
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική της ικανότητα στο Βaa3 από Βa1, ενώ αξιολόγησε ως θετικές τις προοπτικές της χώρας.
Η ανάλυση
Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει: “Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας έχει πλέον μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε πιθανούς μελλοντικούς κλυδωνισμούς. Τα δημόσια οικονομικά βελτιώθηκαν πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε. Με βάση τις κυβερνητικές πολιτικές, τις θεσμικές βελτιώσεις που αποδίδουν καρπούς και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, περιμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει να έχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα που θα μειώνουν σταθερά το υψηλό χρέος της χώρας.
Επιπλέον, η υγεία του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να βελτιώνεται, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο ενός σχετικού πιστωτικού γεγονότος που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ της χώρας. Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν μια ισορροπία μεταξύ του γεγονότος ότι ορισμένες από τις κύριες πιστωτικές προκλήσεις της Ελλάδας θα καθυστερήσουν να βελτιωθούν και των θετικών προοπτικών που σχετίζονται με τη σταθερότητα των θεσμών και της πολιτικής που αναφέρθηκε παραπάνω“.
Οι προκλήσεις
“Από την πλευρά των προκλήσεων, η ολοκλήρωση των θεσμικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη θα απαιτήσει χρόνο. Αν και το χρέος προς το ΑΕΠ έχει μειωθεί γρήγορα τα τελευταία χρόνια, θα παραμείνει ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των αξιολογήσεων μας. Τούτου λεχθέντος, οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για να εφαρμόσουν σθεναρά πιστωτικά υποστηρικτικές πολιτικές. Αναθεωρήσαμε επίσης τα ανώτατα όρια σε τοπικό και ξένο νόμισμα σε Aa3 από A1.”
Όπως επισήμανε δημοσίευμα του Bloomberg η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody’s “θα έκοβε οποιονδήποτε εναπομείναντα δεσμό με το χάος του χρέους, των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης και της οικονομικής αναταραχής που ταλαιπώρησε την Ελλάδα για περισσότερο από μία δεκαετία“. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο καναδικός οίκος DBRS αναβάθμισε στη ΒΒΒ την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ένα “σκαλοπάτι” ψηλότερα εντός της επενδυτικής βαθμίδας, διατηρώντας τις προοπτικές της οικονομίας “σταθερές“.
Οι επόμενες αξιολογήσεις
Επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει από τη Standard & Poors στις 18 Απριλίου, ενώ ο οίκος έχει προγραμματίσει δεύτερη αξιολόγηση εντός του έτους στις 19 Σεπτεμβρίου. Η Scope έχει προγραμματίσει για φέτος δύο αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία, την πρώτη για τις 30 Μαΐου και τη δεύτερη για τις 7 Νοεμβρίου. Ο οίκος Fitch έχει προγραμματίσει τις αξιολογήσεις του για την ελληνική οικονομία στις 16 Μαΐου και στις 14 Νοεμβρίου. Η δεύτερη αξιολόγηση της Moody’s για το έτος είναι προγραμματισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου.