AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Αγώνας δρόμου για να περάσουν στην εμβόλιμη πληρωμή οι μεταβιβάσεις

[ad_1]

Μεταβιβάσεις, έλεγχοι και βοσκοτόπια σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ αναµένονται και βελτιώσεις στα ποσά που µπορεί να φέρει σε χαµηλά δικαιώµατα η σύγκλιση. Κι ενώ οι φωνές µιλούν για λάθος υπολογισµό της σύγκλισης, η επιβεβληµένη για πολλούς λόγους συµπληρωµατική πληρωµή περί τα 30 εκατ. ευρώ (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 10-11) που δροµολογείται και οι «εξηγήσεις» επί της µείωσης των ποσών από την πλευρά του Οργανισµού Πληρωµών φαίνεται πως δεν αρκούν στον αγροτικό κόσµο, µε τους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους να ετοιµάζουν προσφυγή. Στις εκκρεµότητες προς πληρωµή οι µεταβιβάσεις µετά το κλείσιµο  της ηλεκτρονικής βάσης, το monitoring, που από φέτος είναι υποχρεωτικό για όλους τους δικαιούχους και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι λόγω τεχνικής λύσης έχουν σε άλλη περιοχή τα ζώα και σε άλλη το βοσκότοπο.

Μετά από αυτή την εµβόλιµη πληρωµή, αναµένονται και τα εξής:

  • Εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών µέτρων έτους 2022 περίπου 20 εκατ. ευρώ.

  • Προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών µέτρων έτους 2023 περίπου 180 εκατ. ευρώ περί τα τέλη Νοεµβρίου.

  • Εξόφληση, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεµητικής ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζηµίωσης, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.

  • Πληρωµή των eco-schemes, µε τις πληροφορίες να δείχνουν προς την άνοιξη, αφού προηγηθεί η έκδοση των σχετικών εφαρµοστικών και σαφών κατευθύνσεων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Σύµφωνα, πάντως, µε τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ «το συνολικό ποσό της προκαταβολής µετά την ενσωµάτωση των ευρηµάτων ελέγχου, των µεταβιβάσεων, του συµψηφισµού αχρεωστήτως καταβληθέντων ή άλλων δεσµεύσεων διαµορφώθηκε για τους 538.768 δικαιούχους σε 488.384.809,32 ευρώ».

Μάλιστα, διευκρινίζονται και τα εξής:

  • Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει µεταφερθεί στην αναδιανεµητική ενίσχυση (178 εκατ. ευρώ), τις νέες συνδεµένες ενισχύσεις και τα τοµεακά προγράµµατα και θα καταβληθεί αργότερα.

  • Ο αρχικός υπολογισµός της πληρωµής µε βάσει τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣ∆Ε 2023, εκκίνησε από τα 741.813.749 ευρώ, το 70% των οποίων αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ.

  • Aπό το 2022 δεν έχει κατανεµηθεί Εθνικό Απόθεµα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Αυτό αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσµευσης των δικαιούχου αυτών, την µη πληρωµή τους και εν τέλει την αποµείωση του συνολικού ποσού της πληρωµής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ.

  • Πρέπει να συνυπολογισθούν αθροιστικά 16,7 εκατ. ευρώ επί πλέον αποµείωσης λόγω ευρηµάτων που πηγάζουν από το κανονιστικό δίκαιο (π.χ. δικαιώµατα κάτω των 150 ευρώ που δεν καταβάλλονται) και άλλα ευρήµατα, όπως περιοχές natura, monitoring κ.λπ.
  • Λόγω των αλλαγών της νέα ΚΑΠ δεν κατέστη δυνατός ο διαχωρισµός των δικαιωµάτων της κάθε αγρονοµικής περιφέρειας προκειµένου να εξαιρεθούν τα επίµαχα δικαιώµατα και να πληρωθούν τα υπόλοιπα. Για το λόγο αυτό 9.300 ΑΦΜ ύψους 9 εκατ. ευρώ δεσµεύτηκαν προς νεότερη επεξεργασία.

Για το µεγάλο κόλπο που επιχειρήθηκε το προηγούµενο διάστηµα µέσω του Εθνικού Αποθέµατος από εκείνους που δήλωναν βοσκοτόπια χωρίς ζώα, µετά από έλεγχο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στη δέσµευση 6.000 ΑΦΜ µε ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσει ανάκτηση των παρανόµως εισπραχθέντων.


Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

[ad_2]

Source link

Related posts

Greek Mafia: Διώξεις για 9 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα σε βάρος των τριών συλληφθέντων

Δεν είναι απλό η εγκατάλειψη του βάμβακος λέει ο ΓΕΩΤΕΕ

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Τεμπονέρα – Τι συνέβη στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε ένα σχόλιο