AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Υπό τις κόρνες των τρακτέρ η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

[ad_1]

Οι κόρνες από τα τρακτέρ των αγροτών άρχισαν να αναστατώνουν τις Βρυξέλλες από το απόγευμα της Τετάρτης δίνοντας το στίγμα γι΄αυτό που θα ακολουθήσει την ημέρα της έκτακτης συνόδου κορυφής.

Ο γενικός αποκλεισμός των Βρυξελλών από τους ευρωπαίους αγρότες προγραμματίστηκε να συμπέσει με την έκτακτη σύνοδο κορυφής στην οποία παρίστανται οι ηγέτες των 27 κρατών μελών (11:00 ώρα Ελλάδας) στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων προστέθηκε στις υποθέσεις της ατζέντας της Συνόδου

Καλούνται να συμφωνήσουν στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, που συμπεριλαμβάνει τη ζωτικής σημασίας μακροοικονομική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκ. ευρώ. Για να ληφθεί απόφαση που χρειάζεται ομοφωνία, τα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην Ουγγαρίας, είναι σύμφωνα για τη μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία (17 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιχορηγήσεις, 33 δισεκ. ευρώ ως δάνεια) την περίοδο 2024-2027.

Την ώρα που εντείνονται οι κινητοποιήσει των αγροτών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν πρότεινε:

  • Μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία
  • Να επιτραπεί στους αγρότες να παρεκκλίνουν για έναν χρόνο από κάποιους κοινοτικούς περιβαλλοντικούς κανόνες (αγρανάπαυση).

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

[ad_2]

Source link

Related posts

Με πολλές αβεβαιότητες οι φετινές αποφάσεις για τις μεγάλες καλλιέργειες

Σε πάνω από 10 τρις δολάρια, το «κρυφό» κόστος παγκόσμιων συστημάτων αγροδιατροφής

Συνεργασία Βιοζωκάτ και Pimenas για εξειδικευμένα μείγματα ζωοτροφών μηρυκαστικών

Αφήστε ένα σχόλιο