AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Ασφαλιστικα

Αμνηστία από τον ΕΦΚΑ θα έχουν οι μικροοφειλέτες

[ad_1]

Όσοι χρωστούν ποσά κάτω από τα 100 ευρώ θα έχουν πλέον αμνηστία από τον ΕΦΚΑ για την έκδοση και την ανανέωση της ασφαλιστικής ενημερότητας, σύμφωνα με σχετική τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Στόχος, να μη στερούνται τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες που χρωστούν ως 100 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διαδικασία ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας, διαπιστώθηκε ότι 670.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έμειναν ανασφάλιστοι μετά την 1η Μαρτίου λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις με την απαλλαγή χρεών ως τα 100 ευρώ θα ανανεωθεί αυτόματα η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας σε περισσότερους από΄100.000 επαγγελματίες.

Η τροπολογία θα προβλέπει ότι για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), δεν λαμβάνονται υπόψη καθυστερούμενες ή ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές του αιτούντος μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 100 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν από τους ασφαλισμένους για να συνεχίσουν να έχουν δωρεάν παροχές υγείας, τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.

Η αμνηστία για χρέη ως 100 ευρώ εφαρμόζεται ήδη από το 2022 για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Τώρα επεκτείνεται και με τη νέα διάταξη που προωθείται από το υπουργείο και στην ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, ώστε να υπέχει ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση σε όσους χρωστούν μικροποσά και μπορούσαν να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα ενώ για τα ίδια μικροποσά, στερούνται την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές υγείας.

[ad_2]

Source link

Related posts

e-ΕΦΚΑ: Πώς εκδίδεται η δωρεάν ταξιδωτική κάρτα ασφάλισης

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει με απόδοση και λειτουργία του ΑΜΚΑ

ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία Βεβαίωση Απογραφής Ασφαλισμένου με απόδειξη δαπάνης

Αφήστε ένα σχόλιο