AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Πιστώνει προκαταβολές αποζημιώσεων ο ΕΛΓΑ στις 22 Δεκεμβρίου με τουλάχιστον 26 εκατ. σε δενδρώδεις Θεσσαλίας

[ad_1]

Πιστώνει προκαταβολές αποζημιώσεων ο ΕΛΓΑ στις 22 Δεκεμβρίου με τουλάχιστον 26 εκατ. σε δενδρώδεις Θεσσαλίας

Το πρωί της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΛΓΑ, προκειμένου να κλειδώσουν τα ποσά της στήριξης, τα οποία ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί.

Υψηλά ιστάμενοι στον Οργανισμό Πληρωμών, εξηγούν στο agronews.gr πως τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες οι οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί, με την έμφαση να δίνεται κυρίως σε καλλιέργειες αμυγδάλων. Να σημειωθεί εδώ, ότι οι αποζημιώσεις στα αμύγδαλα θα γίνουν με βάσει τις εκτιμήσεις ζημιάς παγετού της άνοιξης του 2024 που είχε προηγηθεί, ενώ όσοι παραγωγοί είχαν ζημιές και από τον Daniel θα λάβουν τα ποσά αυτά προσαυξημένα, κοντά στο 70% του συνολικού ποσού που αναμένουν. Όσοι είχαν ζημιές μόνο από τον Daniel θα λάβουν αποζημίωση με βάση την λογική προκαταβολών που ακολουθήθηκε στις πληρωμές που είχαν προηγηθεί για αποζημιώσεις στη φυτική παραγωγή.

Για την εν λόγω πληρωμή θα αξιοποιηθούν 23 με 26 εκατ. ευρώ που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ από το «έμβασμα» που έλαβε ο οργανισμός από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ό,τι χρειαστεί περισσότερο, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για το 2024. Το ποσό αυτό προκύπτει τόσο από το ρεπορτάζ όσο και από παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία αναφερόταν χαρακτηριστικά: οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι 22  Δεκεμβρίου 2023.

Τα τελικά επιμέρους ποσά αποζημίωσης ανά στρέμμα καθώς και η λίστα με τις καλλιέργειες που προκρίνονται προς την πληρωμή των προκαταβολών αποζημίωσης της 22ας Δεκεμβρίου, θα οριστικοποιηθούν στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ.

 Με βάση τον τιμοκατάλογο του ΕΛΓΑ έτους 2023, προβλέπονται για τους ξηρούς καρπούς οι εξής ασφαλιζόμενες αξίες: 

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Μείωση κατά 90% των φορτηγών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Ημερίδα ΕΚΕΤΑ με θέμα τις βιώσιμες αλυσίδες τροφίμων στη Μεσόγειο

Με 15 εκατ. άμεσα η αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων Θεσσαλίας

Αφήστε ένα σχόλιο