AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

CDC: Έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς

[ad_1]

Τι αναφέρει σε επείγουσα ανακοίνωση που εξέδωσε. Τι προκαλεί το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C).

Έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν εναντίον της γρίπης, του κορωνοϊού αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) απηύθυνε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά και επιπλέον τα παιδιά με σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C).

Το σύνδρομο αυτό μπήκε στη ζωή μας με την πανδημία. Πρωτοπεριγράφηκε σε παιδιά στα τέλη Απριλίου 2020 σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Εκδηλώνεται μέσα σε ένα μήνα από την COVID και προκαλεί:

  • Επίμονο πυρετό
  • Συστηματική φλεγμονή
  • Προσβολή πολλών οργάνων (σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, καρδιογενές σοκ, υπόταση, συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα)

Το σύνδρομο, που συχνά απαιτεί φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, προκαλεί επίσης:

  • Δερματικά εξανθήματα
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Φλεγμονώδεις αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του στόματος

Το σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία, αλλά δυστυχώς μερικές φορές αποβαίνει μοιραίο. Περισσότερες πιθανότητες να το εκδηλώσουν μετά την COVID έχουν τα βρέφη (ηλικίες κάτω του 1 έτους) και τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα (π.χ. άσθμα, διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις κ.λπ.).

Η κατάσταση στις ΗΠΑ

Σε επείγουσα ανακοίνωση που εξέδωσαν τα CDC, αναφέρουν ότι στις ΗΠΑ παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα των αναπνευστικών ιών, η οποία ήδη αυξάνει τα σοβαρά περιστατικά. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά:

  • 200% λόγω γρίπης
  • 51% λόγω COVID
  • 60% λόγω ιού RSV

Αύξηση παρατηρείται και στις νοσηλείες παιδιών με πνευμονία, αλλά είναι η αναμενόμενη, διευκρινίζουν. Εκείνο που ανησυχεί, όμως, είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Στα CDC έχουν αναφερθεί έως τώρα 30 κρούσματα του συνδρόμου. Όλα καταγράφηκαν μεταξύ 6 Αυγούστου και 9 Νοεμβρίου 2023, επομένως ο αληθινός αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί εκδηλώνουν μερικά παιδιά το σύνδρομο, αλλά τα περισσότερα όχι. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από αυτό, όμως, είναι ο εμβολιασμός εναντίον της COVID.

Έτσι, τα CDC συνιστούν στους γιατρούς να προτείνουν στους ασθενείς τους τα εμβόλια εναντίον των τριών νόσων (γρίπη, κορωνοϊός, RSV), εφ’ όσον ενδείκνυνται γι’ αυτούς. Και υπενθυμίζουν πως όσοι αρρωστήσουν και έχουν ένδειξη, πρέπει να λάβουν εγκαίρως τα ειδικά αντιϊικά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου (π.χ. λόγω υποκείμενων νοσημάτων).

Φωτογραφία: iStock

[ad_2]

Source link

Related posts

Πώς σχετίζεται η COVID-19 με τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Εξειδικευμένα κέντρα καρδιακών βαλβίδων: Τα πλεονεκτήματα της διεπιστημονικής αντιμετώπισης

Ιδέες για πεντανόστιμη πρωτεΐνη τη Σαρακοστή

Αφήστε ένα σχόλιο