AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν και η ατζέντα συζητήσεων

[ad_1]

Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του εξ’ ανατολών γείτονα δίνουν…ραντεβού στην Αθήνα, όπου στις 7 Δεκεμβρίου θα…σηκώσουν αυλαία οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών γεωπολιτικών προκλήσεων. Η κορύφωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, η οποία ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή, αλλά και το μέτωπο της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος είναι δύο από τα πλέον έντονα σημάδια στον οδικό χάρτη του παρόντος και του μέλλοντος, με την ελληνική πρωτεύουσα να στοχεύει στη διατήρηση του θετικού κλίματος επάνω στο οποίο πορεύονται Αθήνα και Άγκυρα, προσθέτοντας, παράλληλα, ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της επαναπροσέγγισης, πάντα υπό το πρίσμα του διαλόγου και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες της καλής γειτονίας.

“Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, δεν είναι απελευθερωτικό κίνημα. Κατά συνέπεια, οι πράξεις της καταδικάζονται από την ελληνική κυβέρνηση με τον πιο απόλυτο, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Αρκεί να δει κανείς τις εικόνες της βάρβαρης επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου για να αντιληφθεί αυτό το οποίο εννοώ. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν στον ρόλο της Χαμάς δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα, όπως τον υποδέχεται εξάλλου και ο καγκελάριος Σολτς στο Βερολίνο, για να επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει ξεκινήσει ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες και η οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, το έχω πει πολλές φορές, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κυρίως στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και ακριβώς αυτήν την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε μέσα από την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό καγκελάριο, μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών στο Βερολίνο.

Το ορόσημο

Χαρακτηριστικό στοιχείο του ενδιαφέροντος, το οποίο αποδίδει η ηγεσία της γείτονος στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας είναι ότι το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταφθάσει στην ελληνική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από μία μεγάλη ομάδα στενών συνεργατών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα (μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο) θα βρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Ενέργειας και Τεχνολογίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτσιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντζ, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μεχμέτ Οζχασεκί. “Τους τελευταίους μήνες είδαμε μια σημαντική αποκλιμάκωση στις σχέσεις μας. Συνάντησα τον κ. Ερντογάν δύο φορές, πριν από την πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Συμφωνήσαμε σε μια πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεών μας. Θα συναντηθούμε ξανά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, με στόχο να θέσουμε μια θετική ατζέντα και να μην αφήσουμε τις μακροχρόνιες διαφορές μας να κλιμακωθούν σε σημείο όπου να διακινδυνεύουμε στρατιωτική σύγκρουση. Να διαχειριστούμε, λοιπόν, τις δυσκολίες μας και να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα, αυτή είναι η προσέγγιση που έχω υιοθετήσει…Θα μιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, θα μιλήσουμε για τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, η οποία ορίζεται με μεγάλη σαφήνεια από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προσπαθώ πάντα να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω προβλήματα αντί να προσθέτω επιπλέον δυσκολίες. Η αρχή μου πάντοτε ήταν ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να συνομιλούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη”, είναι το μήνυμα που έχει εκπέμψει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με μείζον ζητούμενο την παραμονή της Άγκυρας στη ρότα των…ήρεμων νερών και μακριά από τις αναθεωρητικές εξάρσεις που ιόνιζαν αρνητικά το κλίμα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ένα από τα κομβικά ζητήματα στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Η Αθήνα αναγνωρίζει τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στη μείωση των ροών, σε χρόνο παράλληλο επιδιώκει την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις στις δηλώσεις του στο Βερολίνο) και η κοινή πρόκληση διευρύνει το περιθώριο για μία πιο εντατική συνεργασία. “Πιστεύω ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε κάνει και βήματα σε διμερές επίπεδο ώστε να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας με τις τουρκικές αρχές για να περιορίσουμε -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- τις βάρκες οι οποίες φεύγουν από τα τουρκικά παράλια. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Σκοπός μας είναι να μην φεύγουν βάρκες από την Τουρκία και να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αναλαμβάνοντας ένα ταξίδι το οποίο από τη φύση του είναι εξαιρετικά επικίνδυνο…Δεν πρέπει οι διακινητές να καθορίζουν ποιος μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι δουλειά της ίδιας της Ευρώπης και για να μπορέσει να πετύχει αυτήν την αποστολή πρέπει να συνεργάζεται με τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα. Αυτή, λοιπόν, τη συνεργασία -σε διμερές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- θέλουμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία. Έχουμε κάνει κάποια βήματα προόδου, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε”, ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ελληνική πρωτεύουσα να προτάσσει τη διατήρηση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου η Ελλάδα επιμένει ότι χρειαζόμαστε αυξημένους πόρους προκειμένου αφενός να βοηθήσουμε χώρες όπως η Τουρκία, αφετέρου να βοηθήσουμε χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες επιβαρύνονται από βαριές υποδομές που έχουν φτιαχτεί με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά πρέπει να συντηρούνται και με ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη διαχείριση του προσφυγικού όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική”, τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

πηγή: capital.gr

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Μείωση των επιτοκίων λιγότερο από 1% φέτος προβλέπουν οι αγορές

Εξόφληση αποζημιώσεων για ζημιές του 2022 με 4,7 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

Πάνω από 8 ευρώ γράφει το καρτελάκι του σκληρού για 75 ευρώ πάει το βαμβάκι

Αφήστε ένα σχόλιο