AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Με βελτιωμένες αγρονομικές πρακτικές η Αφρική θα μπορούσε να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρυζιού

[ad_1]

Η ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται ότι η ζήτηση ρυζιού στην Αφρική προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 25 χρόνια λόγω της πληθυσμιακής αύξησης και της αυξημένης κατανάλωσης ρυζιού. Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας εκτιμά ότι η ήπειρος εισάγει έως και το 40% του ρυζιού της.

«Σχεδόν 15 εκατομμύρια εκτάρια ρυζιού περιμένουν βελτίωση της απόδοσης στην Αφρική, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί αύξηση της απόδοσης χωρίς καλύτερη γεωπονία», δήλωσε ο Patricio Grassini, καθηγητής γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν που συντόνισε την ομάδα που εργάζεται στην ερευνητική μελέτη.

Οι αγρονομικές πρακτικές που περιλαμβάνουν βελτιωμένη ανάπτυξη της γης, λίπανση του εδάφους και των φυτών,  έλεγχο των ζιζανίων και διαχείριση του νερού, καθώς και μέτρια επέκταση των καλλιεργειών, «θα μπορούσαν να δώσουν στην περιοχή ένα πιο αισιόδοξο μέλλον», δήλωσε ο Kazuki Saito, πρώην ερευνητής στο Africa Rice Center και επί του παρόντος επικεφαλής στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Ρυζιού και συμμετέχων στην έρευνα.

Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Huazhong, το Africa Rice Center και το Πανεπιστήμιο Wageningen, δείχνει ότι η τρέχουσα μέση απόδοση ρυζιού στην Αφρική είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου, γεγονός που δείχνει σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της παραγωγής αφρικανικού ρυζιού.

Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση μοντελοποίησης προσομοίωσης καλλιεργειών με βάση τη διαδικασία σε συνδυασμό με εκτεταμένη συλλογή δεδομένων στο έδαφος, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η μέση απόδοση για τον τομέα του ρυζιού της Αφρικής αντιπροσωπεύει λιγότερο από το ήμισυ της απόδοσης που θα μπορούσε να επιτευχθεί με βελτιωμένες αγρονομικές πρακτικές.

Επί του παρόντος, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εγχώρια παραγωγή ρυζιού στην Αφρική καλύπτει περίπου το 60% της ζήτησης της ηπείρου. Αυτή η εξάρτηση από τις εισαγωγές τοποθετεί την Αφρική σε ευάλωτη θέση. Χωρίς ουσιαστική αύξηση στις αποδόσεις ρυζιού, η ικανοποίηση της μελλοντικής ζήτησης ρυζιού θα απαιτήσει περισσότερες εισαγωγές ρυζιού, καθώς και τη μετατροπή του ενδιαιτήματος της άγριας ζωής σε γεωργική χρήση.

«Η μεγάλη εξάρτηση της Αφρικής από τις εισαγωγές όχι μόνο αποτελεί σημαντική απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά επίσης αφήνει την ήπειρο επιρρεπή σε εξωτερικές κρίσεις προσφοράς και τιμών, όπως συνέβη πρόσφατα όταν η Ινδία επέβαλε απαγορεύσεις στις εξαγωγές ρυζιού», δήλωσε ο Martin van Ittersum, καθηγητής γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο Wageningen.

Οι εισαγωγές ρυζιού της Αφρικής αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του ρυζιού που διακινείται στην παγκόσμια αγορά, δήλωσε ο Shen Yuan, καθηγητής γεωπονίας στο Huazhong Agricultural University και επικεφαλής της έρευνας.

Η ενίσχυση των αποδόσεων του αφρικανικού ρυζιού, όπως περιγράφεται στη μελέτη, μπορεί να φτάσει πολύ στην «κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης ρυζιού των 150 εκατομμυρίων τόνων έως το 2050 χωρίς αυξήσεις στις τρέχουσες εξαγωγές ρυζιού, ενώ παράλληλα μειώνεται η πίεση για μετατροπή της γης για καλλιέργεια ρυζιού», δήλωσε ο Shaobing Peng, καθηγητής γεωπονίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Huazhong που συνέβαλε επίσης στη μελέτη.

Η προσέγγιση μοντελοποίησης προσομοίωσης καλλιεργειών με βάση τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη «είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αξιολόγηση και τον προσδιορισμό ευκαιριών για βελτίωση των καλλιεργειών» και έχει πρακτική σημασία για τους παραγωγούς στη Νεμπράσκα και σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ο Derek McLean, κοσμήτορας του Τμήματος Γεωργικής Έρευνας στη Νεμπράσκα.

«Αυτή η μελέτη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της παγκόσμιας παρουσίας μας και της συνεργατικής φύσης των ερευνητών στο UNL», πρόσθεσε ο McLean.

«Η υποστήριξη της βελτίωσης των καλλιεργειών, της επισιτιστικής ασφάλειας και της σταθερότητας της γεωργίας σε όλο τον κόσμο είναι καλή για τη Νεμπράσκα και καταλύτης ευκαιριών για τους παραγωγούς μας». Η ενημερωμένη λήψη αποφάσεων είναι το κλειδί για τη βελτίωση της καλλιέργειας, είπε ο McLean, και η τεχνολογία σε αυτή τη μελέτη «παρέχει τις βασικές πληροφορίες που απαιτούνται για τον εντοπισμό ευκαιριών σε μεγάλη κλίμακα».

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των προεδρικών εγκλογών στη Ρωσία

Ανοικτή έως 22 Δεκεμβρίου για αιτήσεις-διορθώσεις η πλατφόρμα πρώτης αρωγής για πλημμυροπαθείς

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΙΑ ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ! ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΓΡΟΤΩΝ!!

Αφήστε ένα σχόλιο