AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Έφυγε η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού, Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα

[ad_1]

Δρ. χημικός, οινολόγος, συγγραφέας, αντεπιστέλλον μέλος της Γεωργικής Ακαδημίας της Γαλλίας, μια γυναίκα που αγάπησε το ελληνικό κρασί όσο λίγοι με σύσσωμο τον κλάδο να της εκφράζει απεριόριστο σεβασμό για την προσφορά της.

Μια τέτοια κίνηση, και το βιβλίο «Οινάνθη», που κυκλοφόρησε την περασμένη χρονιά από τις Εκδόσεις Φοίνικα, αποτέλεσμα αγάπης και απεριόριστου σεβασμού όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτό στον άνθρωπο που στήριξε πάνω από μισό αιώνα την υπόθεση του ελληνικού κρασιού.

Συνολικά 28 οινοποιεία και συνεταιριστικοί φορείς ανέλαβαν την πρωτοβουλία χορήγησης της τιμητικής έκδοσης, μιας συλλογής από 50 κείμενα από το αρχείο της κας Κουράκου, που συνιστά μια περιήγηση στην πολύτιμη εργογραφία της. Στην έκδοση δόθηκε ένας συμβολικός τίτλος που παραπέμπει στα “εύοσμα άνθη της άγριας αμπέλου”.

Η έκδοση του βιβλίου έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Η Σταυρούλα Κουράκου, το τελευταίο μνημειώδες βιβλίο της Malvasia, o περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα (Εκδόσεις Φοίνικα 2020), το προσέφερε σε ορισμένους οινοποιούς με τους οποίους τη συνδέουν αισθήματα ιδιαίτερης εκτίμησης και παλαιάς φιλίας, με την αφιέρωση: «Στα 92 μου χρόνια καταθέτω την πένα μου και με αυτό το κύκνειο άσμα μου σας εκφράζω…»και εξέφρασε στον καθένα αυτά που ήθελε να πει. Η φράση αυτή συγκλόνισε ορισμένους παραλήπτες, οι οποίοι την εξέλαβαν – όπως και ήταν – ως αποχαιρετιστήριο χαιρετισμό. Τους έκανε να νοιώσουν ότι η μούσα του ελληνικού οίνου, αυτή που τον υπηρέτησε μια ολόκληρη ζωή έκλεισε τον κύκλο της. Έτσι αποφάσισαν να επιχορηγήσουν μια έκδοση προς της τιμή της με κείμενα από το πλούσιο αρχείο της.

Λίγα λόγια για την Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα

Η Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Διδάκτορας της χημικής επιστήμης με σπουδές οινολογίας στη Γαλλία, διηύθυνε επί εικοσαετία (1964-1984) το Ινστιτούτο Οίνου, ίδρυμα τεχνολογικής έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στον OIV, διακυβερνητικό Οργανισμό αμπέλου και οίνου με σαράντα πέντε κράτη μέλη και έδρα το Παρίσι, από το 1960 μέχρι το 1979, οπότε εκλέχτηκε ομόφωνα πρόεδρός του. Έχει επισκεφθεί με αποστολή όλες σχεδόν τις αμπελουργικές χώρες του κόσμου αποκομίζοντας εμπειρίες και προσφέροντας υπηρεσίες στη διεθνή κοινότητα, για τις οποίες παρασημοφορήθηκε από την Γαλλία και την Ισπανία. Μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών, αντεπιστέλλον μέλος της Γεωργικής Ακαδημίας της Γαλλίας, μέλος της Ιταλικής Ακαδημίας Αμπέλου και Οίνου, χρημάτισε επανειλημμένα πρόεδρος επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αμπελοοινικής νομοθεσίας. Έχει γράψει επιστημονικά βιβλία και δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες στον ελληνικό και τον ξένο τύπο σε θέματα της ειδικότητάς της· μιας ειδικότητας, χάρη στην οποία μπορεί να ερμηνεύσει από άλλη σκοπιά, κείμενα της αρχαίας γραμματείας που αναφέρονται στο αμπέλι και το κρασί.

[ad_2]

Source link

Related posts

«Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους αγρότες» διαμηνύει το Μαξίμου -Τι θα εισηγηθούν στα μπλόκα οι εκπρόσωποί τους

Πανελλαδική σύσκεψη στον Τύρναβο για τις ζημιές από τον περονόσπορο στα αμπελοοινικά

«Γεωργικά Μηχανήματα και Καινοτόμες Τεχνολογίες» στην ημερίδα ΣΕΑΜ με ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Αφήστε ένα σχόλιο