AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Η ιλαρά σαρώνει Αγγλία και Ουαλία

[ad_1]

Ξεπέρασαν τα 1.600 τα κρούσματα σε Αγγλία και Ουαλία. Απομόνωση 3 εβδομάδων για τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Από το κακό στο χειρότερο πάει η ιλαρά στη Βρετανία, τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Οι ειδικοί ανακοίνωσαν πως περιμένουν νέο κύμα, μετά την είδηση ότι στα Δυτικά Μίντλαντ τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 30% το τελευταίο τρίμηνο.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει τα περισσότερα κρούσματα στην Αγγλία, εκτός Λονδίνου. Από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2024 αναφέρθηκαν περισσότερα από 300 ύποπτα και επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Η ιλαρά «στην καλύτερη περίπτωση θα προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στο παιδί, στη χειρότερη θα κοστίσει τη ζωή του», προειδοποίησε ο παιδίατρος Dr. Ronny Cheung, επικεφαλής της Παιδιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Παίδων Evelina του Λονδίνου.

Τα επίσημα στοιχεία για τους εμβολιασμούς δείχνουν ότι πλήρως εμβολιασμένα για την ιλαρά είναι μόνο το 84,5% των παιδιών. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2010.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Αρχή Ασφάλειας της Υγείας (UKHSA), στα Δυτικά Μίντλαντ έχουν καταγραφεί έως στιγμής:

  • 198 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς
  • 104 πιθανά κρούσματα

Η συντριπτική πλειονότητα (το 80%) έχουν καταγραφεί στο Μπέρμιγχαμ. Το 8% αναφέρθηκαν στο Κόβεντρυ. Μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2023, τα Δυτικά Μίντλαντ είχαν συνολικώς 133 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 96 ύποπτα. Ύστερα, όμως, η κατάσταση ξέφυγε, λένε οι γιατροί.

Διαβάστε ακόμα: «Καταστροφική επανεμφάνιση» της ιλαράς στη Βρετανία – Οδηγίες προς τους γιατρούς

Ήδη από τις αρχές του 2024, πριν ανοίξουν τα σχολεία από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, η δημοτική Αρχή του Μπέρμιγχαμ ενημέρωσε τους γονείς πως τα ανεμβολίαστα παιδιά πρέπει να απομονώνονται για 21 ημέρες, εάν εκτεθούν στην ιλαρά.

Εμβολιασμένα θεωρούνται τα παιδιά που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του τριπλού εμβολίου ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά (MMR). Η πρώτη γίνεται σε ηλικία 1 έτους και η δεύτερη μετά τα 3 έτη.

«Έχουμε ξεχάσει τους κινδύνους»

«Πρέπει να καθησυχάσουμε τους γονείς για τα οφέλη από τον εμβολιασμό και να τους θυμίσουμε τους δυνητικούς κινδύνους από την απουσία του. Νομίζω ότι πολλοί τους έχουν ξεχάσει», τόνισε ο Dr. Cheung, ο οποίος είναι υπεύθυνος Υπηρεσιών Υγείας στο Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιάτρων & Υγείας του Παιδιού (RCPCH).

«Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική», είπε. «Όταν λοιπόν υπάρχουν θύλακες πολλών ανεμβολίαστων ανθρώπων, χρειάζονται λίγα κρούσματα για να ξεσπάσει μεγάλη επιδημία. Αυτό είναι κάτι που περιμένουμε να συμβεί».

«Περίπου 1 στους 1.000 ασθενείς με ιλαρά αναπτύσσουν φλεγμονή στον εγκέφαλο», προειδοποίησε η Dr. Helen Bedford, καθηγήτρια Υγείας του Παιδιού στο Unversity College του Λονδίνου (UCL). «Ακόμα και στις υψηλού εισοδήματος χώρες, όπως η Βρετανία, σχεδόν 1 στους 5.000 ασθενείς θα πεθάνει από τη νόσο».

Η Dr. Bedford επισήμανε ότι η ιλαρά είναι συχνά πιο σοβαρή στους ενήλικες. Δυστυχώς συγκεκριμένη θεραπεία γι’ αυτήν δεν υπάρχει. Έτσι η θεραπεία είναι συμπτωματική, δηλαδή χορηγείται για καταπράϋνση των συμπτωμάτων των ασθενών».

Ξεπέρασαν τα 1.600 τα κρούσματα το 2023

Σύμφωνα με την UKHSA, το 2023 καταγράφηκαν 1.603 κρούσματα ιλαράς στην Αγγλία και την Ουαλία. Ο αριθμός αυτός είναι:

  • Υπερδιπλάσιος από το 2022 (ήταν 735)
  • Πενταπλάσιος από το 2021 (ήταν 360)
  • Διπλάσιος από το 2019 (πριν την πανδημία ήταν 880)

Και αυτά τη στιγμή που την διετία 2016-2017 η ιλαρά είχε σχεδόν εξαλειφθεί από τη Βρετανία. Από τα κρούσματα του 2023, τα 686 έχουν καταγραφεί στην Αγγλία.

Φωτογραφία: iStock

[ad_2]

Source link

Related posts

Ερευνητές του Στάνφορντ βρήκαν το «κλειδί» που μπορεί να αναστρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας

Εκρηκτική μαγειρική… Πώς ένα καπάκι κατσαρόλας μπορεί να βρεθεί στο ταβάνι (video)

Απίστευτο! Γυναίκα μπήκε σε μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας με γεμάτο όπλο – Εκπυρσοκρότησε και την χτύπησε στα οπίσθια

Αφήστε ένα σχόλιο