25.1 C
Μεσολόγγι
7 Ιουλίου 2025
AITOLOAKARNANIANEWS
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση «γεννούν» καινοτόμα τρόφιμα


Προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, που αναδεικνύουν υγιεινές πρώτες ύλες και αντανακλούν τη μεσογειακή διατροφική κουλτούρα, συνθέτουν την καινοτόμο παλέτα των τροφίμων που διακρίθηκαν στον 15ο Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA, ο οποίος διοργανώνεται και υποστηρίζεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Ομάδες φοιτητών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών διακρίθηκαν στις πρώτες θέσεις του διαγωνισμού, αποδεικνύοντας ότι απλές πρώτες ύλες σε συνδυασμό με καινοτόμες ιδέες μπορούν να γεννήσουν ιδιαίτερα προϊόντα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Panacea –  Από τα απόβλητα της βιομηχανίας χυμών σε ένα λειτουργικό τρόφιμο

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον 15ο Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA με το προϊόν Panacea. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η ομάδα των φοιτητών, «η Panacea είναι ένα λειτουργικό, ζυμωμένο ρόφημα φυτικής προέλευσης, φτιαγμένο από πολτό φρούτων και λαχανικών, που θα κατέληγε ως απόβλητο στις βιομηχανίες χυμών. Η σειρά περιλαμβάνει δύο μοναδικούς κωδικούς, εμπνευσμένους από την ελληνική μυθολογία:

  1. Aegli: Κόρη του Ασκληπιού, προσωποποίηση της λαμπερής υγείας, που συνδυάζει μήλο, καρότο, παντζάρι και χαμομήλι, για γευστική καθαρότητα και ηρεμία.
  2. Machaon: Γιος του Ασκληπιού, πολεμιστής-γιατρός στον Τρωικό Πόλεμο, συνδυάζει μήλο, αχλάδι, ακτινίδιο και σπανάκι, με τσάι του βουνού, για ενέργεια και δύναμη. Ο πολτός ζυμώνεται με φυτικές καλλιέργειες kombucha και ενισχύεται με ελληνικά βότανα. Η ιδέα προέκυψε από την επιθυμία μας να συνδυάσουμε τη μέθοδο της ζύμωσης με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας υποπροϊόντα της βιομηχανίας χυμών και τις ιδιότητες των παραδοσιακών αφεψημάτων. Το ίδιο το όνομα Panacea (Πανάκεια) προέρχεται από τη θεά της καθολικής βοτανικής θεραπείας στην αρχαία Ελλάδα. Θέλαμε έτσι το προϊόν να αποτελεί έναν ύμνο στη δύναμη της φυσικής ίασης, της παράδοσης και της τεχνολογίας, μέσα από μια σύγχρονη, βιώσιμη και γευστική πρόταση».

Όπως εξηγεί, «η Panacea ξεχωρίζει για το ισχυρό και ισορροπημένο διατροφικό της προφίλ, καθώς προσφέρει ένα φυσικά ζυμωμένο 100% φυτικής προέλευσης ρόφημα. Πιο συγκεκριμένα, η γεύση Aegli φέρει τον ισχυρισμό “Low in calories“, ενώ και οι δύο κωδικοί χαρακτηρίζονται ως “Fat Free” και “No added sugar”. Ο Machaon διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ η Aegli χαρακτηρίζεται ως πηγή φυτικών ινών. Παράλληλα, είναι προϊόν εξαιρετικά χαμηλό σε νάτριο. Επιπλέον, ενισχύουμε τη ζύμωση με την προσθήκη του προβιοτικού στελέχους Bacillus coagulans (BC30).

Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε τη λειτουργικότητα του προϊόντος. Παράλληλα, η Panacea είναι πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία προέρχονται τόσο από τη ζύμωση του πολτού φρούτων-λαχανικών, όσο και από τα βότανα. Τέλος, η απουσία τεχνητών συστατικών επιτρέπει και τον ισχυρισμό “From 100% natural ingredients”».

