AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εθνικα

Οι «εξοπλιστικές ανησυχίες» του κ.Μητσοτάκη και οι αντιφάσεις του!

[ad_1]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνένετευξη του στο  podcast «The Globalist» του περιοδικού «Monocle», έκανε πρώτα απ΄ όλα μια επίδειξη «προοδευτικότητας» και επιβεβαίωσης της κεντροδεξιάς του ταυτότητας. Λογικό για έναν πρωθυπουργό που βαρύνεται με την κατηγορία των υποκλοπών… Γι΄ αυτό και μίλησε με εξαιρετικά θετική διάθεση για το νοσμοσχέδιο που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχουν όσα υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης περί εξοπλισμών! Το «εξοπλιστικό πρόγραμμα» της κυβέρνησης του όπως έχουμε ξαναγράψει θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια. Είναι το πρώτο τόσο πολυδάπανο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξασφάλισε για την ελληνική αμυντική βιομηχανία ψίχουλα!

Παρόλα αυτά ο κ.Μητσοτάκης κάνει ξανά…διάλεξη περί εξοπλισμών αλλά μάλλον φαντασιώνεται! Γιατί όλα αυτά που υποστηρίζει ότι θέλει να κάνει απαιτούν μια ισχυρή ελληνική αμυντική βιομηχανία. Που είναι;

Διαβάστε τι λέει ο πρωθυπουργός και βγάλτε συμπεράσματα:

 

«Καταρχάς, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η Ελλάδα δαπανά το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Και βρισκόμαστε σταθερά πάνω από το όριο του 2%, ακόμη και στα πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος ήταν απλός: ποτέ δεν υπήρξε «μέρισμα ειρήνης» στην Ελλάδα, με την έννοια ότι πάντα αντιμετωπίζαμε έναν μεγαλύτερο, ενίοτε αρκετά επιθετικό γείτονα. Και θεωρούμε ότι πάντα χρειαζόμασταν μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα και φυσικά θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτό δεν ισχύει για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και πιστεύω ότι ως Ευρώπη πληρώνουμε τώρα το τίμημα της διαρκούς υποεπένδυσης στις αμυντικές μας ικανότητες.

 

Τώρα, έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι μια παγκόσμια δύναμη και γι’ αυτό δεν αποποιηθήκαμε ποτέ την ευθύνη μας να προστατεύσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Και γι’ αυτό το λόγο έχουμε παρουσία. Θα συνεχίσουμε να έχουμε παρουσία. Ένα πλοίο θα αποπλεύσει πολύ σύντομα πλήρως εξοπλισμένο με όλη την απαραίτητη τεχνολογία για την προστασία του και θα μεταβεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Και είμαστε επίσης αυτοί που αναλαμβάνουμε τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», η οποία λειτουργεί σε συνδυασμό με την επιχείρηση «Φρουροί της Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

Όσον αφορά την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού, διαθέτουμε ένα αρκετά ικανό ναυτικό, αλλά επιπλέον υλοποιούμε μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμισή του. Η πρώτη από τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες που παραγγείλαμε από τη Γαλλία είναι ήδη στη θάλασσα και θα ενταχθεί στο ελληνικό ναυτικό τον επόμενο χρόνο. Και βέβαια, εξετάζουμε πώς θα ενισχύσουμε τη ναυτική αποτροπή στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων πλοίων και -γιατί όχι;- υποβρυχίων. Συνεπώς, αυτό που θέλουμε να κάνουμε, ως χώρα που δαπανά σημαντικά κονδύλια για την άμυνα, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτύξουμε και τις δικές μας τεχνολογικές δυνατότητες. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

 

Συμφωνώ πλήρως με τις επισημάνσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει επίσης να ξοδεύουμε με πιο έξυπνο τρόπο για την άμυνα. Υπάρχουν πολύ λίγες κοινές προμήθειες. Εξακολουθεί να υπάρχει ένας κολοσσιαίος κατακερματισμός της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έπρεπε να ήταν -και είναι σε ένα βαθμό- μια κλήση αφύπνισης: από τα μεγάλα έργα, όπως η αντιαεροπορική άμυνα, μέχρι τα τετριμμένα ζητήματα της παραγωγής αρκετών βλημάτων για το πυροβολικό, τα οποία πολλοί πίστευαν ότι δεν ήταν απαραίτητα, αλλά αποδεικνύονται απαραίτητα σε έναν παρατεταμένο χερσαίο πόλεμο».

[ad_2]

Source link

Related posts

Εντοπίστηκε πυρίτιδα στο χέρι του 17χρονου που πυροβολήθηκε από αστυνομικό

aitoloakarnanianews

Αυτό το σοβιετικό αεροσκάφος το γνωρίζατε;;; ΒΙΝΤΕΟ

Αναλυτές «βλέπουν» ότι η Χαμάς πιθανόν να προσπαθεί να παρασύρει τους Ισραηλινούς σε παγίδα

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο