AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

Αντώνιος Β’ ο Καυλέας: Ποιος είναι ο άγιος που τιμάται στις 12 Φεβρουαρίου


Ο Αντώνιος Β΄ο Καυλέας θεωρείται ένας θαυματουργός άγιος για την Ορθόδοξη Εκκλησία και η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Φεβρουαρίου

Ο Αντώνιος Β΄ ο Καυλέας ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 893 έως το 901.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 829. Εκεί έλαβε την βασική εκπαίδευση και, μετά τον θάνατο της μητέρας του, σε ηλικία 12 ετών έγινε μοναχός και μπήκε σε μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ακολούθησε θεολογικές σπουδές και, αφού χειροτονήθηκε από τον Πατριάρχη Μεθόδιο ή τον Ιγνάτιο, έφτασε να γίνει ηγούμενος.

1

Λίγα χρόνια αργότερα υπέπεσε στην προσοχή του Στυλιανού Ζαούτζης, του πανίσχυρου υπουργού του Αυτοκράτορα Λέοντα του Σοφού. Υποστήριξε τον Αυτοκράτορα Λέοντα έναντι του Πατριάρχη Φωτίου, αλλά συνέβαλε και στην ειρήνευση της Εκκλησίας, εργαζόμενος για τη συμφιλίωση των οπαδών των Πατριαρχών Φωτίου και Ιγνατίου.

Για τους λόγους αυτούς, μόλις πέθανε ο Πατριάρχης Στέφανος Α΄, αδελφός του Λέοντα του Σοφού, ο τελευταίος τον προώθησε στον Οικουμενικό Θρόνο. Ως Πατριάρχης, συνεκάλεσε Σύνοδο, την οποία παρακολούθησαν και απεσταλμένοι της Ρώμης, η οποία θεώρησε ότι το σχίσμα που προκλήθηκε από τον Φώτιο και τον Ιγνάτιο είχε λήξει, χωρίς όμως να καταδικαστεί κανείς εκ των πρωταγωνιστών του.

Ήταν άνθρωπος πράος και ευσεβής και διακρίθηκε για την οσιότητα της ζωής του. Υποστήριξε τον μοναχισμό και θεμελίωσε (ή ανακαίνισε) τη Μονή Καυλέα, εξ ου και το προσωνύμιό του. Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου 901 και ετάφη στη Μονή αυτή. Θεωρείται θαυματουργός. Ανακηρύχθηκε άγιος και η μνήμη του τιμάται στις 12 Φεβρουαρίου και από την Καθολική και από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Source link

Related posts

Νέα Mercedes-Benz CLA: Οι τιμές της στην Ελλάδα

Κρίσταλ Πάλας – Τσέλσι 1-3: Ο Γκάλαγκερ στο 90΄της έδωσε το φιλί της… ανατροπής!

DIRTY LAUNDRY: Ανακαλύψτε την ανανεωμένη συλλογή για την άνοιξη και το καλοκαίρι!

Αφήστε ένα σχόλιο