20.1 C
Μεσολόγγι
26 Αυγούστου 2025
AITOLOAKARNANIANEWS
Υγεια

Το μυστικό μακροζωίας των υπερήλικων κατοίκων στο Αμπρούτσο της Ιταλίας


Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει σημασία μόνο το τι τρώμε, αλλά και πότε το τρώμε.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: η ώρα του φαγητού μπορεί να μετράει περισσότερο απ’ ό,τι το ίδιο το φαγητό.

Έτσι, το βραδινό γεύμα μετά τις 11 μ.μ. -συνήθεια σχεδόν αυτονόητη για εμάς τους Έλληνες- ενδέχεται να μας «κόβει» χρόνια ζωής, ενώ η σωστή ώρα δείχνει να προστατεύει την καρδιά, να ρυθμίζει το βάρος και να βοηθά στον καλό ύπνο.

Νεότερες μελέτες από Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνουν ότι όσοι δειπνούν πριν τις 20:00 έχουν καλύτερο μεταβολισμό και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Αντίθετα, η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ (μετά τις 10 μμ) συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου και κακή ποιότητα ύπνου.

Όταν καταναλώνουμε νωρίς το τελευταίο γεύμα της ημέρας, ο οργανισμός μας «δουλεύει» πιο αποτελεσματικά, καίει περισσότερες θερμίδες και ξεκουράζεται πιο ήρεμα, ενώ το αργοπορημένο δείπνο φαίνεται να ανεβάζει την πίεση, να αποδιοργανώνει τον ύπνο και να αφήνει το σώμα να «παλεύει» με μια τροφή που δεν προλαβαίνει να μεταβολίσει.

Μακροζωία: Τι έδειξε η μελέτη στους υπερήλικες του Abruzzo

Η ενδιαφέρουσα έρευνα προέρχεται από την περιοχή Abruzzo της Ιταλίας. Οι ερευνητές εξέτασαν 68 κατοίκους πάνω από 90 και 100 ετών.

Οι υπερήλικες κάτοικοι της περιοχής αυτής:

  • Συνήθιζαν να τρώνε πολύ νωρίς, κατά μέσο όρο γύρω στις 19:13 (7:13 μ.μ.),
  • Έκαναν ένα μεγάλο διάλειμμα (~17,5 ώρες!) μέχρι το επόμενο γεύμα, το οποίο ήταν το παραδοσιακό πρωινό “sdijuno”, δηλαδή ένα λιτό γεύμα με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ελάχιστο κρέας ή γλυκά.

Αυτή η παραδοσιακή και λιτή συνήθεια που αφήνει αρκετό διάστημα νηστείας από το βράδυ έως το πρωί, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση, αποδείχθηκε ότι συνδέεται με καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Οι συγγραφείς θεωρούν ότι το μοντέλο: early dinner + νηστεία μέχρι το επόμενο γεύμα, ίσως βοηθά το σώμα να αποφύγει μεταγευματικό οξειδωτικό στρες και να βελτιώσει τον μεταβολισμό, προσφέροντας μακροζωία στους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής.

Όταν ο μεταβολισμός «πέφτει»

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν τη σχέση ανάμεσα στον κιρκάδιο ρυθμό και τη διατροφή.

Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως το βιολογικό μας ρολόι «σβήνει» μετά στις 21:00 το βράδυ, καθώς τότε το σώμα μας αρχίζει να «καίει» την τροφή με πιο δύσκολους και αργούς ρυθμούς.

Το βράδυ ο οργανισμός μας προετοιμάζεται για ξεκούραση, οι ορμόνες μας αλλάζουν ρυθμό παραγωγής και η ινσουλίνη γίνεται πιο «τεμπέλικη». Έτσι, ό,τι τρώμε αργά, μένει στο αίμα μας περισσότερο και λειτουργεί εις βάρος της υγείας μας.

Μάλιστα, σε κλινικές μελέτες όπου τα άτομα ακολούθησαν το μοντέλο του «early dinner», καταγράφηκαν μειώσεις στην αρτηριακή πίεση και βελτίωση στην υγεία του εντέρου.

Τι ώρα πρέπει να τρωμε βραδινό για να ζήσουμε περισσότερο

Όλα τα παραπάνω επιστημονικά συμπεράσματα δεν σημαίνουν πως όλοι θα πρέπει να τρώμε το τελευταίο γεύμα μας στις 7 μ.μ..

Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μεσολαβεί τουλάχιστον ένα δίωρο κενό ανάμεσα στο τελευταίο γεύμα και τον ύπνο.

Η ποιότητα του βραδινού παίζει, επίσης, ρόλο: ένα πιάτο με πρωτεΐνη, λαχανικά και λίγους υδατάνθρακες βοηθά το σώμα να ισορροπήσει. Αντίθετα, τα τηγανητά, το αλκοόλ και τα γλυκά μετά τις 10 το βράδυ λειτουργούν σαν «βόμβα» που εκρήγνυται τη στιγμή που το σώμα αναζητά την ηρεμία.

Οι επιστήμονες είναι σαφείς: η ώρα του φαγητού μπορεί να μετράει περισσότερο απ’ ό,τι νομίζαμε. Δεν είναι απλώς μια κοινωνική συνήθεια, είναι βιολογική ανάγκη.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Στα σκαριά τα πρώτα φάρμακα αδυνατίσματος για τετράποδα

admin

Ο ξηρός καρπός που προστατεύει τις αρθρώσεις και συμβάλλει στο αδυνάτισμα

admin

Κάλεσμα νοσοκομειακών γιατρών και φαρμακοποιών στο Συλλαλητήριο για τα Τέμπη

admin

Αφήστε ένα σχόλιο