AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Μικροσκοπική έκδοση ανθρώπινης καρδιάς σε ένα τσιπ, χτυπά σαν πραγματική!

[ad_1]

Η προσομοίωση μικροσκοπικών εκδοχών ανθρώπινων οργάνων στο εργαστήριο είναι ένα αναδυόμενο εργαλείο στην ιατρική έρευνα και οι ερευνητές έχουν τώρα ένα νέο μοντέλο «καρδιά-σε-τσιπ» για να το χρησιμοποιήσουν.

Η ομάδα πίσω από το τσιπ, από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, λέει ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δοκιμή της ασφάλειας των θεραπειών για τον καρκίνο.

Αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα τσιπ καρδιάς περιλαμβάνουν την ωριμότητα των κυττάρων που ανέπτυξε η ομάδα από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που παράγονται από τον άνθρωπο (hiPSCs) και την ικανότητά τους να χτυπούν σαν ανθρώπινη καρδιά – περίπου στους 60 παλμούς ανά λεπτό.

«Τελικά, συστήματα πολλαπλών σειρών, βασισμένα σε hiPSC, όπως το τσιπ καρδιάς που παρουσιάζεται εδώ, μπορεί να μειώσουν την εξάρτηση από ζωικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για προκλινικές δοκιμές καρδιοτοξικότητας φαρμάκων», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Ικανά να μετασχηματιστούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου, τα hiPSCs κατασκευάστηκαν για να γίνουν κύτταρα καρδιάς και κύτταρα αιμοφόρων αγγείων πριν τοποθετηθούν σε ένα εύκαμπτο υλικό σιλικόνης που ονομάζεται πολυδιμεθυλσιλοξάνη ή PDMS.

Ένα κρίσιμο μέρος του σχεδιασμού του τσιπ καρδιάς είναι τα δύο παράλληλα κανάλια του, τα οποία επιτρέπουν στα κύτταρα της καρδιάς ( καρδιομυοκύτταρα ) και στα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων ( ενδοθηλιακά κύτταρα ) να διατηρούνται χωριστά όπως βρίσκονται σε ένα ανθρώπινο σώμα ενώ είναι ακόμα αρκετά κοντά για να αλληλεπιδρούν.

Προσομοιώνοντας τη ροή του αίματος και τις μηχανικές κινήσεις της καρδιάς ως απόκριση σε ορισμένες φαρμακευτικές θεραπείες, οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν πιθανά προβλήματα τοξικότητας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρρυθμία ή θάνατο των μυϊκών κυττάρων.

«Η πλατφόρμα τσιπ καρδιάς που έχουμε αναπτύξει επιτρέπει τον έλεγχο δυνητικά καρδιοτοξικών χημειοθεραπευτικών παραγόντων σε πολλαπλούς τύπους καρδιαγγειακών κυττάρων σε ένα φυσιολογικά σχετικό μοντέλο», γράφουν οι ερευνητές.

Το τσιπ καρδιάς παρέμεινε λειτουργικό για αρκετές εβδομάδες, προσφέροντας την ευκαιρία για μακροπρόθεσμες έρευνες για το πώς τα φάρμακα και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την καρδιά.

Εκτός από το να βοηθά στην ανάπτυξη ασφαλέστερων φαρμάκων, το heart-on-a-chip θα πρέπει επίσης να μπορεί να διδάσκει στους επιστήμονες περισσότερα για τις καρδιακές παθήσεις – πώς αρχίζουν και εξελίσσονται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια σταθερή ροή βελτιώσεων στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται και παράγονται αυτά τα τσιπ, παρέχοντας εξαιρετικά ακριβείς προσομοιώσεις για το πώς αντιδρούν μέρη του ανθρώπινου σώματος στις μικρότερες κλίμακες.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα τσιπ καρδιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο τοξικότητας φαρμάκων και μπορεί να αποκαλύψουν πιθανές ειδικές τοξικότητες κυτταρικού τύπου ως απόκριση σε καρδιοτοξικές ενώσεις», γράφουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Royal Society of Chemistry’s Lab on a Chip .

(photo: pixabay)


[ad_2]

Source link

Related posts

Ν. Θωμαΐδης: Στο 85 – 90% η αύξηση των αναπνευστικών ιών στα λύματα της Αττικής – Ακόμη μεγαλύτερο φορτίο τις επόμενες μέρες

Τα 5 πράγματα που μπορεί να συμβούν στο σώμα σας όταν τρώτε κρεμμύδια

Ποιο γιαούρτι να επιλέξω;

Αφήστε ένα σχόλιο