Τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια ανήκουν στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae) και μοιράζονται πολλές ομοιότητες.
Τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια είναι πολύ δημοφιλή στην ελληνική κουζίνα και είναι και τα δύο ενυδατικά και πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο.
Τα αγγούρια συνήθως τρώγονται ωμά ή τουρσί, ενώ τα κολοκυθάκια συνήθως μαγειρεύονται.
Τα αγγούρια είναι ελαφρώς πιο ενυδατικά
Αν και τα κολοκυθάκια αποτελούνται από 94% νερό, τα αγγούρια είναι ελαφρώς πιο ενυδατικά με 96 % νερό.
Το αγγούρι είναι παρόμοιο με το καρπούζι όσον αφορά την ενυδάτωση που προσφέρει, σύμφωνα με την Σέρι Γκρέι, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και εκπαιδευτικός διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.
Δεδομένου ότι τα αγγούρια τρώγονται συνήθως ωμά, διατηρούν την περιεκτικότητά τους σε νερό, ενώ το μαγείρεμα των κολοκυθιών μπορεί να τη μειώσει.
Ποια έχουν περισσότερες φυτικές ίνες
Τόσο το αγγούρι όσο και το κολοκύθι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έναν υδατάνθρακα που βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Τα κολοκυθάκια έχουν λίγο περισσότερες φυτικές ίνες από το αγγούρι: Μια μερίδα 100 γραμμαρίων έχει 0,8 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ η ίδια ποσότητα αγγουριού έχει 0,5 γραμμάρια.
«Το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών βρίσκεται στη φλούδα του κολοκυθιού ή του αγγουριού. Επομένως, καλό θα ήταν να μην βγάζετε τη φλούδα», συμβουλεύει η Δρ. Γκρέι.
Περισσότερη βιταμίνη C στα κολοκυθάκια, περισσότερη βιταμίνη Κ στο αγγούρι
Εκτός από τις φυτικές ίνες, τα κολοκυθάκια περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμινών A, C και E.
«Τα κολοκυθάκια έχουν όντως μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Έχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από ένα αγγούρι», σημειώνει η διαιτολόγος.
Ωστόσο, το αγγούρι έχει περισσότερη βιταμίνη Κ.
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται μεταξύ 90 και 120 μικρογραμμαρίων (mcg) βιταμίνης Κ ημερησίως για να υποστηρίξουν την πήξη του αίματος και την ανάπτυξη των οστών. Ένα φλιτζάνι αποφλοιωμένο αγγούρι έχει 9,6 mcg και η ίδια ποσότητα μη αποφλοιωμένου κολοκυθιού έχει 5,3 mcg.
Φωτογραφία iStock