Στην αξιοποίηση υπολειμμάτων ψαριού για τη δημιουργία καινοτόμων, έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων θαλασσινών προχωρά η φινλανδική νεοφυής επιχείρηση τεχνολογίας τροφίμων Hailia, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, με σκοπό να επεκτείνει τη δραστηριότητά της. Σε μια εποχή που η βιώσιμη πρωτεΐνη αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο για τη διατροφική ασφάλεια του μέλλοντος, η Hailia παρουσιάζει μια λύση που συνδυάζει τεχνολογία, περιβαλλοντική συνείδηση και επιχειρηματικό δυναμισμό.
Απόβλητα που μετατρέπονται σε αξία
Η τεχνολογία της Hailia βασίζεται στη μετατροπή δευτερευουσών πρώτων υλών –όπως κεφάλια, πτερύγια και σκελετοί ψαριών– σε ευέλικτα τρόφιμα υψηλής ποιότητας, με υφή παρόμοια με αυτήν των ψημένων φιλέτων. Πρόκειται για μέρη του ψαριού που παραδοσιακά κατευθύνονταν σε ζωοτροφές ή απορρίπτονταν, αλλά πλέον αποκτούν νέα αξία ως ανθρώπινη τροφή.
Η «pulled rainbow trout», ένα από τα πρώτα προϊόντα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, λανσαρίστηκε το 2024 σε συνεργασία με τη φινλανδική εταιρεία επεξεργασίας ψαριών Kalavapriikki και την αλυσίδα S-Group, γνωρίζοντας σημαντική επιτυχία, καθώς 36.000 συσκευασίες διακινήθηκαν τον πρώτο κιόλας μήνα. Παράλληλα, προϊόντα βιομηχανικής χρήσης διοχετεύθηκαν στην αγορά μέσω της συνεργασίας με την Hatala, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας θαλασσινών στη Φινλανδία.
Στρατηγικές συμμαχίες και διεθνής επέκταση
Η νέα χρηματοδότηση συνοδεύεται από δύο στρατηγικές συνεργασίες:
- Η Kalavapriikki, φινλανδική εταιρεία επεξεργασίας ψαριών, αποκτά δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας της Hailia σε διεθνές επίπεδο.
- H δανέζικη Dana Technology αναλαμβάνει τον ρόλο τεχνικού παρόχου εξοπλισμού, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της καινοτομίας σε μονάδες επεξεργασίας σε παγκόσμια κλίμακα.
Μοντέλο άδειας χρήσης και επέκταση συνεργασιών
Κομβικό στοιχείο του επιχειρηματικού μοντέλου της Hailia είναι η παραχώρηση άδειας χρήσης της τεχνολογίας της σε άλλες εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με παγκόσμιους παραγωγούς σολομοειδών, λευκόψαρων και πελαγικών ειδών, με στόχο τη διεύρυνση της χρήσης της τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο.
Προοπτικές ενόψει μιας παγκόσμιας διατροφικής πρόκλησης
Με τις διεθνείς προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση της κατανάλωσης θαλασσινών κατά 50% έως το 2050, η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των πόρων καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Η Hailia φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε αυτό το νέο μοντέλο, στοχεύοντας σε αύξηση της ανθρώπινης κατανάλωσης ψαριού κατά 20%-40%, χωρίς επιβάρυνση των φυσικών αποθεμάτων.