AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Απαιτητική αλλά θετική η προοπτική της παγκόσμιας παραγωγής ζωικής πρωτεΐνης το 2024

[ad_1]

Το γεγονός ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών και να προσφέρουν στους πελάτες τους, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητάς τους και της ευελιξίας τους. Παρά την κρίση του κόστους ζωής που άσκησε πίεση στα οικονομικά των καταναλωτών, υπάρχει συνεχής ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες, και οι εταιρείες έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, από υψηλά κόστη έως αβεβαιότητα ρυθμίσεων και ασθένειες, προκειμένου να επωφεληθούν από αυτήν.

Ορισμένες συνθήκες στην αγορά ζωικής πρωτεΐνης θα πρέπει να βελτιωθούν το 2024, καθώς το κόστος εισόδου ελαφρύνεται και ορισμένοι καταναλωτές γίνονται πιο συνηθισμένοι στις αβεβαιότητες γύρω τους. Ωστόσο, άλλες αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς είναι δομικής φύσης αντί για κυκλικής και, επομένως, θα προσθέσουν το συνεχές κόστος και τις αλλαγές, δημιουργώντας ορισμένες ευκαιρίες και ορισμένους κινδύνους.

“Για να διατηρήσουν οι εταιρείες την επιτυχία των τελευταίων ετών, είναι ουσιώδες να προσαρμοστούν στις δομικές αλλαγές στην αγορά. Αντί να περιμένουν απλώς να περάσει η καταιγίδα, οι επιχειρήσεις ζωικών πρωτεϊνών πρέπει να αξιολογήσουν τα πλεονεκτήματά τους και να ετοιμαστούν για τη μετάβαση των αλυσίδων εφοδιασμού τους σε ένα περιβάλλον με υψηλά κόστη και περιορισμένα περιθώρια. Οι εταιρείες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους, να αναθεωρήσουν τα υφιστάμενα χαρτοφυλάκιά τους, να ενισχύσουν τις συνεργασίες στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, να αυξήσουν τις επενδύσεις στην ανάπτυξη προϊόντων και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τιμολόγησής τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του επόμενου έτους”, δηλώνει ο Justin Sherrard, Παγκόσμιος Σχεδιαστής Στρατηγικής – Ζωικής Πρωτεΐνης.

Παρόλο που η ανάπτυξη της παραγωγής επιβραδύνεται, αυτή θα παραμείνει σχετικά εύρωστη στη Βραζιλία, θα αυξηθεί ελάχιστα στην Κίνα και την Ωκεανία, και θα επιταχυνθεί πραγματικά στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ θα συρρικνωθεί σε άλλες αγορές. Ενώ η παραγωγή βόειου, χοιρινού και θαλασσινών έχει μειωθεί, τα πουλερικά και η αλιεία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλα τα είδη.

Βόρεια Αμερική

Η παραγωγή βόειου κρέατος στις ΗΠΑ συνεχίζει να συρρικνώνεται, επισκιάζοντας τις μεταβολές της αγοράς σε άλλα είδη. Ο τομέας των πουλερικών θα επωφεληθεί από τις προτιμήσεις των καταναλωτών, ενώ το χοιρινό χρειάζεται ακόμη εξισορρόπηση. Οι προοπτικές για το Μεξικό είναι ελαφρώς πιο θετικές.

Ευρώπη

Υπάρχουν συνεχείς πιέσεις στην παραγωγή για όλα τα είδη, λόγω των κινδύνων από ασθένειες, των αλλαγών στα συστήματα παραγωγής που οδηγούνται από την αγορά, καθώς και των χαμηλών ποσοστών εξαγωγών. Η κατανάλωση πουλερικών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ το χοιρινό και το βοδινό θα μειωθούν.

 Κίνα

Η καθυστερημένη κατανάλωση θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο σύστημα ζωικών πρωτεϊνών το 2024. Τα πουλερικά βρίσκονται σε καλύτερη θέση, με σταθερή αύξηση στην παραγωγή και την κατανάλωση. Οι αγορές χοιρινού και βόειου θα παραμείνουν υπό πίεση, καθώς η αγορά είναι καλά εφοδιασμένη, τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Βραζιλία

Η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί για όλα τα είδη, υποστηριζόμενη από ευκαιρίες εξαγωγών. Το χοιρινό θα αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, ακολουθούμενο από τα πουλερικά. Η ανάπτυξη ασθενειών παραμένει ένας κίνδυνος, ιδιαίτερα για τα πουλερικά.

Νοτιοανατολική Ασία

Η ανάκαμψη της οικονομικής κατάστασης και η μείωση των πιέσεων από ασθένειες θα υποστηρίξουν την αύξηση της παραγωγής το 2024. Το χοιρινό ηγείται στην ανάπτυξη, αν και υπόκειται σε συνεχείς πιέσεις από την ASF, ακολουθούμενο από τα πουλερικά. Το βόειο κρέας θα δει μόνο μικρές αλλαγές σε σχέση με το 2023.

Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία

Η ανοικοδόμηση του κοπαδιού βόειου κρέατος στην Αυστραλία σημαίνει ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές θα αυξηθούν το 2024. Η παραγωγή της Νέας Ζηλανδίας αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς για το βόειο κρέας και να διευρυνθεί ελαφρώς για το κρέας πρόβειου.

Σολωμός

Το 2024 θα είναι ένα σημείο καμπής για την προσφορά. Οι τιμές θα μειωθούν ελαφρώς, αλλά θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζοντας την περίοδο υψηλών ορίων.

Γαρίδες

Το 2024 παραμένει γεμάτο αβεβαιότητα. Η γαρίδα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση υπερπροσφοράς, η οποία μπορεί να επιλυθεί μόνο με μείωση της προσφοράς ή αυξημένη ζήτηση.

Εναλλακτικές πρωτεΐνες

Η συγχώνευση προϊόντων και εταιρειών είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί το 2024.

Υδροπονία

Ελάχιστες απαγορεύσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τον ρυθμό της αλιείας. Το El Niño πιθανότατα θα διατηρηθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024, και η σταθεροποίηση των τιμών του ιχθυάλευρου εξαρτάται από τα ποσοστά αλιείας.

Ζωοτροφές και Βόσκηση

Η ανακούφιση των τιμών στις ζωοτροφές θα συνεχιστεί και το 2024. Οι πτώσεις των κοστολόγων βοηθούν στην αποκατάσταση των περιθωρίων, αλλά εξωτερικοί παράγοντες συνεχίζουν να προσθέτουν αβεβαιότητα.

Πηγή: RaboResearch

 

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Πρώιμα ξεκινά η φετινή χρονιά για τα πυρηνόκαρπα λένε οι γεωπόνοι από το Βόλο

Υψηλά τα επιτόκια σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες της Ευρώπης

Οι πιο πολλοί χαθήκανε, κάποιοι ΚΑΠακωθήκανε

Αφήστε ένα σχόλιο