AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Η ανάλυση του USDA για την περίοδο 2023/2024

[ad_1]

Η παραγωγή, σύμφωνα με τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, αναμένεται να αυξηθεί κατά 15-16% σε σύγκριση με τους 2,5 εκατομμύρια τόνους της ελαιοκομικής περιόδου 2022/2023, η οποία έτσι περνά στην ιστορία ως η χειρότερη περίοδος των τελευταίων 10 ετών.

Σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των ελαιώνων παγκοσμίως, αναμένεται να φθάσει τους 1,80 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024, αριθμός υψηλότερος από την προηγούμενη περίοδο, όταν ήταν 1,40 εκατομμύρια τόνοι.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την παραγωγή ελαιολάδου σε τρίτες χώρες, το USDA προβλέπει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να φτάσει τους 310.000 τόνους, 16.000 τόνους για τις ΗΠΑ και 755.000 τόνους για τις υπόλοιπες χώρες παραγωγής.

Αύξηση των προβλέψεων για την παραγωγή ελαιολάδου, μείωση των τιμών

Οι αισιόδοξες προβλέψεις δροσίζουν αισθητά τις τιμές χονδρικής πώλησης του ελαιολάδου, με τις τιμές χονδρικής πώλησης στην Ισπανία να φτάνουν τα 7,5 €/kg για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, παγιώνοντας μια πτώση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν ήταν κοντά στα 9 €/kg.

Ακόμη πιο σημαντική ήταν η πτώση της τιμής του παρθένου ελαιολάδου, η οποία έφτασε στα 6,5 ευρώ/kg, με πτωτική τάση που είναι πιθανό να την οδηγήσει γύρω στα 6 ευρώ/kg. Το λάδι αυτό χρησιμοποιείται συχνά σε μείγματα με έξτρα παρθένο για τη δημιουργία μειγμάτων που πωλούνται ως έξτρα παρθένο στην προώθηση. Η πτώση της τιμής σε περίπου 6 ευρώ/kg είναι επομένως καθοριστική για να φτάσει το λάδι ΕΕ στο ράφι στα 6,99 ευρώ/λίτρο.

Είναι πιθανό ότι το νέο επίπεδο τιμών χονδρικής δεν θα επιτευχθεί πριν από τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο, όταν θα έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα όχι μόνο για το επίπεδο της ισπανικής παραγωγής αλλά και για τις ποσότητες των διαφόρων ελαιολάδων (έξτρα παρθένο, παρθένο, λαμπάντε) που διατίθενται στην αγορά.

Πηγή: teatronaturale.it

[ad_2]

Source link

Related posts

Πενθήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2024 στη Βουλή

Οι ιστορικά κακές συγκομιδές δεν επηρέασαν την ποιότητα του ελαιολάδου

Δίπλα σε κραταιές δυνάμεις του κλάδου τυροκομικών η Food Expo αναδεικνύει παραγωγικές προσπάθειες μικρών παραγωγών

Αφήστε ένα σχόλιο