Σημαντική απειλή για την ελληνική γεωργία σηματοδοτεί η πρώτη διαπιστωμένη παρουσία του επιβλαβούς εντόμου Bactrocera zonata (Saunders) στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Το έντομο εντοπίστηκε σε φερομονική παγίδα, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς.
Τι είναι το Bactrocera zonata;
Πρόκειται για μια μύγα των φρούτων, συγγενική με τη μύγα της Μεσογείου και τον δάκο της ελιάς. Έχει χαρακτηριστεί ως ενωσιακός επιβλαβής οργανισμός καραντίνας και περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ικανότητάς του να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες.
Είναι είδος ιθαγενές της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, το οποίο έχει επεκταθεί σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ευνοούμενο από ξηρά και θερμά κλίματα.
Μεγάλο εύρος ξενιστών – Υψηλή επικινδυνότητα
Η Bactrocera zonata έχει εξαιρετικά ευρύ φάσμα ξενιστών. Προσβάλλει μεγάλο αριθμό καλλιεργειών, μεταξύ των οποίων:
- Ροδάκινα, νεκταρίνια, κυδώνια, αχλάδια, σύκα, ρόδια, λωτούς, μουσμουλιές
- Εσπεριδοειδή
- Καρπουζιές, αγγουριές, κολοκυθιές, μπάμιες
Η ροδακινιά και η νεκταρινιά αποτελούν τους βασικούς ξενιστές αναφοράς για τις έρευνες ανίχνευσης στην Ε.Ε.
Κύκλος ζωής και συμπτώματα
Τα θηλυκά έντομα γεννούν αυγά κάτω από τον φλοιό του ώριμου καρπού. Οι προνύμφες που εκκολάπτονται τρέφονται με τη σάρκα του φρούτου, προκαλώντας σήψη και υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος. Τα προσβεβλημένα σημεία ενδέχεται να εμφανίσουν εκκρίσεις τύπου κόμμεος. Οι ώριμες προνύμφες εγκαταλείπουν τον καρπό και νυμφώνονται στο έδαφος, σε βάθος 5-10 εκατοστών.
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της μύγας της Μεσογείου, γεγονός που δυσκολεύει τη διάκριση και καθιστά αναγκαία την εργαστηριακή ταυτοποίηση.
Επιφυλακή και Μέτρα Προστασίας
Η εμφάνιση του εντόμου στην Αττική εγείρει σοβαρές ανησυχίες, καθώς πρόκειται για πυκνοκατοικημένη περιοχή με σημαντική παρουσία καλλιεργειών σε αστικούς και περιαστικούς χώρους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε εντατικούς ελέγχους, ενημέρωση των καλλιεργητών και εφαρμογή μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης.
Το ΥΠΑΑΤ επισημαίνει την ανάγκη για αυξημένη επιτήρηση από τους παραγωγούς και τους γεωπόνους, ειδικά σε ευαίσθητες καλλιέργειες. Η έγκαιρη αναγνώριση και αναφορά ύποπτων συμπτωμάτων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην αποτροπή μιας ευρύτερης εξάπλωσης.
Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