AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

Προσεγγίζοντας το παράλογο | PLUS by gazzetta

[ad_1]

Η θεατρική ομάδα «Youke» συστήνεται στο κοινό με το «Error 404 ή Η φαλακρή τραγουδίστρια αλλιώς», στο θέατρο «Χώρος».

Όλα λάθος, όλα σωστά και η φασαρία-σύννεφο να επιμένει. Και ο ήλιος; Πού είναι το λευκό, το κίτρινο, το πράσινο του ήλιου; Μα, όλα αυτά είναι χρώματα τοποθετημένα σε ξένο πεδίο. Άσε που το άστρο δεν είναι ένα, είναι άπειρα. Δεν τα χρειαζόμαστε, όμως, αυτά. Μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας, τεχνολογία αιχμής και ισχυρά φίλτρα, αυτά αρκούν. Το άγγιγμα στο κρύσταλλο είναι σίγουρο, κομψό, αλαζονικό, σχεδόν εκστατικό. Και όμως… Ο ακατάληπτος ήχος επιμένει. Αναρωτιέσαι: και τώρα που δεν έχω καλώδια και τρία ψηφία, τι θα κάνω; Ευτυχώς υπάρχουν οθόνες, σχεδόν όσες και τ’αστέρια. Η μηχανή αναζήτησης είναι εδώ, ήταν πάντα εδώ. Τώρα έχει επιβάλλει τη φωνή της. Ψάχνεις, ψάχνεις, αφήνεις αποτυπώματα και στο τέλος το παιδικό γέλιο του παρελθόντος νικά. Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις, να μάθεις, να βρεις το λάθος και το δικό σου σωστό. Το έλλογο δεν άκουσε ποτέ το άλογο και ο καλπασμός δεν ήταν των οπλών, αλλά των άδειων όπλων. Κάπου έγινε μια ρωγμή, κάπου έπεσε ένας ελεύθερος κεραυνός και τα καλώδια που έτρεφαν τη σάρκα και το μυαλό μας, κόπηκαν. Το παράλογο πάντα ήταν εδώ και πάντα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη-αδυναμία του ανθρώπου. Ο Ιονέσκο το ανέδειξε και το πρόσφερε σε όλους. Γι’ αυτό, από 24 Ιανουαρίου πάμε στο θέατρο «Χώρος» για το έργο «Error 404 ή Η φαλακρή τραγουδίστρια αλλιώς».

Η θεατρική ομάδα «Youke»

Ο ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας έψαξε, είδε και έσκαψε βαθιά μέσα του για να εντοπίσει και αναδείξει το παράλογο. «Η φαλακρή τραγουδίστρια» είναι εμβληματικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, είναι αυτή που φώτισε τη αμφιβολία και την αμφισβήτηση που ζει μέσα και έξω από μας. Και όσοι έχουν θάρρος, τολμηρές και αληθινές φιλοδοξίες, ας κοπιάσουν. Η θεατρική ομάδα «Youke» συστήνεται στο κοινό με το «Error 404 ή Η φαλακρή τραγουδίστρια αλλιώς» και τα πρώτα λόγια-καλέσματα δείχνουν την αυθεντική πρόθεση. Στο δελτίο Τύπου διαβάζουμε: Νομίζουμε πώς γνωριζόμαστε από κάπου. Ε, σε αυτό το «Νομίζουμε» υπάρχει κάτι από τον πυρήνα του Ιονέσκο και σε αυτό πατάει η ομάδα. Η μεταιχμιακή, αμφίσημη περιοχή, είναι ο χώρος μέσα στον χώρο και σε αυτόν θα δοκιμαστούν οι συντελεστές της παράστασης. «Σε ένα τυπικό εγγλέζικο σαλόνι», όπως μας πληροφορούν και μας καλούν να δούμε την επικοινωνία να γλείφει τα βαθιά τραύματά της.

Ομάδα Youke

Να βρει χρώμα μες τη μαυρίλα

Οι προσεκτικά γραμμένες προσεγγίσεις δίνονται από το εισαγωγικό σημείωμα. Τα στηρίγματα της ομάδας «Youke» είναι αυτά: Στις λέξεις που ειπώθηκαν (ή σε αυτές που εννοήθηκαν χωρίς να ειπωθούν). Σε ασφυκτικά γεμάτες προτάσεις. Σε τσαλακωμένες σιωπές. Στα “ναι” που βγαίνουν απ’ το στόμα συμφωνώντας ανούσια σε όσα δεν έχουμε το θάρρος να αρνηθούμε. Στις συζητήσεις για το πόσο καλά είμαστε, για τον απρόβλεπτο καιρό, και για να “κανονίσουμε” τα αιωνίως ακανόνιστα. Τα ευκόλως εννοούμενα ειπώθηκαν. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε με τα παραλειπόμενα σημαντικά μας. Αυτή η ομάδα φιλοδοξεί να βρει το χρώμα στη μαυρίλα της εποχής μας και να αφεθεί στο παράλογο που εξηγεί τα πάντα σήμερα, χθες, αύριο. Η επιδίωξη μία. Να απαντηθεί το απλό και καθοριστικό ερώτημα: «Τελικά, γνωριζόμαστε από κάπου;». Αξίζει, λοιπόν, να πάτε, κάθε Τετάρτη-Πέμπτη, στο θέατρο «Χώρος».

Ταυτότητα παράστασης
«Error 404 ή Η φαλακρή τραγουδίστρια αλλιώς» [από 24/1]

Συγγραφέας: Ευγένιος Ιονέσκο
Μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Αλαφούζος και η ομάδα
Κείμενα: Χρήστος Δαλκυριάδης και η ομάδα
Δραματουργία: Άρτεμις Γιαννοπούλου και η ομάδα
Μουσική επιμέλεια: Τόλης Στοΐλας
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Χριστίνα Ζαχαρία
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Λουκίδη
Κατασκευή σκηνικών: Φίλιππος Μαγγιώρος
Φωτισμοί: Αλεξάνδρα Σταμούλη
Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιάννης Παπαγεωργίου
Αφίσα: Δημοσθένης Μπάρμπας

Ηθοποιοί: Πέτρος Αλαφούζος, Δέσποινα Κιαπέκου, Μαρία Κυριακίδη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος Ciel Λεβάκης, Αναστασία Πετρίδου.

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00

Εισιτήρια: από 10 ευρώ. [more.com]

[ad_2]

Source link

Related posts

Απαράδεκτοι: Ασθενοφόρο κόλλησε  της Αττικής Οδού επειδή ασυνείδητοι είχαν καταλάβει την ΛΕΑ (vid)

Αυτή είναι η Aϊτάνα Λόπες: Tο μοντέλο που δημιουργήθηκε με Τεχνητή Νοημοσύνη και οι δημιουργοί του κερδίζουν 4.000 ευρώ τον μήνα

Έτοιμο για χουλιγκανισμούς το KTM 790 Duke του 2024 (vid)

Αφήστε ένα σχόλιο