AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Ο Μακρόν ανησυχεί για κινητοποιήσεις αγροτών ενόψει ευρωεκλογών

[ad_1]

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν παρακολουθεί στενά τα τεκτενόμενα στην Γερμανία και τον κίνδυνο για  εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας. Η ανησυχία αυτή πιθανόν να επηρεάσει την επιλογή του ως το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει το κόμμα του στην εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο να παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις των αγροτών, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω διαδηλώσεις και εκρήξεις του κινήματος “Κίτρινων Γιλέκων”, δήλωσε ένας υπουργός στο Playbook Paris της POLITICO. Ένας μικρός αριθμός αγροτών έκλεισε τους αυτοκινητοδρόμους στη νοτιοδυτική Γαλλία την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου για να διαμαρτυρηθεί για ζητήματα όπως η διαχείριση του νερού και ο φόρος στα καύσιμα τρακτέρ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτοί οι φόβοι, για την υποστήριξη της υπαίθρου, θα μεταφραστούν πολιτικά σε ποιον θα προτείνει ο Μακρόν ως επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος Renaissance. Αναμενόταν αρχικά να είναι ο Στέφαν Σεζουρνέ, πρώην αρχηγός του φιλελεύθερου μπλοκ Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά η προαγωγή του στο υπουργείο Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα σημαίνει ότι ο Μακρόν πρέπει τώρα να βρει ένα νέο υποψήφιο.

Η εφημερίδα Les Echos αναφέρει ότι ο Πασκάλ Κανφέν, ευρωβουλευτής του Renew και πρώην επικεφαλής του γαλλικού παραρτήματος της περιβαλλοντικής ΜΚΟ του WWF, αποτελεί ισχυρό υποψήφιο για τη θέση, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να είναι ελκυστικός για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της αριστεράς. 

Η δυσκολία για τον Μακρόν, με το βλέμμα στραμμένο στη δυσαρέσκεια που επικρατεί στον αγροτικό τομέα, είναι ότι ο Κανφέν μπορεί να τελικά να αποδειχθεί ως ένας υπερβολικός πολεμιστής υπέρ της οικολογίας.

Ενήμερος για τον κίνδυνο από τη δεξιά και την ακροδεξιά, ιδιαίτερα από το Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν, ο Μακρόν προσπαθεί όλο και περισσότερο να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής πιο παραδοσιακών αξιών.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Κανφέν αντιπροσωπεύει την πιο περιβαλλοντική πτέρυγα του προεδρικού στρατοπέδου και, σε μια συνέντευξη το 2017 στο FranceInfo, κατηγόρησε την κορυφαία γαλλική αγροτική ένωση, FNSEA, για στασιμότητα στο παρελθόν. Παρά τις προσπάθειες συμφιλίωσης, συνεχίζει να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους των αγροτών και έχει στοχοποιηθεί για έλλειψη επαφής από την πρόεδρο της FNSEA, Κριστιάν Λαμπέρ, σε μια ανάρτηση στα social media τον Ιούλιο.

Ο φιλικός προς τον αγρότη πρώην υπουργός του Μακρόν

Από την πλευρά του, ο Μακρόν προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι φίλος των αγροτών. Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, δεσμεύτηκε να “βοηθήσει τους αγρότες” κατά τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία και να “διασφαλίσει ότι ποτέ δεν θα μείνουν χωρίς λύση.”

 Ένα άτομο κοντά στον Μακρόν ανέφερε ότι ο γάλλος πρόεδρος επιθυμεί ιδιαίτερα τον Ζουλιάν Ντενορμαντί, πρώην υπουργό Γεωργίας και ενεργό υποστηρικτή από τα πρώτα βήματα του Μακρόν, για να ηγηθεί της λίστας του κόμματος του στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Και άλλοι στον κύκλο του Μακρόν προωθούν τον Ντενορμαντί για να ηγηθεί της Renaissance στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, φοβούμενοι ότι το ακροδεξιό National Rally θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη δυσαρέσκεια των αγροτών. Η ηγεσία της γαλλικής Renaissance είναι ελκυστική, καθώς τοποθετεί τον υποψήφιο στην πρώτη θέση για να ηγηθεί της φιλελεύθερης ομάδας Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη θητεία του ως υπουργός Γεωργίας, ο Ντενορμαντί υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των αγροτών, εκφράζοντας αντίθεση στα προϊόντα κρέατος που παράγονται σε εργαστήρια και προωθώντας την εμπορική πολιτική της ΕΕ να “επιβάλλει τα πρότυπά της σε άλλους και να μην έχει πρότυπα άλλων επιβαλλόμενα σε αυτήν.” Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση, εξέφρασε επανειλημμένα την αντίθεση της Γαλλίας προς τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Μερκοσούρ, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων κρέατος από τη Νότια Αμερική.

Αναφέρθηκε ακόμα και ως πιθανός υποψήφιος για πρωθυπουργό πριν από την ανάληψη της θέσης από τον Γαβριήλ Ατάλ αυτό το μήνα.

Ο Ντενορμαντί αποχώρησε από την πολιτική το 2022 και εντάχθηκε στον ιδιωτικό τομέα, συνεργαζόμενος με μια εταιρεία συμβούλων για θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης.

“Ένιωσα έλλειψη από όσους αγαπώ,” δήλωσε στην εφημερίδα l’Opinion σε συνέντευξη λίγο μετά την αποχώρησή του από την πολιτική. “Μπροστά στην κλιματική αλλαγή, χρειαζόμαστε τη δράση του δημόσιου τομέα και την καινοτομία του ιδιωτικού τομέα να συνεργαστούν.”

Τώρα παραμένει να δούμε εάν ένα κάλεσμα από τον Μακρόν μπορεί να υπερνικήσει το αίσθημα του Ντενορμαντί, ότι η δημόσια προβολή έχει υποστεί υπερβολικά μεγάλο τίμημα.

 

 

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Διαχείριση μολυσμένων υδάτων με τη χρήση φυσικού ζεόλιθου

Προοπτική κέρδους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στενότερα περιθώρια το 2024 βάσει Rabobank

«Προδόθηκα και εκδικήθηκα», λέει η 19χρονη που έκαψε το σπίτι φίλης της λόγω ερωτικής αντιζηλίας

Αφήστε ένα σχόλιο