
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των άμεσων φόρων, διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στον απόηχο της προειδοποιητικής επιστολής από Κομισιόν για τον ΦΠΑ.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών Οδηγιών για τον ΦΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε -μιλώντας στο Mega- ότι η δυνατότητα μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε επιμέρους προϊόντα και υπηρεσίες υπήρχε ήδη με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και η κυβέρνηση από το 2019 έχει αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή σε 23 διαφορετικές περιπτώσεις. Η προειδοποιητική επιστολή που εστάλη στην Ελλάδα όπως και σε αρκετές άλλες χώρες αφορά τεχνικά θέματα σε σχέση με τον ΦΠΑ για τα οποία είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει εφαρμογή της Οδηγίας.
«Υπήρχε προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου και προφανώς θα συμμορφωθούμε», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Τι αφορά αυτή η συμμόρφωση: Είναι κάποια μέτρα υποχρεωτικά τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία και για το υπουργείο Οικονομικών και υπάρχουν και κάποια άλλα δυνητικά στο πλαίσιο της υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας για το ΦΠΑ. Υπάρχει παρεξήγηση ότι η κυβέρνηση, μη συμμορφούμενη προς αυτήν την Οδηγία, που θα το κάνει προφανώς, δήθεν εμποδίζει τη μείωση του ΦΠΑ. Μα, μείωση του ΦΠΑ μπορούμε να κάνουμε και με το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς. Και το κάνουμε. Από το 2019 έχουμε κάνει 23 διαφορετικές μειώσεις: Στις αστικές μεταφορές από το 24 στο 13%. Στην ακτοπλοΐα από το 24% στο 13%. Στις αεροπορικές μεταφορές από το 24% στο 13%. Στα ταξί από το 24 στο 13%. Στους κινηματογράφους από το 24% στο 13%. Σε μια σειρά αγαθά που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία από το 24% στο 6%. Στον καφέ που παραδίδεται ως αγαθό από το 24% στο 13%. Στα μη αλκοολούχα από το 24% στο 13%. Στα προϊόντα βρεφικής ηλικίας από το 24% στο 13%. Στις οικοδομές το μηδενίσαμε. Στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, κ.α.».
Ερωτηθείς για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Κάναμε όλες αυτές τις μειώσεις γιατί υπήρχαν θέματα κοινωνικών προτεραιοτήτων. Στα τρόφιμα, είδαμε ότι και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα παλαιότερα όταν είχε εφαρμοστεί η μείωση δεν πέρασε στην αγορά. Πήγε σε ενδιάμεσους. Προτεραιότητά μας φέτος, ανεξάρτητα από την ενσωμάτωση της Οδηγίας για το ΦΠΑ, είναι η μείωση των άμεσων φόρων. Και αυτό στηρίζεται στην προσπάθειά μας για τη φοροδιαφυγή από την οποία πιστεύουμε βάσιμα ότι θα έχουμε περισσότερα έσοδα και θα μπορέσει το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μειώσεις άμεσων φόρων που θα πάνε κατευθείαν στην τσέπη των φορολογουμένων. Δεν ενδιαφέρει τους φορολογούμενους αν θα τα πάρουν από τη δεξιά ή την αριστερή τσέπη, αλλά να τα πάρουν. Και με τη δική μας μέθοδο, τη μείωση των άμεσων φόρων είναι βέβαιο ότι θα τα εισπράξουν».
Η επιστολή της Κομισιόν στην Ελλάδα για το ΦΠΑ
Η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, καθώς καθυστέρησε να εφαρμόσει δύο οδηγίες που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τον ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή επειδή η Ελλάδα δεν μετέφερε στο εθνικό δίκαιο την οδηγία σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις [οδηγία (ΕΕ) 2020/285] και επειδή δεν κοινοποίησε τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ [οδηγία (ΕΕ) 2022/542].
Ειδικότερα, η οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να ολοκληρώσει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και να κοινοποιήσει τα μέτρα στην Επιτροπή.