AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εθνικα

«Το Ιράν έχει αρκετό ουράνιο για σχεδόν 3 πυρηνικά όπλα»

[ad_1]

Τι μεταδίδεται

Την στιγμή που η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται στον γκρεμό ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου σε σχέση με την ένταση στην Γάζα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΔΟΑΕ) εξέδωσε μια νέα προειδοποίηση «ανησυχίας» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι δημόσιες δηλώσεις που έγιναν στο Ιράν σχετικά με τις τεχνικές του δυνατότητες για την παραγωγή πυρηνικών όπλων» βοήθησαν απλώς στο να αυξήσουν τις «ανησυχίες για την ορθότητα και την πληρότητα των δηλώσεων του Ιράν σε σχέση με την ασφάλεια».

Ο Γκρόσι προέτρεψε την Τεχεράνη να «συνεργαστεί πλήρως και ξεκάθαρα με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ», αφού τα τελευταία χρόνια έχει απενεργοποιήσει τις συσκευές παρακολούθησης του πυρηνικού της προγράμματος καθώς και απαγόρευσε τους επιθεωρητές, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν μονομερώς την πυρηνική συμφωνία JCPOA του 2015.

Αλλά η πιο σημαντική ίσως αποκάλυψη από τον ΔΟΑΕ που περιλαμβάνεται σε μια νέα λεπτομερή έκθεση που εξέδωσε είναι ότι τα εκτιμώμενα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν είναι επί του παρόντος 27 φορές τα όρια που επιβάλλονται από το JCPOA του 2015 (το οποίο και πάλι δεν λειτουργεί πλέον ως ενεργή συμφωνία).

Το AFP αναφέρει τα  ευρήματα : 

Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, τα συνολικά αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν εκτιμήθηκαν σε 5.525,5 κιλά στις 10 Φεβρουαρίου, αυξημένα κατά 1.038,7 κιλά από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Νοεμβρίου.

Το Ιράν έχει ακόμα  αρκετό υλικό ποιότητας σχεδόν όπλων για να τροφοδοτήσει σχεδόν τρία πυρηνικά όπλα.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-IRANIAN ARMY OFFICE


[ad_2]

Source link

Related posts

«Οι Ισραηλινοί πιλότοι που επιτίθενται στη Γάζα εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία»

aitoloakarnanianews

Νέο ΒΙΝΤΕΟ των ισραηλινών Ε.Δ. με εξολόθρευση ενόπλων της Χαμάς

EL – ΗΠΑ – Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν: Ναι για τα F-16 αλλά με αυστηρή επιτήρηση της Τουρκίας

Αφήστε ένα σχόλιο