AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

ΑΓΡΟΤΕΣ 2024- Σε αυτες τις περιοχές ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις

[ad_1]

ΑΓΡΟΤΕΣ 2024: Αποφάσισαν να αντιδράσουν οι αγρότες και τις επόμενες ημέρες διοργανώνουν συσκέψεις και κινητοποιήσεις. Στόχος είναι μετά τα μέσα του Ιανουαρίου να στηθούν μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης αποφάσισε να διοργανώσει την Παρασκευή (12 Ιανουαρίου 2024) κινητοποιήσεις, ζητώντας την άμεση οικονομική στήριξη της πολιτείας.

Ζητάει:

«Την άμεση πληρωμή και ολοκλήρωση των οριστικών δικαιωμάτων των αγροτών, η οποία αδικαιολογήτως δεν έχει εξοφληθεί μέχρι σήμερα. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Πιερίας αδυνατούμε να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας, γιατί πουλάμε φθηνά τα προϊόντα μας και αγοράζουμε ακριβά τα εφόδια.

Επίσης, το 70% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Ζητάμε να συνταξιοδοτούνται οι αγρότες από τον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και να υπάρχει η δυνατότητα να παρακρατούνται οι οφειλόμενες εισφορές τους, αποδίδοντας τα υπόλοιπα ποσά.

Το αφορολόγητο των αγροτών να ανέβει στις 15.000 ευρώ, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγές μας τα τελευταία χρόνια.

Ζητάμε επιδότηση όλων των εφοδίων, και ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους την επιδότηση των ζωοτροφών τους.

Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προβούμε σε κινητοποιήσεις αρχής δεδομένης την Παρασκευή (12 Ιανουαρίου) και μέχρι τελικής δικαίωσής μας. Η μορφή αγώνα θα περιλαμβάνει κλείσιμο δρόμων και διαμαρτυρία με τρακτέρ στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης».

Στο μεταξύ αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας συμπληρώνουν, την Τετάρτη (10/1), πέντε εβδομάδες με τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατυκάμπου.

Αντίστοιχα οι αγρότες της Καρδίτσας, προετοιμάζουν την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου. Επίσης την Πέμπτη (11 Ιανουαρίου) κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο Καρδίτσας, όπου θα πραγματοποιείται «κλειστή» σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με φορείς της Θεσσαλίας. Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, κάλεσε «να πλημμυρίσουν με τρακτέρ οι πλατείες των χωριών τη Δευτέρα (15/1) και στη συνέχεια σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες σε Πανθεσσαλικό επίπεδο να βγούμε στο δρόμο του αγώνα, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές». Η Ομοσπονδία μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικούν ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια.

Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση του κόστους παραγωγής. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Κινητοποίηση για την Τετάρτη (17 Ιανουαρίου) το πρωί έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ, διοργανώνουν οι αγρότες της Σάμου, κόντρα στην ακρίβεια και το υψηλό κόστος παραγωγής. «Καλούμε κάθε αγρότη και αγρότισσα του νησιού, κάθε έναν από εμάς που κόπιασε φέτος να βγάλει τις ελιές του και απογοητεύτηκε λόγω ακαρπίας, κάθε έναν που ήρθε αντιμέτωπος με τις καιρικές συνθήκες και έτρεχε να σώσει τα αμπέλια του από τις αρρώστιες, κάθε έναν που πάσχισε να πουλήσει τα κηπευτικά του και να βγάλει το μέλι του, κάθε έναν που αντιμετώπισε καταστροφές από τα αγριογούρουνα, κάθε έναν που του φαίνεται δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις περικοπές στις επιδοτήσεις (όπως ορίζει και η νέα ΚΑΠ) και κάθε έναν που θέλει τον κόπο του να αμείβεται και να μην ψάχνει για δεύτερες και τρίτες δουλειές, να δώσει το «παρών»», επισημαίνει ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος.

[ad_2]

Source link

Related posts

Νέο νομοσχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών για την φοροδιαφυγή

Η ξηρασία απειλεί την επάρκεια και τις τιμές των τροφίμων για το 2024 παγκοσμίως

Gardina το απόσταγμα οίνου από τον κήπο του οινοποιού Κατώγι Αβέρωφ – Winetrails

Αφήστε ένα σχόλιο