36.1 C
Μεσολόγγι
1 Ιουλίου 2025
AITOLOAKARNANIANEWS
Διαφορα

Ιράν: Θέλει το Ισραήλ να δολοφονήσει τον Χαμενεΐ ή μήπως δεν χρειάζεται;


Το Ισραήλ αν μη τι άλλο έχει αποδείξει το τελευταίο διάστημα πως ό,τι θελήσει το πετυχαίνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο


Με την σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τις επιπτώσεις σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, να είναι απρόβλεπτες, μεταξύ άλλων ακούστηκε και το σενάριο δολοφονίας του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

«Το Ισραήλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξόντωσης του Αλί Χαμενεΐ, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Wall Street Journal ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Θα μπορούσε να το κάνει το Ισραήλ; Αν μη τι άλλο έχει αποδείξει το τελευταίο διάστημα πως ό,τι θελήσει το πετυχαίνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τα χτυπήματά του στο Ιράν “ήρθαν ένα βράδυ”, ενώ ακόμη δεν έχει χρησιμοποιήσει την μέθοδο με τους βομβητές με την οποία εξόντωσε το μεγαλύτερο ηγετικό κομμάτι της Χεζμπολάχ.

Συνάμα το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι μπορεί να χτυπήσει και μέσα στην Τεχεράνη, χωρίς απαραίτητα με τη βοήθεια των μαχητικών αεροσκαφών του. Χαρακτηριστικές είναι προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στις 31 Ιουλίου 2024, ενώ βρισκόταν στην ιρανική πρωτεύουσα.

Οι τρεις φάσεις της επίθεσης του Ισραήλ

Όπως ανέφεραν Ισραηλινοί εκπρόσωποι, η «Επιχείρηση Lion Rising» πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη, που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα αρκετών ετών από πράκτορες της Μοσάντ, συνίστατο στην εγκατάσταση συστημάτων εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυρομαχικών σε διάφορες ιρανικές στρατιωτικές περιοχές, οι οποίες φιλοξενούσαν χιλιάδες πυραύλους εδάφους-αέρος. Αυτά τα συστήματα παρέμειναν ανενεργά («αδρανή», στη δική τους ορολογία) μέχρι να ενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως στην αρχή της Επιχείρησης «Rising Lion». Τα πυρομαχικά ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα, χτυπώντας προκαθορισμένους στόχους, κυρίως τις άμυνες που προστάτευαν τα ιρανικά σιλό πυραύλων και τις εξέδρες εκτόξευσης.

Η δεύτερη φάση, συμπληρωματική της πρώτης, πραγματοποιήθηκε επίσης από πράκτορες της Μοσάντ, οι οποίοι είχαν εγκαταστήσει καινοτόμες τεχνολογίες επίθεσης σε καμουφλαρισμένα οχήματα. Αναπτυγμένοι σε διάφορα στρατηγικά σημεία στο ιρανικό έδαφος, εξάλειψαν σχεδόν όλες τις αντιαεροπορικές άμυνες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τους στόχους τους με απόλυτη ακρίβεια.

Η τρίτη φάση της επιχείρησης περιελάμβανε την ενεργοποίηση δεκάδων drones, τα οποία η Μοσάντ είχε επίσης διεισδύσει εδώ και αρκετά χρόνια, δημιουργώντας ουσιαστικά μια μυστική βάση στην Εσφαχαμπάντ, κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα, Τεχεράνη. Τα ενεργοποιημένα drones επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε δεκάδες ιρανικές στρατηγικές πλατφόρμες που αναπτύχθηκαν ως εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-εδάφους SRBM.

Θα ήθελε το Ισραήλ να δολοφονήσει τον Χαμενεΐ;

Με βάση όλα τα παραπάνω η λογική λέει ότι το Ισραήλ με την προετοιμασία που έχει κάνει, θα μπορούσε πιθανόν να φτάσει μέχρι και στη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.

Θα ήθελε να το κάνει -τουλάχιστον τώρα- το Ισραήλ; Το…ζουμί της ιστορίας είναι σε αυτήν την απάντηση.

Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 13 Ιουνίου, διατάραξε την ρουτίνα της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Aπό τις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους «δορυφόρους» του Ιράν, δηλαδή τις οργανώσεις που υποστηρίζονται, χρηματοδοτούνται, ακόμη και εκπαιδεύονται από το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Αρκετοί πίστεψαν ότι στο τέλος αυτής της τακτικής επιχείρησης, η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι ή η Ισλαμική Τζιχάντ θα τεθούν εκτός παιχνιδιού και η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν θα έχει άλλη μορφή.

Με την επίθεση της Παρασκευής το Ισραήλ απέδειξε ότι μπορεί να ξεκληρίσει την πυραμίδα της ηγεσίας του Ιράν, όποτε το αποφασίσει. Κι αν μπορεί να σκοτώσει στρατηγούς, πυρηνικούς επιστήμονες και πολιτικούς, γιατί όχι και αυτόν τον ίδιο τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη;

Ωστόσο στην παρούσα φάση το πνεύμα και η αίσθηση του «θα μπορούσε» μοιάζουν ισχυρότερα από την εικόνα του πτώματος του Αλί Χαμενεϊ μετά από έναν πιθανό δολοφονικό χτύπημα. Η απειλή πλανάται και θα ήταν πλάνη για όποιον την υποτιμήσει.

Μια δολοφονία Χαμενεΐ μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα

Συνεπώς υπό αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται το Ισραήλ να ηγηθεί μιας μυστικής ή ανοιχτής επιχείρησης για την εξόντωση βασικών προσώπων του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ;

Μάλλον όχι, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Πρώτον, σκοπός του Ισραήλ δεν είναι η εξόντωση του Ιράν, αλλά η εξάντληση του Ιράν, προκειμένου να προσέλθει ως ηττημένος στις διαπραγματεύσεις.

Για να συμβεί αυτό, όμως, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν χωρίς συμβιβασμούς, κάτι που δεν μπορεί να είναι σίγουρο χωρίς την υποστήριξη και την έγκριση των ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο στρατός του Ιράν εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρός για να απωθήσει το Ισραήλ, όπως φάνηκε από τις αντεπιθέσεις με πυραύλους εναντίον ισραηλινών πόλεων στις 14 Ιουνίου, οι οποίοι διαπέρασαν το ισχυρό αμυντικό σύστημα Iron Dome. Τα ίδια τα ισραηλινά ΜΜΕ, όπως το Times of Israel, παραδέχτηκαν ότι περίπου το 25% των ιρανικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν το βράδυ της Παρασκευής δεν αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ.

Δεύτερον, υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι επιθέσεις να ενώσουν όλους τους Ιρανούς εναντίον του Ισραήλ. Άλλωστε, ακόμη και ο γιος του Σάχη, Ρέζα Παχλάβι , αντίπαλος του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, σε παλιότερη συνέντευξη τάχθηκε κατά οποιωνδήποτε στρατιωτικών κινήσεων ή «παρουσίασης τελεσίγραφου στην ηγεσία του Ιράν για να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και να παραδώσει τα εμπλουτισμένα υλικά, να σταματήσει την ανάπτυξη πυραύλων και να αποσύρει την υποστήριξή της προς τις ένοπλες ομάδες που ενεργούν ως πληρεξούσιες – αλλιώς θα αντιμετωπίσει αποκλεισμό των λιμανιών της και καταστροφή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, για αρχή».

Μια δολοφονία Χαμενεΐ, λοιπόν, θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι, λοιπόν, ότι αν και το καθεστώς του Χαμενεΐ στην Τεχεράνη φαίνεται πιο ευάλωτο από ποτέ, η άμεση κατάρρευσή του δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πηγή





ΠΗΓΗ

Related posts

Στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στην Αττική 8.00 – 15.00 και 24ωρη απεργία στις 19 Μαρτίου

admin

Μας βοηθάει πραγματικά η εκλαϊκευμένη ψυχολογία;

admin

Ιράν: Βρετανικό κατασκοπευτικό αντιτορπιλικό σταμάτησε στη Θάλασσα του Ομάν

admin

Αφήστε ένα σχόλιο