Μήπως η επίθεση στις αμερικανικές βάσεις στο Κατάρ ήταν απλά μια παράσταση για το κοινό;
«Άνοιξε το κουτί Πανδώρας» σε όλη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αποψινές (23/06) επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων σε Κατάρ, Ιράκ και Μπαχρέιν
Η επιχείρηση του Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων ονομάστηκε «Καλά Νέα της Νίκης» και ήρθε ως απάντηση των επιθέσεων των ΗΠΑ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του καθεστώτος της Τεχεράνης.
Μπορεί ωστόσο εν μέσω δυσάρεστων οιωνών για όλη την υφήλιο να υπάρξει ελπίδα;
Η επίθεση μπορεί να δώσει την ευκαιρία για αποκλιμάκωση, αναφέρει σε μια πρώτη ανάλυση της η Yalda Hakim, επικεφαλής παρουσιάστρια διεθνών ειδήσεων του Skynews.
Και εξηγεί το σκεπτικό της:
Ανώτερες διπλωματικές πηγές στην περιοχή μου ανέφεραν ότι το Ιράν έπληξε τη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στη Μέση Ανατολή, την al Udeid στο Κατάρ. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι οι ΗΠΑ και οι χώρες του Κόλπου στην περιοχή είχαν προηγούμενη ενημέρωση πριν από την εκτόξευση των πυραύλων από το Ιράν. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη και απρόβλεπτη κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο, εάν το Ιράν έχει προειδοποιήσει εκ των προτέρων τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του στον Κόλπο, αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για αποκλιμάκωση της κρίσης, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξουν να αντιδράσουν ο πρόεδρος Τραμπ και οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας.
Αν οι ιρανικοί πύραυλοι είχαν σκοτώσει Αμερικανούς θα άλλαζαν τα πάντα
«Η ιρανική επίθεση σε αμερικανική βάση στο Κατάρ είναι μια στιγμή υψηλού κινδύνου», αναφέρει από την πλευρά του ο ανταποκριτή του Skynews στις ΗΠΑ Mark Stone. «Αν κάποιος από αυτούς τους πυραύλους που χτύπησαν την αεροπορική βάση προκαλούσε τον θάνατο Αμερικανών, τότε αυτό αλλάζει τα πάντα», δήλωσε ο Stone.
Το Κατάρ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα, αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί καμία δήλωση από τις ΗΠΑ, ούτε υπάρχει καμία ένδειξη για το ποια θα είναι η αντίδρασή τους. «Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναγκαστεί να απαντήσει», πρόσθεσε ο Stone, αν αποδειχθεί ότι έχει σκοτωθεί Αμερικανός στρατιώτης.
«Αν, από την άλλη πλευρά, τα αντιπυραυλικά συστήματα ήταν επιτυχημένα και οι πύραυλοι δεν έπεσαν… ή αν οι Ιρανοί τους εκτόξευσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι ανταποκρίνονται, αλλά στην πραγματικότητα δεν προκλήθηκαν θύματα, τότε ίσως έτσι θα ηρεμήσουν τα πνεύματα».
Η επίθεση στις αμερικανικές βάσεις στο Κατάρ ήταν μια παράσταση για το κοινό
Τέλος και ο διακεκριμένος Ισραηλινός δημοσιογράφος Μπόκερ Άλμογκ δημοσίευσε ένα tweet αμφισβητώντας τη σοβαρότητα των προθέσεων του Ιράν να «ανταποδώσει» τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.
Ο Almog εξηγεί την άποψή του σημειώνοντας ότι «ήταν το Κατάρ που ενήργησε ως ενδιάμεσος μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών και πρότεινε την ιδέα για την επίθεση σε αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στο έδαφός του».

Πηγή