Κατανάλωση

Το προϊόν, σύμφωνα με την ομάδα, είναι «100% vegan, χωρίς αλλεργιογόνα, και είναι κατάλληλο για άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική ή χορτοφαγική διατροφή και θέλουν να καταναλώσουν ένα ζυμωμένο ρόφημα, το οποίο δεν παράγεται από καλλιέργειες μικροοργανισμών ζωικής προέλευσης. Απευθύνεται, επίσης, σε καταναλωτές που αποφεύγουν ζάχαρη, συντηρητικά ή πρόσθετα και όσους επιθυμούν να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου ή να εντάξουν ζωντανές καλλιέργειες μικροοργανισμών με προβιοτικές ιδιότητες στη διατροφή τους».

Εμπορική κυκλοφορία

«Η Panacea είναι πλέον πλήρως ανεπτυγμένη ως πρωτότυπο προϊόν. Έχουμε ολοκληρώσει ανάπτυξη-τυποποίηση της συνταγής. Έχουμε εκπονήσει πλήρη τεχνικό φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει ανάλυση HACCP σε όλα τα στάδια παραγωγής, αναλυτική μικροβιολογική-φυσικοχημική τεκμηρίωση, μελέτη διάρκειας ζωής, που τεκμηριώνει ποιότητα και σταθερότητα του προϊόντος υπό ψύξη.

Παράλληλα, έχουμε σχεδιάσει και παραλάβει την πρωτοποριακή βιώσιμη συσκευασία μας, η οποία περιλαμβάνει μπουκάλι 100% rPET, ετικέτα μερικώς από πολυμερή τηγανελαίου με οικολογική κόλλα και δευτερεύουσα συσκευασία από 100% ανακυκλωμένο χαρτόνι».

Η Panacea είναι έτοιμη να περάσει στη φάση παραγωγής και εμπορικής αξιοποίησης, με μοναδικό βήμα που απομένει την εξασφάλιση υποστήριξης για scaling-up και διανομή. Η ομάδα, έχοντας δημιουργήσει τον τεχνικό φάκελο, επιδιώκει να ενταχθεί σε προγράμματα υποστήριξης καινοτόμων φοιτητικών ιδεών όπου μέσω mentoring από επαγγελματίες της βιομηχανίας, σκοπεύει να εξελίξει την Panacea από ένα πρωτότυπο σε ένα πλήρως βιομηχανικά εφικτό και επενδυτικά ώριμο προϊόν. Τέλος, αναζητεί χρηματοδότηση και συνεργασίες με εταιρείες του κλάδου.

Η ομάδα πίσω από το προϊόν

Επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας είναι ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης και επιβλέπουσα η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ Μαριάννα Αρβανίτη. Τα μέλη της ομάδας είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ Βασιλική Ελευθερίου-Μπόλη, Βασιλική Λούλη, Αθανάσιος Πετριτζίκλης, Βασίλειος Σαπουνάς (αρχηγός ομάδας), Άγγελος Τεμπονέρας και η Μαριάννα Γιαννακούλια, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του ίδιου πανεπιστημίου. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.drinkPANACEA.net.

Πανεπιστήμιο Πατρών: Carob Crunchies –  Συνδυασμός υψηλής διατροφικής αξίας και απλότητας προϊόντων

Η επιθυμία αξιοποίησης των καρπών χαρουπιάς στον προαύλιο χώρο του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο έδωσε το έναυσμα σε μία ομάδα φοιτητών για τη δημιουργία ενός καινοτόμου, υγιεινού σνακ, το Carob Crunchies, το οποίο κέρδισε το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η ομάδα, «το Carob Crunchies είναι ένα καινοτόμο, υγιεινό σνακ: Τραγανά, ψημένα vegan κράκερ από χαρούπι και βρώμη, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή συντηρητικών. Διατίθεται σε τρεις γεύσεις –θυμάρι, βασιλικός+κουρκουμάς και καυτερή πάπρικα–, καλύπτοντας διαφορετικά γευστικά προφίλ. Δημιουργήσαμε ένα προϊόν που να αντανακλά τη μεσογειακή διατροφική κουλτούρα και, παράλληλα, να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών για υγιεινές, vegan και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιλογές. Το χαρούπι, επιπλέον, επιλέχθηκε ως βασικό συστατικό για την υψηλή διατροφική του αξία, την ήπια γλυκύτητά του και τη σύνδεσή του με την ελληνική παράδοση, ενώ η βρώμη προσφέρει τη θρεπτική υποδομή για ένα ισορροπημένο σνακ».

