Οι οδοντίατροι προειδοποιούν ότι μερικά τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά αποτελούν «κρυφή αιτία» για το κιτρίνισμα στα δόντια, ακόμη και αν τα βουρτσίζετε συχνά.
Το σμάλτο και το εξωτερικό στρώμα στα δόντια σας, βοηθά στην προστασία από την τερηδόνα και τη φθορά, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να αποφύγουν τους λεκέδες. Μερικά «έντονα σε χρώμα» τρόφιμα μπορούν να κιτρινίσουν τα δόντια μας, όσο καλά και αν τα φροντίζουνε.
Το εξωτερικό στρώμα είναι πορώδες, που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσει τις πολύχρωμες χρωστικές ουσίες από τα τρόφιμα και τα ποτά.
Η φυσική διάβρωση του σμάλτου των δοντιών μπορεί να εκθέσει την οδοντίνη, ένα κιτρινωπό στρώμα που μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό και να δώσει αυτό το χαρακτηριστικό «κιτρίνισμα».
Σύμφωνα με την οδοντίατρο Δρ. Χάνα Κινσέλα, οφείλουν να προσέχουν ακόμη και όσοι έχουν βάλει εμφυτεύματα ή όψεις.
Η ίδια, προειδοποιεί ότι εκτός το φαγητό και το ποτό, το κάπνισμα και το άτμισμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτό το αποτέλεσμα στα δόντια μας.
Ποια ποτά και τρόφιμα είναι τα πιο επικίνδυνα να τα κιτρινίσουν;
Κρασί
Το κόκκινο κρασί είναι μια συχνή αιτία εμφάνισης λεκέδων, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους. Ο λεκές προκαλείται κυρίως από την οξύτητα του κρασιού, η οποία διαβρώνει το σμάλτο και το κάνει πιο πορώδες.
Οι χρωστικές ουσίες στο κόκκινο κρασί, όπως οι ανθοκυανίνες και οι τανίνες, βοηθούν αυτές τις χρωστικές να κολλήσουν στα δόντια, οδηγώντας στο «κιτρίνισμα».
«Ένα ποτήρι δεν θα βλάψει, αλλά με την πάροδο του χρόνου η οξύτητα και οι τανίνες μπορούν να βλάψουν το σμάλτο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κιτρίνισμα των δοντιών», λέει η Δρ Κινσέλα.
«Αν μπορείτε, θα ήταν καλό να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό αφού πιείτε ένα ποτήρι κρασί», συμβουλεύει.
Δείτε επίσης: Άσκηση και ωμέγα-3 μπορεί να είναι ο συνδυασμός «κλειδί» για υγιή δόντια
Μούρα
Όπως το κόκκινο κρασί, έτσι και τα σκουρόχρωμα μούρα έχουν έντονες χρωστικές ουσίες, και αυτές που βρίσκονται σε φρούτα όπως τα σμέουρα και τα βατόμουρα μπορούν να παραμείνουν στο σμάλτο σας για πολύ καιρό.
«Το πρόβλημα είναι διπλό: η οξύτητα που μπορεί να διασπάσει το σμάλτο και η μελάγχρωση που μπορεί να προκαλέσει λεκέδες και αποχρωματισμό», εξηγεί η οδοντίατρος.
Σάλτσες με βάση την ντομάτα
Από τα μακαρόνια με κιμά και κόκκινη σάλτσα μέχρι την κέτσαπ στις πατάτες, οι σάλτσες με βάση την ντομάτα θα μπορούσαν να είναι άλλη μια αιτία των λεκέδων στα δόντια. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι διιαίτερα όξινες, φθείροντας το σμάλτο των δοντιών.
Χυμοί φρούτων
Οι χυμοί φρούτων αποτελούν συχνή αιτία λεκέδων, σύμφωνα με τη Δρ. Κινσέλα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, χρώμα και οξύτητα.
Οι χυμοί φρούτων με περισσότερες χρωστικές ουσίες, όπως ο χυμός κράνμπερι ή ροδιού, είναι γενικά οι χειρότεροι.
Πολλοί χυμοί φρούτων, όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή λεμονιού, μπορεί επίσης να είναι πολύ όξινοι, επιτρέποντας στις χρωστικές να λεκιάζουν πιο βαθιά.
«Για να μειώσετε τον κίνδυνο, μπορείτε να πιείτε τον χυμό με καλαμάκι. Αυτό θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της επαφής με τα δόντια», συμβουέυε η ειδικός.
Δείτε επίσης: Σας αρέσει να μασάτε παγάκια; Μπορεί να βλάψετε τα δόντια και το σαγόνι σας
Τσάι και καφές
Ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ ή τσάι θα μπορούσε να είναι η αιτία του κιτρινίσματος των δοντιών σας.
Αυτό συμβαίνει επειδή το τσάι περιέχει τανίνες, έναν τύπο πολυφαινόλης – μιας ένωσης που βρίσκεται στα φυτά – που συχνά έχει κίτρινο ή καφέ χρώμα. Όταν οι τανίνες διεισδύουν στο σμάλτο των δοντιών σας, συχνά δημιουργούν μια πρασινωπή ή γκριζωπή απόχρωση.
Αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των λεκέδων, σύμφωνα πάντα με την οδοντίατρο, είναι να βάλετε λίγο γάλα στο ρόφημά σας.
Πηγή: Daily Mail / Φωτογραφία iStock

