AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Έκθετες σε ζημιές 1,12 δισ. Ευρώ από εταιρικές χορηγήσεις πανδημίας


British Business Bank

Κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια συνολικής αξίας 979 εκατ. Στερλίνων (1,12 δισ. Ευρώ) που είχαν χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, απέσυρε απροειδοποίητα η Βρετανική κυβέρνηση, εκθέτοντας τις τράπεζες που τα χορήγησαν στον υφιστάμενο κίνδυνο αδυναμίας ανάκτησής τους (που αποτελούσε και το λόγο της εγγύησης). Οι εμπορικές τράπεζες οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα και χορήγησαν αντίστοιχα δάνεια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις τέσσερις μεγαλύτερες Βρετανικές τράπεζες Barclays, NatWest, Lloyds και HSBC.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στις 11 Οκτωβρίου η κρατική τράπεζα British Business Bank (BBB) ως διαχειρίστρια των εν λόγω δανείων αφαίρεσε σιωπηρά κρατικές εγγυήσεις-εξασφαλίσεις 979 εκατ. Στερλίνων από 10.786 αντίστοιχα δάνεια, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι Βρετανοί φορολογούμενοι από επικείμενες απώλειες δημοσίων εσόδων.

Αν και η αξία των δανείων αυτών ανέρχεται σε μόλις 1,27% του γιγαντιαίου συνόλου των 77 δισ. Στερλίνων εγγυημένων δανείων που χορηγήθηκαν προς οικονομική στήριξη στις Βρετανικές επιχειρήσεις στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, μόλις 17 δισ. Ευρώ εξ αυτών είχαν αποπληρωθεί πλήρως μέχρι τις 30 Ιουνίου και οι Βρετανικές αρχές αρμόδιες για την παρακολούθηση των δημοσίων οικονομικών έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για μεγάλες απώλειες πολύτιμων δημόσιων οικονομικών πόρων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι αρχές εκτιμούν, ότι εξαπατήθηκαν σε χορηγήσεις αξίας 1,7 δισ. εκ του συνόλου των 77 δισ. Στερλίνων, υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά άθελά τους – και μάλιστα με κρατική εγγύηση – ακόμα και δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα κρατικής δανειοδοτικής στήριξης των Βρετανικών επιχειρήσεων ήταν το “Bounce Back Loan” (BBL), μέσω του οποίου χορηγήθηκαν δάνεια αξίας 47 δισ. Στερλίνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στοχευμένα στις μικρότερες επιχειρήσεις, ούτως ώστε αυτές να μην χρεοκοπήσουν. Οι ενδιαφέρομενοι μπορούσαν να λάβουν δάνεια 50 χιλ. Στερλίνων έκαστος μέσα σε λίγες ώρες μετά τη σχετική αίτησή τους, με το Βρετανικό κράτος να καλύπτει με εγγύηση το 100% της αξίας του δανείου.

Η BBB αναφέρει, ότι η απόσυρση των εγγυήσεων αντικατοπτρίζει διόρθωση οικονομικών στοιχείων, λάθη στις αιτήσεις – οδήγησαν ακόμα και στην δανειοδότηση με το διπλάσιο ποσό – και παραβίαση των όρων χορήγησης των δανείων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Source link

Related posts

Επίσκεψη στις ΗΠΑ το Μάιο και συνάντηση με τον Μπάιντεν

Γιατί ο εθνικός ήρωας της Ουκρανίας είναι “στα μαχαίρια” με τον Ζελένσκι

Δεν έχουν απαγορευτεί οι πλόες των Ελληνόκτητων πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Αφήστε ένα σχόλιο