AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Στεγνός από πληρωμές ο Μάρτιος, παίζεται μόνο η ειδική ενίσχυση βάμβακος

[ad_1]

Ωστόσο, φέτος, τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Καταρχήν, η παράταση που δροµολογείται στη διορία για τις δηλώσεις των eco-schemes του 2023 και για τις διορθώσεις στο ΟΣ∆Ε, σηµαίνει κατ’ επέκταση ότι πάει παραπίσω ένα µεγάλο µέρος των λειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ τόσο γύρω από το ΟΣ∆Ε και την έναρξη υποβολής των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης του 2024 όσο και σχετικά µε τις εκκρεµότητες των πληρωµών από τις διορθώσεις της περσινής ενιαίας. 

Με άλλα λόγια, µοιάζει µάλλον δύσκολο να καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά τις διορθώσεις επί της περσινής ενιαίας, προκειµένου να βγει η πληρωµή αν όχι όλου– του µεγαλύτερου τουλάχιστον µέρους του ποσού των 88 εκατ. ευρώ- µέχρι το τέλος Μαρτίου.

Αυτό, λοιπόν, δεν αφήνει πολλά περιθώρια και δείχνει να κρατά τον αρχικό προγραµµατισµό επί των πληρωµών εκεί κοντά στο Πάσχα και ειδικότερα τοποθετείται η πληρωµή για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις ποσού 245 εκατ. ευρώ εντός Απριλίου και για τα 425 εκατ. ευρώ για τα eco-schemes και τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούµενου έτους, ύψους 88 εκατ. ευρώ, για πριν το Πάσχα. Στις εκκρεµότητες πρέπει να υπολογιστούν και 12 εκατ. ευρώ από την αναδιανεµητική, αλλά και  5 εκατ. ευρώ από τη συµπληρωµατική ενίσχυση νέων αγροτών, που «ξέµειναν» από την εξόφληση του ∆εκεµβρίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πληρωµές για τις συνδεδεµένες θα ξεκινήσουν σταδιακά από τις 15 Απριλίου και µετά, ενώ προς ώρας δεν έχει γίνει λόγος επίσηµα για το τι µέλλει γενέσθαι µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος. Η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ µε τις ενδεικτικές τιµές επί των συνδεδεµένων δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια, ωστόσο θέλει ακόµα δουλειά, προκειµένου οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών να προχωρήσουν στους προβλεπόµενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας και κατόπιν στους µηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους για να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί, να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις και να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέµµα.

Μένει ακόµα να διευκρινιστεί αν οι αρµόδιοι των πληρωµών υπολογίζουν και την ειδική ενίσχυση βάµβακος ύψους 183 εκατ. ευρώ όταν αναφέρονται στις πληρωµές των συνδεδεµένων, που σηµαίνει ότι και αυτή µεταφέρεται για τον Απρίλιο ή θα µπει πριν την αργία της 25ης Μαρτίου, όπως παραδοσιακά γίνεται τα τελευταία χρόνια. 

Μέχρι ώρας πάντως οι πληροφορίες σχετικά µε το βαµβάκι κάνουν λόγο για εκτάσεις περίπου 2,3 εκατ. στρέµµατα, οι οποίες µε προϋπολογισµό 183 εκατ. ευρώ δίνουν ενίσχυση περί τα 75 το στρέµµα.


Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

[ad_2]

Source link

Related posts

Μείωση στις πωλήσεις ελαιολάδου κατά 13% μετρούν για το 2023 οι Ισπανοί τυποποιητές

Πολλαπλασιαστικό υλικό και κλώνοι για απαλλαγμένο από το καρούλιασμα αμπελώνα

Χωρίς τέλος η απελπιστική κατάσταση στη Γάζα: Έξι πρόωρα βρέφη και 9 ασθενείς στην εντατική πέθαναν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Αφήστε ένα σχόλιο