AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Επιτέλους συμφωνία στην Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό

[ad_1]

Εμανουέλ Μακρόν

Επιτέλους συμφωνία στην Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό: Κατόπιν ολονύκτιων διαβουλεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), επετεύχθη πολιτική συμφωνία επί του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το ‘Ασυλο.

Όπως ανακοίνωσε η Ισπανική προεδρία της Ε.Ε. με ανάρτησή της στο κοινωνικό δίκτυο Χ (πρώην Twitter), “Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε.. Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο“.

“Η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις», κάτι το οποίο μπορεί να διασφαλίσει το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το ‘Ασυλο, τονίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη δήλωσή της μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. Η ίδια επισημαίνει, ότι “τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να διαχειριστούν την παράνομη μετανάστευση” και εξηγεί πως “το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα διασφαλίσει, ότι θα υπάρξει μια αποτελεσματική Ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την Ευρωπαϊκή πρόκληση”.

Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνει, ότι “οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν ποιος έρχεται στην Ε.Ε. και ποιος μπορεί να μείνει, όχι οι διακινητές”, συμπληρώνοντας πως το Σύμφωνο σημαίνει προστασία αυτών που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, προσθέτει ότι θα διασφαλιστεί, ότι “τα κράτη-μέλη μοιράζονται την προσπάθεια υπεύθυνα, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με εκείνους που προστατεύουν τα εξωτερικά μας σύνορα, αποτρέποντας παράλληλα την παράνομη μετανάστευση στην Ε.Ε.”.

Το Σύμφωνο “θα δώσει στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη της τα εργαλεία να αντιδρούν γρήγορα σε καταστάσεις κρίσης, όταν τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό παράνομων αφίξεων ή εργαλειοποίηση όταν εχθρικές χώρες επιχειρούν σκόπιμα να αποσταθεροποιήσουν την Ε.Ε. ή τα κράτη-μέλη της”, υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αναφέρει, ότι με τα νέα δεδομένα η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη-μέλη μέσω συγκεκριμένων, επιχειρησιακών μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων προκλήσεων.

Διάγγελμα Μακρόν για Γαλλικό νομοσχέδιο στο Μεταναστευτικό

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα απευθύνει αργότερα σήμερα διάγγελμα για την υπερψήφιση Γαλλικού νομοσχεδίου επί του Μεταναστευτικού – παράλληλη εξέλιξη στη συμφωνία επί του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό – όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ οριστικά το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, κλείνοντας ένα δύσκολο κεφάλαιο για την κυβέρνηση Μακρόν, το οποίο όμως αναμένεται να έχει σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις καθώς το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε με την απρόσμενη στήριξη της Ακρο-Δεξιάς.

Επιτροπή αποτελούμενη από βουλευτές και γερουσιαστές κατέληξε χθες το απόγευμα σε προκαταρκτική συμφωνία για το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις και μια πρώτη απόρριψή του από την Εθνοσυνέλευση στις 11 Δεκεμβρίου.

Καταστροφικό Ακρο-Δεξιό “δεκανίκι” στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν

Τελικά, χθες αργά η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο με 349 ψήφους υπέρ και 186 κατά, σε σύνολο 535 ψηφισάντων.

Ψηφίστηκε από την πλειονότητα των βουλευτών του κόμματος του Μακρόν, όπως και από βουλευτές των Les Republicains (Δεξιά) και του Ακρο-Δεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN). Η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν η δεξιά και το κέντρο, είχε εγκρίνει νωρίτερα μέσα στην ημέρα το νομοσχέδιο με 214 ψήφους υπέρ, έναντι 114 κατά.

“Η πλειοψηφία ενώθηκε και μπόρεσε να υιοθετήσει εξαιρετικά ισχυρά μέτρα σε ένα νομοσχέδιο το οποίο σίγουρα δεν είναι τέλειο καθώς αποτελεί καρπό συναίνεσης”, σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, υπογραμμίζοντας πως το νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει ψηφιστεί και χωρίς τη στήριξη του RN.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά, ότι με τις προωθούμενες διατάξεις θα καθίστατο ευκολότερο να λαμβάνουν άδεια παραμονής οι μετανάστες που εργάζονται σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα όμως θα γινόταν ευκολότερη και η απέλαση των παράτυπων μεταναστών.

Όμως, καθώς δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μετά τις εκλογές του 2022 και για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Δεξιάς, η κυβέρνηση Μακρόν συμφώνησε σταδιακά να ενισχύσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα δίνονται άδειες παραμονής σε ορισμένους παράτυπους μετανάστες και να δυσχεράνει την πρόσβασή τους σε κοινωνικά επιδόματα, μεταξύ άλλων. Η συμφωνία “κλίνει” προς τα Δεξιά, κυρίως επειδή στην επιτροπή μετείχαν πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές και γερουσιαστές. Η Αριστερή πτέρυγα του κόμματος του Μακρόν εξέφρασε μάλιστα δυσαρέσκεια για κάποια από τα άρθρα, που τα θεωρεί υπερβολικά Δεξιά.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Ορελιάν Ρουσό, υπέβαλε χθες επιστολή παραίτησης στη Γαλλίδα πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, αν και εκείνη δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν την έχει κάνει αποδεκτή, σύμφωνα με υπουργική πηγή που επιβεβαίωσε πληροφορίες της έγκυρης εφημερίδος Le Figaro.

Εξάλλου, υπουργική πηγή επεσήμανε, ότι ακόμη δύο μέλη της κυβέρνησης Μακρόν, η υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης, Σιλβί Ρεταγιό και ο υπουργός Στέγασης, Πατρίς Βεργκρίτ, επίσης “απείλησαν με παραίτηση” χθες, αφού ο Εθνικός Συναγερμός ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο, προφανώς ως ένδειξη της “Ακρο-Δεξιότητός” του.

“Είναι ένα νομοσχέδιο απαραίτητο, χρήσιμο το οποίο αναμένουν οι Γάλλοι. Ένα νομοσχέδιο αποτελεσματικό και σύμφωνο με τις αξίες μας”, εκτίμησε η κα Μπορν με ανάρτησή της στο X. Μένει να φανεί αν όλα είναι καλά στο κόμμα Renaissance του κ.Μακρόν. Υπουργός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι “δεν νοιώθει καθόλου” άνετα με την έκβαση της ψηφοφορίας και τις θετικές ψήφους του RN.

Η στήριξη του Ακρο-Δεξιού κόμματος στο νομοσχέδιο μοιάζει με “φιλί του θανάτου” για την κυβέρνηση, σχολίασε βουλευτής του κόμματος Renaissance. “Μας έχει στο χέρι του ο RN, χάσαμε σε όλα”, εκτίμησε άλλη βουλεύτρια του κεντρώου κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Ο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στέλνει πυρομαχικά στο Ισραήλ

Ισραηλινοί και Καταριανοί αξιωματούχοι συζητούν στη Νορβηγία νέο γύρο απελευθέρωσης ομήρων

Καταγγελίες από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αφήστε ένα σχόλιο