Το chutney (τσάτνεϊ) είναι μια πυκνή σάλτσα ή καρύκευμα που προέρχεται από την ινδική κουζίνα και φτιάχνεται με φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, ξύδι και ζάχαρη. Συνδυάζει γλυκές, ξινές, πικάντικες και αλμυρές γεύσεις, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο αποτέλεσμα που συνοδεύει ιδανικά τυριά, ψητά κρέατα, ψάρια ή κάρι.
Η λέξη chutney προέρχεται από την ινδική λέξη chaṭnī, που σημαίνει «γλείφω» ή «γεύομαι με ευχαρίστηση». Ήταν παραδοσιακά φτιαγμένο με φρέσκα υλικά και καταναλωνόταν άμεσα, αλλά οι Βρετανοί το προσαρμόσανε στον αποικιακό 19ο αιώνα προσθέτοντας ξύδι και ζάχαρη ώστε να διατηρείται για μήνες σε βάζα.
Το chutney μπορεί να είναι Λείο (σαν πάστα), χοντροκομμένο (σαν μαρμελάδα με κομμάτια) και γεύση του είναι πολυεπίπεδη: από γλυκόξινη μέχρι πολύ πικάντικη, ανάλογα με τα υλικά.
Πώς σερβίρεται
Με τυριά (π.χ. μπρι, καμαμπέρ, χαλλούμι)
Πάνω σε σάντουιτς ή κρύα πιάτα
Ως συνοδευτικό σε ψητά κρέατα, κοτόπουλο, ψάρια
Δίπλα σε ινδικά κάρι ή φακές (dal)
Βρείτε εδώ τη συνταγή για chutney ντομάτας.