AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εθνικα

ΕΑΒ: Οι διαπιστώσεις Δένδια δεν θα είναι αρκετές αν δεν υπάρξουν πράξεις- Τι είπε και τι δεν είπε ο ΥΕΘΑ

[ad_1]

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας πολύ ορθά είπε ότι το να κατασκευάσει η Ελλάδα δικά της drones δεν είναι δα και κάτι τόσο πολύπλοκο. Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει εδώ και χρόνια και να πρσθέσουμε ότι η Ελλάδα τη δεκαετία του 70 προηγείτο σε αυτή την «κούρσα», με την ΕΑΒ να πρωτοπορεί. Μετά ήρθαν οι διαδοχικές «αγορές του αιώνα»…

Η ΕΑΒ που ήταν μια εταιρεία με τεράστιες δυνατότητες τώρα όπως είπε ο κ.Δένδιας στη συνέντευξη του στο Star «η ΕΑΒ είναι προβληματική πάρα πολλά χρόνια. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ,  έχουμε σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει».

Έχει δίκιο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν έχει την ίδια εικόνα με αυτή που έχουν όσοι ζουν την εταιρεία από μέσα… Να τα βάλουμε σε μια σειρά;

Όλα τα κόμματα εξουσίας έφθασαν την ΕΑΒ στο επίπεδο της «προβληματικής εταιρείας». Η εταιρεία έφθασε να έχει 70% διοικητικό προσωπικό και 30% τεχνικό! Όλοι οι έμπειροι τεχνικοί είτε έφυγαν για τον ιδιωτικό τομέα, είτε συνταξιοδοτήθηκαν. Αντί να αντικατασταθούν πολιτικοί, πολιτικάντηδες και κομματάρχες χρησιμοποιούσαν την ΕΑΒ για να «παρκάρουν» ρουσφέτια. Ας ψάξει ο κ.Δένδιας στην ευθύνη του οποίου ανήκει πλέον η ΕΑΒ τι χρήματα δαπανώνονται για διάφορες συμβουλευτικές υπηρεσίες! Θα βρει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά δεν νομίζουμε ότι θα έχει τη διάθεση να τα δημοσιοποιήσει, αφού μπορεί να ενοχληθούν συνάδελφοι του στο υπουργικό συμβούλιο ή κάποιοι «επικοινωνιολόγοι».

Μιλώντας για τα drones αλλά και για άλλα συστήματα που θα μπορούσε να κατασκευάσει η ΕΑΒ, μίλησε για τα λαμπρά μας μυαλά που έφυγαν σε άλλες χώρες. Θα ξεκινήσει από εκεί η «ανάσταση» της ΕΑΒ; Αν η ετιαρεία δεν αποκτήσει δικό της εξειδικευμένο προσωπικό υψηλού επιπέδου δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Θα γίνει ή θα στραφεί και ο κ.Δένδιας στη «λύση» των εξωτερικών εργολάβων που πήγαν την ΕΑΒ πίσω;

Είναι αδιανόητο η ΕΑΒ να μην έχει διεκδικήσει ήδη όλες τις συντηρήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 που προμηθεύτηκαν και θα συνεχίσουν να προμηθεύονται γειτονικές χώρες. Έστω και τώρα θα δοθεί αυτή η «μάχη»; Γιατί όλες οι χώρες που προμηθεύτηκαν αεροσκάφη φρόντισαν κάτι να πάρουν για τη δική τους βιομηχανία. Ακόμη κι έτσι όμως η ΕΑΒ αν ξαναγίνει η εταιρεία που είχε προοπτικές και δυνατότητες μπορεί να «χτυπήσει» πολλές «δουλειές». Πρώτα απ΄ όλα όμως πρέπει να «ξεφορτώσει» ότι δεν χρειάζεται και να «πλημμηρίσει» με τα λαμπρά μυαλά που επικαλέστηκε ο κ.Δένδιας στη συνέντευξη του στο Star. Είπε μεταξύ άλλων:

«Προφανώς μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones, δεν είναι τόσο πολύπλοκο. Από εκεί και πέρα, software, συντήρηση των οπλικών μας συστημάτων. Συντήρηση των αεροπλάνων που ήδη έχουμε. Συντήρηση των πλοίων που ήδη έχουμε.  Δυνατότητα παραγωγής πυραύλων, δυνατότητα παραγωγής ρουκετών, δυνατότητα παραγωγής ραντάρ, δυνατότητα παραγωγής ασυρμάτων, δυνατότητα παραγωγής όπλων, δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών.  Όλα αυτά είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας μας.

Και έχουμε και ένα ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο είναι ζηλευτό. Είναι κρίμα που αφήνουμε νέους ανθρώπους να πηγαίνουν στο εξωτερικό να υπηρετούν άλλες οικονομίες, άλλες κοινωνίες άλλες Ένοπλες Δυνάμεις, άλλες σημαίες αν θέλετε να το πούμε με έναν τρόπο περιγραφικό και σαφή και να μην  μένουν στην Ελλάδα και να εμπλουτίζουν την ελληνική βιομηχανία, τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στην πραγματικότητα και τις ελληνικές εξαγωγές».

Τα γραπτά μένουν…Θα δούμε σύντομα αν ο κ.Δένδιας εννοεί αυτά που λέει -το ευχόμαστε- ή αν θα τα «πάρει ο αέρας».

[ad_2]

Source link

Related posts

Χτυπήσαμε το ασθενοφόρο γιατί μετέφερε όπλα και τρομοκράτες της Χαμάς

aitoloakarnanianews

Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα η ήττα του Ερντογάν

aitoloakarnanianews

«Η Τουρκία συνεχίζει να προμηθεύει τη Ρωσία με κρίσιμα στρατιωτικά υλικά» – Πως αποφεύγει τις κυρώσεις

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο