27.1 C
Μεσολόγγι
3 Ιουλίου 2025
AITOLOAKARNANIANEWS
Κόσμος

Επί ξυρού ακμής η συμφωνία για την βιοποικιλότητα ύψους 200 δισεκατομμυρίων


Οι παγκόσμιες συνομιλίες για τη βιοποικιλότητα που κατέρρευσαν τον Νοέμβριο θα συνεχιστούν την Τρίτη στη Ρώμη, με τους αντιπροσώπους από περίπου 150 έθνη που αναμένεται να προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουν προς τους στόχους του 2030 για την αναχαίτιση της καταστροφικής απώλειας της φύσης.

Η 16η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα, COP16, που πραγματοποιήθηκε στο Κάλι της Κολομβίας, έληξε απότομα μετά τη διαφωνία των χωρών στις παρατεταμένες συνομιλίες σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου ταμείου για τη φύση.

Οι διαπραγματευτές θα δώσουν τώρα αγώνα δρόμου με τον χρόνο για να συμφωνήσουν στον καλύτερο τρόπο συλλογής και διανομής των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση των στόχων του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ, ενός συμφώνου-ορόσημο για τη φύση που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Ενώ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο για τη συλλογή χρημάτων από τις εταιρείες που επωφελούνται από τα γενετικά δεδομένα που περιέχονται στη φύση – το «Ταμείο του Κάλι» – οι διαπραγματευτές απέτυχαν να συμφωνήσουν για το ποιος άλλος θα πρέπει να πληρώσει και πώς θα πρέπει να γίνει η διαχείριση των χρημάτων.
Η ανάγκη για δράση είναι οξεία, καθώς οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών άγριων ζώων έχουν μειωθεί κατά 73% από το 1970, δήλωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση WWF.

Μεταξύ των πιο δύσκολων ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν είναι το πώς θα πείσουμε τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη και αλλού να πληρώσουν για να βοηθήσουν τους φτωχότερους συνομηλίκους τους, όταν η προθυμία να δώσουν επιχορηγήσεις ή χαμηλότοκα δάνεια έχει μειωθεί εν μέσω μιας ευρύτερης κρίσης κόστους ζωής.
Μέχρι τη στιγμή που έπεσε το σφυρί στο Κάλι, είχαν υποσχεθεί μόλις 163 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που απέχει πολύ από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που επιδιώκονταν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Στη Ρώμη δεν αναμένονται σημαντικές υποσχέσεις για τη δημόσια χρηματοδότηση, αλλά οι παρατηρητές επιθυμούν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το ποιος πληρώνει προς τη φύση και πόσο.

Το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών της 25ης και 27ης Φεβρουαρίου στη Ρώμη παραμένει υψηλό και θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Βραζιλίας να ενσωματώσει περαιτέρω τη φύση στις παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, όταν θα φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα στη βραζιλιάνικη πόλη Μπελέμ τον Νοέμβριο.

Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα, η κλίμακα των πρόσφατων αλλαγών πολιτικής θα μπορούσε να έχει ανατριχιαστική επίδραση στην προθυμία των χωρών να δεσμεύσουν χρήματα και να υποστηρίξουν πολιτικές φιλικές προς τη φύση.

Ο Oscar Soria, συνδιευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ The Common Initiative, μιας δεξαμενής σκέψης που επικεντρώνεται στην παγκόσμια οικονομική και περιβαλλοντική πολιτική, δήλωσε ότι οι χώρες πρέπει να υπερβούν τις πολιτικές εντάσεις και ότι η χρηματοδότηση της βιοποικιλότητας αγνοήθηκε για πολύ καιρό.
«Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ιστορική στιγμή, αν επιλέξουν τη φιλοδοξία», δήλωσε. «Το ερώτημα είναι αν θα αγωνιστούν για το μέλλον σαν μονομάχοι ή αν θα αφήσουν αυτή την ευκαιρία να ξεφύγει».

Τα φτωχά έθνη λένε ότι είναι οι χώρες και οι εταιρείες που συμβάλλουν περισσότερο στην απώλεια της βιοποικιλότητας στον Παγκόσμιο Βορρά που πρέπει να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος, ενώ οι πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, θέλουν οι αναπτυσσόμενες χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως αυτές των κρατών του Κόλπου και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, να πληρώσουν περισσότερα.

Δεδομένης της απροθυμίας να δοθούν χρήματα με τη μορφή επιχορηγήσεων, αυξάνονται οι πιέσεις για την προσέλκυση άλλων πηγών χρηματοδότησης, για παράδειγμα μέσω του δανεισμού των αναπτυξιακών τραπεζών, των εγχώριων πόρων και του ιδιωτικού τομέα.
Ταυτόχρονα, οι χώρες θα συζητήσουν επίσης πώς θα εκτρέψουν 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που εκτιμούν ότι δαπανώνται για επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση έργων που βλάπτουν τη φύση, σε δραστηριότητες φιλικές προς τη φύση.
Τα έθνη πρέπει επίσης να αποφασίσουν πού θα στεγαστούν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο ή οι χώρες να χρησιμοποιήσουν ένα υπάρχον ταμείο, όπως το Παγκόσμιο Ταμείο-Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα, το οποίο διαχειρίζεται το Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Ταμείο (GEF).
Ενώ η Ευρώπη είναι ευτυχής για τη διαχείριση των χρημάτων από το GEF, χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Βραζιλία και άλλες έχουν υποστηρίξει ένα νέο σύστημα στο οποίο θα έχουν μεγαλύτερο λόγο.
Καθώς δεν υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις στη διάσκεψη αυτής της εβδομάδας, είναι πιθανό να παρευρεθούν λιγότερες επιχειρήσεις. Το Ταμείο του Κάλι, ωστόσο, αναμένεται να εγκαινιαστεί επίσημα, αν και δεν είναι σαφές αν θα ανακοινωθούν οι πρώτες οικονομικές δεσμεύσεις.

ΠΗΓΗ: greentoday.gr





ΠΗΓΗ

Related posts

Αποδεκτό το ενδιαφέρο από Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων

admin

Γκουτέρες: Εξαιρετικά ανησυχητικοί οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Υεμένη

admin

Συνελήφθη ο αντιπρόεδρος του Σουδάν

admin

Αφήστε ένα σχόλιο