24.1 C
Μεσολόγγι
18 Ιουλίου 2025
AITOLOAKARNANIANEWS
Συνταγες

Το πιο δημοφιλές φαγητό στον κόσμο για το 2025



Σύμφωνα με το TasteAtlas, το νούμερο 1 πιάτο στον κόσμο για το 2025 είναι η Lechona — ένα κλασικό κολομβιανό πιάτο με ψητό χοιρινό γεμιστό με ρύζι, αρακά, κρεμμύδι και βότανα, με εξαιρετική βαθμολογία 4,78/5.

Η Lechona προπορεύεται της διάσημης Pizza Napoletana (2η θέση, 4,75) και της Picanha από τη Βραζιλία (3η θέση, 4,69), σε σύνολο άνω των 11.000 πιάτων που αξιολογήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα χρηστών. Αντίθετα, στην ξεχωριστή κατάταξη για sandwiches, πρώτη είναι το shawarma — ένα πλούσιο, μαριναρισμένο κρεατόπιτα, με κορυφαία δημοτικότητα από το κοινό .

Το Lechona είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που έχει τις ρίζες του κυρίως στην επαρχία Tolima, και θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά εθνικά φαγητά της χώρας. Πρόκειται για ολόκληρο χοιρινό γεμισμένο με ρύζι, αρακά, κρεμμύδι, σκόρδο, μπαχαρικά και μυρωδικά, που ψήνεται αργά στον φούρνο για πολλές ώρες μέχρι να αποκτήσει τραγανή πέτσα και τρυφερό, αρωματικό εσωτερικό. Η παραδοσιακή παρασκευή του Lechona γίνεται σε μεγάλες γιορτές, γάμους και θρησκευτικά φεστιβάλ, καθώς είναι ένα εντυπωσιακό και πλούσιο πιάτο που μπορεί να θρέψει δεκάδες άτομα.

Παραδοσιακή συνταγή Lechona (απλοποιημένη εκδοχή για οικιακή χρήση)

ΥΛΙΚΑ

2,5 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο, με το λίπος

2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο

1 φλ. αρακάς (βρασμένος ή κονσέρβα)

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κ.γ. κύμινο

1/2 κ.γ. πάπρικα

2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

3 κ.σ. φυτικό λάδι ή λίπος από το χοιρινό

Προαιρετικά: κύβοι χοιρινού συκωτιού ή λεπτοκομμένο δέρμα για τραγανό topping

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρισμα: Κόψτε τη σπάλα σε μεγάλα κομμάτια και τρίψτε με αλάτι, πιπέρι, κύμινο και πάπρικα. Αφήστε στο ψυγείο για 2-3 ώρες (ή ιδανικά όλη τη νύχτα).

Γέμιση: Σοτάρετε σε τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά. Ρίξτε τον αρακά, τον κόλιανδρο και 3 φλ. ζεστό νερό. Μαγειρέψτε το ρύζι στο μισό χρόνο (να παραμείνει al dente). Αφήστε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση: Σε ένα μεγάλο ταψί, απλώστε το χοιρινό (με το λίπος προς τα πάνω) και γεμίστε το κέντρο με το μείγμα ρυζιού. Αν περισσέψει, το τοποθετείτε γύρω από το κρέας.

Ψήσιμο: Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 160°C για περίπου 4-5 ώρες. Στη συνέχεια αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 200°C για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή η επιφάνεια.

Σερβίρισμα: Κόβετε σε χοντρές φέτες με γέμιση και συνοδεύετε με arepas (παραδοσιακά καλαμποκόψωμα), φέτες λεμονιού ή πικάντικο ají colombiano (σάλτσα με τσίλι και κόλιανδρο).

Tip: Η αυθεντική Lechona ψήνεται μέσα στο ίδιο το δέρμα του γουρουνιού, ραμμένο με βελόνα, αλλά αυτή η απλοποιημένη εκδοχή φέρνει τη γεύση του πιάτου στο σπίτι σας χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό.



ΠΗΓΗ

Related posts

Σουπιές με έψημα και ταλιατέλες με μελάνι

admin

Τάρτα με φράουλες | Απλές και νόστιμες συνταγές

admin

Φρουτοσαλάτα με ταχίνι με μέλι

admin

Αφήστε ένα σχόλιο