9 Δεκεμβρίου 2025
AITOLOAKARNANIANEWS
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Αναβολή για το 2026 στην υποχρέωση των δηλώσεων συγκομιδής ελαιοκάρπου


Η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απορρέει από την κοινοτική νομοθεσία και τον εθνικό νόμο 5035/2023 (άρθρο 49), με στόχο την προστασία της παραγωγικής και εμπορικής αλυσίδας, την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών και τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας του ελαιολάδου.

Κατά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες, ιδίως σε περιοχές με έντονη ελαιοκαλλιέργεια, προέκυψαν τεχνικά ζητήματα στην ενημέρωση του ελαιοκομικού μητρώου. Για τον λόγο αυτό, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε τη μετάθεση της υποχρεωτικότητας για την οποία σύντομα θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση.

Παρά την παράταση, το ΥΠΑΑΤ συνιστά στους παραγωγούς, ιδιοκτήτες και μισθωτές ελαιοκτημάτων να απευθύνονται από τώρα στις τοπικές Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ενημερώνουν το μητρώο τους και να είναι έτοιμοι για την ορθή και έγκαιρη υποβολή Δηλώσεων Συγκομιδής από τον Οκτώβριο του 2026.



ΠΗΓΗ

Related posts

Αγορά τρακτέρ μέχρι 60.000 ευρώ και 70 ίππους επιδοτεί το μέτρο για τα Θερμοκήπια

admin

Τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα ανέδειξε το πρώτο TrophyΤροφή Meet-up

admin

Οι επικείμενες πληρωμές τελευταία… εξουδετέρωση πριν αρχίσουν τα «κανόνια»

admin

Αφήστε ένα σχόλιο