Το shawarma (σαουάρμα) είναι ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα φαγητά δρόμου (street food) της Μέσης Ανατολής, με τεράστια παγκόσμια δημοτικότητα. Πρόκειται για μαριναρισμένο κρέας (παραδοσιακά αρνί, κοτόπουλο ή μοσχάρι) που ψήνεται σε κάθετη σούβλα, κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται σε πίτα ή αραβικό ψωμί, με λαχανικά, σάλτσες και διάφορα συνοδευτικά. Είναι το αραβικό “αδελφάκι” του γύρου και του ντονέρ.
Το 2025, το shawarma αναδείχθηκε ως το κορυφαίο σάντουιτς στον κόσμο σύμφωνα με το TasteAtlas.
Σπιτική συνταγή Shawarma κοτόπουλου
ΥΛΙΚΑ
Για το κρέας:
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο (μπούτι ή στήθος), κομμένο σε λωρίδες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Αραβικές πίτες ή κυπριακές πίτες
Ντομάτα, αγγουράκι, μαρούλι, κρεμμύδι
Πίκλες (ιδανικά τουρσί αγγουριού ή ραπανιού)
Για τη σως γιαουρτιού-ταχινιού (προαιρετικά):
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κ.σ. ταχίνι
Χυμός από μισό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο (τριμμένο)
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρισμα: Ανακατεύεις όλα τα υλικά της μαρινάδας και καλύπτεις καλά τις λωρίδες κοτόπουλου. Αφήνεις για τουλάχιστον 2 ώρες (ιδανικά 12 ώρες στο ψυγείο).
Ψήσιμο: Ψήσε το κοτόπουλο σε καυτό τηγάνι, σχαροτήγανο ή στο φούρνο (200°C για 20-25 λεπτά), μέχρι να ροδίσει καλά και να πάρει χρώμα.
Συναρμολόγηση: Ζέστανε τις πίτες. Γέμισε με κοτόπουλο, φρέσκα λαχανικά, πίκλες και τη σως. Τύλιξε σαν ρολό ή σέρβιρε ανοιχτό.
Παραλλαγές: Με αρνί ή μοσχάρι: Μαρινάρονται με παρόμοια μπαχαρικά, αλλά και με γιαούρτι για πιο τρυφερό αποτέλεσμα.
Vegan εκδοχή: Με μανιτάρια, jackfruit ή ρεβύθια.
Σερβίρισμα σε πιατέλα: Με ρύζι, σαλάτα ταμπουλέ και σως χούμους.