Το προϊόν, όπως τονίζει η ομάδα, «ξεχωρίζει κυρίως για τον συνδυασμό της υψηλής διατροφικής αξίας με την απλότητα των συστατικών του. Επίσης, πρωτοτυπεί στη χρήση πολτού χαρουπιού για την παρασκευή του. Το χαρούπι αποτελεί φυσική πηγή φυτικών ινών, ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι φυσικά γλυκό, χωρίς ζάχαρη. Η βρώμη ενισχύει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε β-γλυκάνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, η απουσία ζωικών υλών το καθιστά κατάλληλο για vegans και άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης, μπορούν να το καταναλώσουν άτομα που αναζητούν υγιεινές εναλλακτικές για σνακ χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά, αλλά και καταναλωτές με οικολογική συνείδηση, χάρη στην 100% βιοδιασπώμενη και κομποστοποιήσιμη συσκευασία του. Τέλος, η χρήση φυσικών αρωματικών (θυμάρι, βασιλικός, κουρκουμάς, πάπρικα) προσθέτει λειτουργικά οφέλη και ενδιαφέρουσες γευστικές νότες».

Εμπορική κυκλοφορία

«Το προϊόν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης», εξηγεί η ομάδα και συμπληρώνει, «η συνταγή είναι βιομηχανικά εφαρμόσιμη, καθώς σχεδιάστηκε με βάση εξοπλισμό ευρείας χρήσης στον τομέα των τροφίμων. Το προϊόν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει εμπορικά, εφόσον διασφαλιστούν συνεργασίες με κατάλληλους παραγωγικούς φορείς ή επενδυτές. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από επαγγελματίες του χώρου και αυτό μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της πιλοτικής παραγωγής και της αρχικής κυκλοφορίας».

Στόχος των μελών της ομάδας είναι να προσελκύσουν πιθανούς συνεργάτες, αλλά και να εξετάσουν σοβαρά τη δυνατότητα δημιουργίας startup.

Η ομάδα των Carob Crunchies αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, Μαρία Τόφια, Αικατερίνη Βασιλείου, Μαρία Βενιτσανοπούλου, Αικατερίνη Σπυροπούλου, Αικατερίνη Πάλλη και Ανδρέα Αποστολάκη, με επιβλέπουσες τη Δρ. Αικατερίνη Κατερινοπούλου, ΕΔΙΠ και την επίκουρη καθηγήτρια Όλγα Μαλισόβα.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Nostos – Ο καινοτόμος τραχανάς που έγινε μπάρα

Μία μπάρα τύπου τραχανά τόσο σε γλυκιά όσο και σε αλμυρή εκδοχή από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε το βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης στον διαγωνισμό.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η ομάδα, «το “Nostos” είναι ένα έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν που επανασυστήνει τον τραχανά με έναν καινοτόμο και σύγχρονο τρόπο. Πρόκειται για μια μπάρα τύπου τραχανά, διαθέσιμη σε δύο μοναδικές γεύσεις: Τη γλυκιά “Nature’s Treat” και την αλμυρή “Mediterranean Bite”. Η βάση του προϊόντος είναι ένας τραχανάς, τον οποίο παρασκευάσαμε εξ ολοκλήρου από την αρχή, ειδικά σχεδιασμένος ώστε να ενσωματώνεται ιδανικά σε αυτόν τον πρωτοποριακό τύπο σνακ. Αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό και των δύο εκδοχών, προσδίδοντας αυθεντική γεύση και υψηλή διατροφική αξία».

Και συνεχίζει: «Ένα από τα στοιχεία που καθιστούν το προϊόν μας ιδιαίτερα καινοτόμο είναι η αξιοποίηση του τυρογάλακτος, αυτούσιου – ένα παραπροϊόν που συχνά παραμένει ανεκμετάλλευτο. Με τον τρόπο αυτόν, συμβάλλουμε τόσο στη βιωσιμότητα όσο και στην προστιθέμενη διατροφική αξία του τελικού προϊόντος. Η ιδέα γεννήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στον Εθνικό διαγωνισμό Ecotrophelia 2025, με στόχο τη δημιουργία ενός αυθεντικού, καινοτόμου και βιώσιμου προϊόντος που να ξεχωρίζει στην αγορά. Επιθυμία μας ήταν να γεφυρώσουμε την παράδοση με τη σύγχρονη διατροφή και πιστεύουμε πως το “Nostos” εκφράζει ακριβώς αυτήν τη φιλοσοφία – μια επιστροφή στις ρίζες με το βλέμμα στο μέλλον».

Αυτό που διαφοροποιεί το προϊόν, σύμφωνα με την ομάδα, «είναι το γεγονός ότι βασίζεται σε έναν καινοτόμο τύπο τραχανά, ο οποίος δημιουργείται από αλεύρι φάβας και τυρόγαλα, ενώ είναι μία από τις λίγες μπάρες του εμπορίου που προσφέρονται και σε αλμυρή εκδοχή.

Τα διατροφικά πλεονεκτήματα του “Nostos” είναι πολλαπλά. Αρχικά και οι δύο εκδοχές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Παράλληλα, η αλμυρή εκδοχή “Mediterranean Bite” διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ, αντίστοιχα, η γλυκιά εκδοχή “Nature’s Treat” είναι πηγή πρωτεΐνης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η γλυκιά μπάρα χρησιμοποιεί φυσικές πηγές ζάχαρης όπως οι χουρμάδες, ενώ ταυτόχρονα φέρει τον χαρακτηρισμό “Πολύ χαμηλό σε Αλάτι”. Τα προϊόντα μας παρασκευάζονται χωρίς τη χρήση τεχνητών πρόσθετων, συντηρητικών ή χρωστικών και επιλέγονται αγνά υλικά, τα οποία στηρίζονται στη μεσογειακή διατροφή και την ελληνική παράδοση.

Το προϊόν “Nostos” προάγει την κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια παραγωγής του. Από την αξιοποίηση του τυρογάλακτος, μέχρι την καινοτόμο χάρτινη συσκευασία με υψηλούς φραγμούς».

Γραφή Braille και ηχητικές πληροφορίες

Το προϊόν, εκτός από τη διατροφική του πρωτοτυπία καινοτομεί και στον τομέα της συσκευασίας, καθώς, όπως τονίζει η ομάδα, «οι μπάρες “Nostos” μπορούν να καταναλωθούν από όλους, το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι είναι “συμπεριληπτικές”. Η ειδικά σχεδιασμένη συσκευασία τους με Braille και QR κώδικα με ηχητικές πληροφορίες κάνει την εμπειρία κατανάλωσης προσβάσιμη σε όλους. Γιατί, για εμάς, η γεύση της παράδοσης και της φροντίδας πρέπει να είναι δικαίωμα όλων χωρίς εξαιρέσεις».

Εμπορική διάθεση

Αυτήν τη στιγμή, το “Nostos” βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την εμπορική του αξιοποίηση. «Έχουμε ολοκληρώσει την ανάπτυξη του προϊόντος και βρισκόμαστε σε δημιουργική φάση διερεύνησης συνεργασιών με εταιρείες του κλάδου, με στόχο να περάσουμε στο επόμενο βήμα: Την παραγωγή και τη διάθεση του προϊόντος σε ευρύτερη κλίμακα», τονίζει η ομάδα.

Η ομάδα πίσω από το προϊόν: Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης και επιβλέπουσα η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ Μαριάννα Αρβανίτη. Τα μέλη είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης, Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ Στεφανία Αντωνιουδάκη, Άννα Βιδάλη (αρχηγός ομάδας), Χριστίνα Βλάχου, Γεώργιος Γεωργόπουλος, Νικόλαος Κοντιζάς, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου και η Μαριάννα Γιαννακούλια, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του ίδιου πανεπιστημίου.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: PowerBites – Η τροφή που γίνεται παιχνίδι

