Οι συμπλοκές και οι πυροβολισμοί μεταξύ διάφορων σκληρών τύπων στην τηλεόραση μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη συμπεριφορά ενός παιδιού όταν εκτίθεται σε αυτές σε προσχολική ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Όπως έδειξε η μελέτη, τα αγόρια που εκτίθενται σε βίαιο περιεχόμενο μεταξύ 3 και 5 ετών, ακόμη και αν αυτό προέρχεται από υπερήρωες, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά μέχρι να γίνουν 15 ετών, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Η μελέτη μας παρέχει αδιάσειστα στοιχεία ότι η έκθεση στη βία των μέσων ενημέρωσης σε μικρή ηλικία μπορεί να έχει σοβαρές, μακροχρόνιες συνέπειες, ιδίως για τα αγόρια», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Linda Pagani, καθηγήτρια ψυχοπαιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.
Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, δεδομένης της έκρηξης των ταινιών με γρήγορο ρυθμό, γεμάτες δράση και υπερήρωες, όπως η πρόσφατη ταινία «Captain America: Brave New World».
Τα παιδιά «έλκονται από το γρήγορο, διεγερτικό βίαιο περιεχόμενο, το οποίο συχνά διαθέτει ελκυστικούς χαρακτήρες όπως οι υπερήρωες που διαπράττουν επιθετικές πράξεις και ανταμείβονται για αυτές, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα έκθεσης», ανέφεραν οι ερευνητές στο άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύεται στο International Journal of Environmental Research and Public Health.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 963 κορίτσια και 982 αγόρια που γεννήθηκαν το 1997 και το 1998, τα οποία συμμετέχουν σε μια μακροχρόνια μελέτη για την ανάπτυξη των παιδιών με έδρα το Κεμπέκ.
Οι γονείς ανέφεραν πόσο συχνά το παιδί τους εκτίθετο σε βίαιες τηλεοπτικές εκπομπές όταν τα παιδιά ήταν περίπου 3 έως 5 ετών.
Μόλις τα παιδιά έγιναν 15 ετών, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που είχε σχεδιαστεί για να αξιολογήσει την ψυχική τους υγεία και τις συμπεριφορές τους.
Τα έφηβα αγόρια που είχαν παρακολουθήσει πιο βίαιη τηλεόραση ως παιδιά προσχολικής ηλικίας ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν εμπλακεί σε:
- Προληπτική επιθετικότητα – χτύπημα ή απειλή να χτυπήσουν κάποιον για να κερδίσουν κάτι από αυτόν.
- Σωματική επιθετικότητα – συμμετοχή σε καυγάδες, διαδικτυακό εκφοβισμό, προσβολές ή απειλές.
- Αντικοινωνική συμπεριφορά – συμπεριφορά που τους έκανε να έρθουν σε σύγκρουση με το νόμο.
Τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να πάρουν μορφή «χιονοστιβάδας» με την πάροδο του χρόνου, ανέφεραν οι ερευνητές, και «συχνά επιμένουν στην ενήλικη ζωή, με τους νέους που εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα να έχουν τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διασπαστικές συμπεριφορές και συναισθηματικές διαταραχές».
Η Pagani δήλωσε ότι αυτό υπογραμμίζει μια «επείγουσα ανάγκη για πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας που στοχεύουν σε εκστρατείες για την ενημέρωση των γονέων και των κοινοτήτων σχετικά με τους μακροπρόθεσμους κινδύνους και τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με την έκθεση των μικρών παιδιών σε περιεχόμενο οθόνης».
Η τηλεοπτική βία δεν φάνηκε να επηρεάζει τη συμπεριφορά των κοριτσιών, ενδεχομένως επειδή δεν παρακολουθούν τόσο γρήγορες και γεμάτες βία εκπομπές και ταινίες όσο τα αγόρια, σημείωσαν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λίγα καρύδια για πρωινό κάνουν καλό στον εγκέφαλο των νέων
Βρώμη: Το δημητριακό χωρίς γλουτένη με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία