22.5 C
Μεσολόγγι
15 Ιουνίου 2026
AITOLOAKARNANIANEWS
Υγεια

Φάρμακο για την υπέρταση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα [μελέτη]





  • Ελισάβετ Σταύρου


ΔΕΠΥ

Μια φαρμακευτική ουσία που χορηγείται για την υπέρταση, φαίνεται να είναι και πολλά υποσχόμενη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.











Η τρέχουσα διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή για τη ΔΕΠΥ συνοδεύεται από σημαντικές παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου και απώλεια όρεξης, με περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών να μην ανταποκρίνεται καλά σε κανένα φάρμακο για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD).

Όμως, η αμλοδιπίνη, η οποία λαμβάνεται για να ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά για να μειώσει την υπερκινητικότητα χωρίς σημαντικές παρενέργειες, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Μία μελέτη, η οποία δημσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology, διαπίστωσε ότι η αμλοδιπίνη μπορεί να καταπολεμήσει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που εκπέμπουν πάρα πολλά ηλεκτρικά σήματα, προκαλώντας υπερκινητικότητα.

Οι ειδικοί που χαρακτήρισαν τα ευρήματα «υποσχόμενα» είπαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα, ασφαλέστερη θεραπευτική επιλογή για άτομα με ΔΕΠΥ. 

Μετά τις δοκιμές φαρμάκων σε ζώα, οι ερευνητές έκαναν ανάλυση δεδομένων ασθενών από την Βρετανία, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν αμλοδιπίνη ανέφεραν λιγότερες εναλλαγές διάθεσης και λιγότερες ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Δείτε επίσης: ΔΕΠΥ: Αυξάνονται οι διαγνώσεις στους ενήλικες – Τι μπορεί να συμβαίνει

Φωτογραφία iStock




















ΠΗΓΗ

Related posts

Οι καλοκαιρινές διακοπές επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών

admin

Απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να προλάβει την καρδιακή προσβολή

admin

Το φρούτο με την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη

admin

Αφήστε ένα σχόλιο