Η ικανοποίηση της επιθυμίας για γλυκό, χωρίς όμως τις «επιπτώσεις» που έχει αυτό, οδήγησε το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη δημιουργία του PowerBites, το οποίο κατέκτησε το βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ & Εμπορίας.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η ομάδα, «το PowerBites είναι ένα καινοτόμο, λειτουργικό γλυκό σνακ, σχεδιασμένο να τροφοδοτήσει την καθημερινότητα και των πιο απαιτητικών ανθρώπων, φυσικά, χωρίς συνθετικά συστατικά. Μέσα από έρευνα, δοκιμές και συνεχή πειραματισμό, καταφέραμε να μετατρέψουμε μια ιδέα σε ένα προϊόν και, τελικά, σε τρόπο ζωής. Κάθε συστατικό του έχει επιλεγεί και συνδυαστεί με ακρίβεια, ώστε να προσφέρει την ιδανική ισορροπία πρωτεϊνών και υδατανθράκων –χωρίς γλυκαντικά, συντηρητικά ή γαλακτωματοποιητές– και να είναι κατάλληλο τόσο για απαιτητικούς αθλητές όσο και για όσους αναζητούν μια πρακτική, θρεπτική λύση πριν ή μετά από μια προπόνηση ή έντονη νοητική δραστηριότητα».

Εφαρμογή FitQuest

Αυτό που κάνει το προϊόν πραγματικά ξεχωριστό, όπως εξηγεί η ομάδα, είναι «η σύνδεσή του με την εφαρμογή FitQuest. Κάθε συσκευασία διαθέτει μοναδικό QR code, το οποίο ο καταναλωτής μπορεί να σκανάρει για να λάβει προσωποποιημένες καθημερινές δραστηριότητες. Εκπληρώνοντάς τες, τις μοιράζεται με φίλους, συλλέγει πόντους που μεταφράζονται σε δώρα και προσφορές, μετατρέποντας έτσι την απλή κατανάλωση τροφής σε παιχνίδι, κίνητρο και, τελικά, σε στάση ζωής».

Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: «Να κάνουμε την τροφή όχι μόνο πηγή ενέργειας, αλλά και εργαλείο προσωπικής εξέλιξης, έμπνευσης και υγείας. Το προϊόν είναι κατάλληλο για όλους. Από την ανακυκλώσιμη και εργονομική συσκευασία, μέχρι και τα απλά και φυσικά συστατικά τους, τα PowerBites είναι φτιαγμένα για να καταναλώνονται από το πιο ευαίσθητο στομάχι έως και το πιο γερό», τονίζουν.

Εμπορική διάθεση

Το προϊόν βρίσκεται σε στάδιο πιλοτικής παραγωγής, με εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα από panels καταναλωτών, τονίζει η ομάδα και συνεχίζει, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία συνεργασιών με παραγωγικές μονάδες για scaling-up, καθώς και η αναζήτηση στρατηγικών συνεργατών για τη διάθεσή του».

Παράλληλα, προχωρούν στη λήψη όλων των απαραίτητων πιστοποιήσεων ασφάλειας και ποιότητας, ώστε «να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές της εγχώριας και διεθνούς αγοράς. Η εμπορική κυκλοφορία του PowerBites είναι απολύτως εφικτή και στοχεύουμε σε αγορές μέσω της εφαρμογής μας ως e-shop σε εξειδικευμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής, αλλά φυσικά και σε εξαγωγικές αγορές με ενδιαφέρον για λειτουργικά ελληνικά προϊόντα».

Σημείωση: Η ομάδα του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το προϊόν Crunchy Grain, που κατέκτησε το πρώτο
βραβείο στον διαγωνισμό, παρουσιάστηκε στην «Ύπαιθρο Χώρα» στο φύλλο 504.

Η ομάδα πίσω από το προϊόν: Το σύνολο αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ με εξειδίκευση σε διαφορετικό κλάδο – από τη χημεία τροφίμων μέχρι το μάρκετινγκ, το branding και τη μηχανική παραγωγής. Τα ονόματα των συμμετεχόντων είναι Μαρία Χατζηκαλύμνιου, Σοφία Βαρζακάκου, Αντώνης Τρούλλος, Γιώργος Ηλιάδης και Παναγιώτης Αγγελής, με επιβλέποντα τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Πάτροκλο Βαρελτζή.



ΠΗΓΗ

Related posts

Πάραταση ως 5 Σεπτεμβρίου για αιτήσεις ενίσχυσης Αγροτικής Μεταποίησης

admin

Στη διαχείριση του κρέατος πιάνει δουλειά ο Γάλα Ελάςς με πλάνο για μεταποίηση

admin

Συνάντηση Χατζηδάκη – Χάνσεν για την απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ

admin

Αφήστε ένα σχόλιο