AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Αποσύρει η Κομισιόν την πρόταση περιορισμού χρήσης φυτοπροστατευτικών

[ad_1]

Αποσύρει η Κομισιόν την πρόταση περιορισμού χρήσης φυτοπροστατευτικών

Το SUR αποδείχθηκε διχαστικό από την ίδρυσή του και έγινε αντικείμενο σκληρού lobbying από τον αγροτικό τομέα. Πέρυσι, απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 299 ψήφους υπέρ, 207 κατά και 121 αποχές, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται κολλημένος στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών, σηματοδοτώντας ένα ανυπέρβλητο, ειδικά στη δεδομένη συγκυρία, τέλμα

«Η Επιτροπή πρότεινε το SUR, που είναι ένας στόχος για τη μείωση των κινδύνων των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Αλλά η πρόταση SUR έχει γίνει σύμβολο πόλωσης. Έχει απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει πλέον πρόοδος ούτε στο Συμβούλιο. Άρα κάτι πρέπει να κάνουμε. Γι’ αυτό θα προτείνω στο Σώμα να αποσύρει αυτήν την πρόταση. Αλλά φυσικά, το θέμα παραμένει. Και για να προχωρήσουμε, χρειάζεται περισσότερος διάλογος και διαφορετική προσέγγιση. Και σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει μια νέα πρόταση με πολύ πιο ώριμο περιεχόμενο και με τα ενδιαφερόμενα μέρη από κοινού» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της.

Ο λεγόμενος κανονισμός για την αειφόρο χρήση (SUR) κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022 με φιλόδοξο στόχο να μειώσει στο μισό τη χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030. Προέβλεπε επίσης την πλήρη απαγόρευση αυτών των προϊόντων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως οι αστικό χώροι πρασίνου και Τοποθεσίες Natura 2000 και προώθηση της υιοθέτησης εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου.

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Η λέξη αγρότης λείπει από την χάραξη πολιτικής στον πρωτογενή λένε 16 αγροτικοί σύλλογοι

Σενάρια Κομισιόν για την πορεία του χρέους στην έκθεση βιωσιμότητας

Το ελληνικό «Μέλι Κισσούρι» στη λίστα ΠΟΠ προϊόντων της ΕΕ

Αφήστε ένα σχόλιο