομική σημασία επηρεάζονται πολύ σπάνια από ένα ή ορισμένα μόνο γονίδια, συνήθως ελέγχονται από εξαιρετικά πολύπλοκους γενετικούς και βιοχημικούς μηχανισμούς και ταυτόχρονα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον (διατροφή, συνθήκες διαβίωσης, κλιματικές συνθήκες κλπ).

Αυτό έχει σαν συνέπεια η διαδικασία γενετικής βελτίωσης να είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη και να απαιτεί συνδυασμό μακροχρόνιας έρευνας, πρακτικής εφαρμογής οργάνωσης και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Οι συνδυαστικές δράσεις που απαιτούνται είναι και πολλές και μακροχρόνιες. Χρειάζονται εκατοντάδες ώρες παρακολούθησης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον και στις εκτροφές όσον αφορά το χαρακτήρα τους, στις συνήθειές τους, στην ανθεκτικότητα τους.

Είμαστε υπέρ προγράμματος γενετικής βελτίωσης της φυλής που να γίνει συλλογικά και πανελλήνια, με όλους τους αναγνωρισμένους φορείς των παραγωγών, όπως συνεταιρισμοί και ομάδες, ούτως ώστε και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να είναι αποδεκτά από όλους και όχι ο καθένας να εφαρμόζει το δικό του πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, με αποτελέσματα τα οποία τα έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα απολύτως παρά μόνον κακοδιαχείριση χρημάτων.

Είμαστε υπέρ ενός ενιαίου και πανελλήνιου προγράμματος γενετικής βελτίωσης, που θα περιλαμβάνει αυστηρά ήπιας μορφής βελτιώσεις (όπως συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην εκτροφή, θέματα διαχείρισης των ζώων, αιμομιξία κ.α.) και αυστηρά πάντα σε εκτατικής και ημιεκτατικής μορφής εκτροφές, αποκλείοντας βιομηχανοποιημένες εκτροφές, καθώς το ζώο προορίζεται για αυτού του είδους σχήματα εκτροφής. Δεν θα πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Φυλής και καμία παρέμβαση όσον αφορά τα σωματότυπα εξωτερικά χαρακτηριστικά της. Παρεμβάσεις όπως η προβολή και η διαφήμιση μας βρίσκουν σύμφωνους.

Για όλους αυτούς τους λόγους προβαίνουμε και καταθέτουμε την άποψή μας με την σημερινή επιστολή. Καμία έγκριση σε κανένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης που αφορά τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο Χοίρο που δεν είναι ενιαίο και πανελλήνιο και δεν περιλαμβάνει όλους τους αναγνωρισμένους φορείς των παραγωγών.

Δικαιούμαστε να έχουμε λόγο, άποψη και πρόταση, καθώς πρόκειται για τα δικά μας ζώα, που εκτρέφουμε στις δικές μας εκτροφές, για τα οποία έχουμε επενδύσει χρήματα αλλά και πολύτιμο χρόνο. Γνωρίζουμε ότι τα αποτέλεσμα αυτών των προγραμμάτων είτε αρνητικά ή θετικά επηρεάζουν άμεσα μόνον εμάς. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα πληρώσουμε τις συνέπειες όποιες και αν είναι αυτές. Η εμπειρία μας είναι πολύτιμη αλλά και απαραίτητη.

Για αυτούς λοιπόν τους λόγους η σημερινή μας πρόταση πιστεύουμε ότι είναι δίκαιη και λογική και θα πρέπει να εισακουστεί και να γίνει δέκτη».

Την επιστολή υπογράφουν τα μέλη του συνεταιρισμού και συγκεκριμένα οι κ.κ.

Κυροχρίστος Κων.

Λαφιωτάκη Μ.

Πότσιος Χρ.

Νίκας Π.

Ζαφείρης Παν.

[ad_2]

Source link

Related posts

Αναθεώρηση προγραμμάτων ΚΑΠ, και κίνητρα σε αγρότες για νέες τεχνολογίες ζητά η CEMA

Έγκριση στόχων κατά της σπατάλης τροφίμων από την επιτροπή περιβάλλοντος ΕΕ

Το Julia EVOO από Κονσερβολιά στα κορυφαία ελαιόλαδα του Ελαίας Καρπός

Αφήστε ένα σχόλιο