AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Αμετάβλητα τα επιτόκια σε τελευταία συνεδρίαση του έτους κατέληξε η ΕΚΤ

[ad_1]

Στην τελευταία συνεδρίαση για το έτος που φεύγει και οι τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να αφήσουν τα επιτόκιά τους στα ίδια επίπεδα. Για την ΕΚΤ, ήταν η δεύτερη συνεδρίαση που διατήρησε τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα, ενώ για Fed και BoE η τρίτη.

Έτσι το 2023 θα ολοκληρωθεί, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ στο υψηλό ιστορικό του 4%, αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,50% και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν διέψευσαν τις χρηματαγορές που στοιχημάτιζαν κατά κόρον υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα. Άλλωστε, όσο πλησίαζε η σημερινή συνεδρίαση, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχαν προϊδεάσει ότι δεν επίκειται κάποια αλλαγή στα επιτόκια. 

Ο πιο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ, όπως όλα δείχνουν έχει φθάσει στο κλείσιμό του (εκτός αν προκύψουν εξελίξεις απρόβλεπτες).

Το ερώτημα πλέον είναι πότε θα ανοίξει ο νέος κύκλος αυτός της μείωσης των επιτοκίων. Με τον πληθωρισμό να έχει τροχοδρομήσει σε πορεία αποκλιμάκωσης, η περιοριστική νομισματική πολιτική αν εφαρμοσθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ελλοχεύει τον κίνδυνο να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και να προκαλέσει ύφεση.

Περισσότερα για την απόφαση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα αναλυθούν από την επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που ακολουθεί μετά το πέρας της συνεδρίασης.

πηγή: economistas.gr

[ad_2]

Source link

Related posts

Αυτόνομη πλατφόρμα για πολλαπλές εφαρμογές πεδίου εξέλιξε η Metalfor

Στο χώρο των κινητοποιήσεων στις 2 Φεβρουαρίου και οι παραγωγοί κάστανου και ακτινιδίου του Δέλτα Πηνειού

Για συμπληρωματικά μέτρα στη Θεσσαλία και πετρέλαιο ψάχνει τον Αυγενάκη η ΕΘΕΑΣ

Αφήστε ένα σχόλιο